0

Г олямата гореща вълна отмина, но захлаждането бе краткотрайно и живачният стълб отново поема нагоре.

Това изправя градинарите пред големи предизвикателства как да запазят реколтата си. Фейсбук групите се напълниха със снимки на домати, сварени, така, както са на кола. Макар само от фотосите да не става ясно дали става въпрос за слънчев пригор или за някакво заболяване, това принуди много градинари да потърсят съвети какви мерки да вземат, за да гледат адекватно зеленчуците си в жегата.

Топлото време може да е нож с две остриета. От една страна липсата на валежи и високите температури влияят благоприятно, защото болестите са по-малко. От друга страна обаче жегите могат да забавят и дори стопират развитието на плодовете.

Съвети

За съвет потърсихме един от най-крупните производители на зеленчуци у нас Красимир Кумчев.

„За зеленчуците по-добрият вариант е да е горещо, вместо да има много валежи, тъй като при влажно време се развиват гъбни болести. Зеленчуците се развиват най-добре при температури 26-29 градуса. При над 29 градуса развитието им е затруднено. Трябва да се осигурява поливане, за да се поддържа тургора в листната маса и да се осигурява храненето на плодовете, когато говорим за домати, пипер и т.н.“, обясни той пред „Телеграф“. И допълни: „В най-големите жеги през деня между 12 часа и 18 часа осигуряваме оросяване, за да се поддържа тургора в листата. Оросяването осигурява специфичен микроклимат и намалява температурата около самото растение. Водата от сондажи през цялата година е с постоянна температура 14-15 градуса, дори когато температурата навън на слънце стига до 50 градуса“.

Много хоби градинари пък споделят в социалните мрежи, че нарочно не са почистили тревата между доматите. Тревата пази, задържа влагата и държи по-хладно, категорични са те. Някои споделят, че след 15 юни не трябва въобще да се плеви. Други пък са спрели да чистят тревата още в края на май. Мнозина градинари слагат задължително и мулч. Мулчът от една страна потиска плевелите, а от друга – задържа влагата в почвата, което е изключително важно в летните жеги.

Колтучене

Важно е също така да не се колтучи прекомерно. Лишени от листна маса, плодовете стават податливи на слънчев пригор. Някои градинари дори споделят, че не колтучат изобщо, само махат най-долните листа, които така или иначе увяхват, а и чрез тях растението може да се зарази с болести от почвата, особено, когато се полива отгоре и се получават кални пръски. Ако смятате, че само листата няма да опазят плодовете от слънцето, можете да осигурите и някакво допълнително засенчване на растенията, поне мрежа.

Много градинари се оплакват, че заради големите жеги доматите им не узряват и си стоят зелени на коловете. Доматите са топлолюбиви растения и имат нужда от шест до осем часа да са на слънце. Но въпреки това жегите могат да забавят процеса на узряване, нещо повече – могат напълно да го спрат. Доматите имат нужда от слънце и вода, за да растат, но също така имат нужда от точните температури, за да узреят. Както посочихме по-горе, след като температурите стигнат 29 градуса и повече, процесът на узряване се забавя. За да разберем причините, нека видим какво става в самия плод. След като доматът стигне определена зрялост, т.нар. зелена зрялост, той започва да отделя хормон в центъра на плода – етилен. Този важен хормон отключва синтезиса на ликопен, който придава на плодовете техния характерен червен цвят. Жегата директно се отразява на процеса на отделяне на ликопен. Високите температури забавят синтеза на ликопен, а екстремните температури – над 32 градуса по Целзий, направо спират узряването на доматите. Именно затова не трябва да прекаляваме с колтученото. Колкото и да звучи странно, доматите нямат нужда от светлина да узреят, необходима им е само топлина, но не прекомерно. Затова естественото засенчване от листата е много важно.

Решение

Не бива да се притеснявате обаче твърде много – след като температурите спаднат от екстремните си стойности, доматите ще започнат отново да зреят. Дотогава трябва да поддържате растението в добро здраве. Ако пък не искате да чакате, можете да откъснете тези плодове, които са спрели да растат на големина и са започнали да избледняват – това е точката на развитие, когато започва узряването. Можете да ги внесете на закрито място с по-ниски температури, където те да узреят, като най-подходящи са около 25-26 градуса. Поставете ги в кашони или картонени кутии с накъсани вестници между тях, така че плодовете да не се допират един в друг. Но внимавайте – не късайте зелени домати, при които процесът на узряване не е започнал, тъй като те никога няма да почервенеят, щом вече не са на корена.

Отлична реколта от картофи заради хладната пролет

Светлана Трифоновска

И ако овошките измръзнаха и бяха поразени от градушки, то благодарение на хладната пролет реколтата от картофи е отлична. С това се похвали Коста Петров, който има ниви със зеленчуци в района на Сливен. За благодарност на Дядо Господ за първи път в нашия край имаме такава хладна пролет, така картофът се разви и получихме максимални добиви, разказа той пред „Телеграф“.

В момента картофите се продават за левче на едро, цена която удовлетворява стопаните.

Той обясни, че търговията с нашите картофи върви отлично, защото миналото лято е било горещо в Холандия и сега складовете са им празни, и така няма пренасищане на пазара, което помага на нашите фермери да си продадат стоката. Коста Петров обаче се оплака, че тази година от Министерство на земеделието са оставили точно картофопроизводителите без подпомагане, с мотив, че няма фабрики за нишесте, които да преработват грудките.