0

И стински фурор с 16 златни и 10 сребърни медала предизвикаха българските вина на световното изложение Concours Mondial de Bruxelles 2023, което се проведе преди дни в Хърватия. В състезанието, което отбелязва 30-годишен юбилей, участваха 7500 бели и червени вина от 5 континента, отбелязват с възторг организаторите на страницата си във Фейсбук. Като любопитна подробност те изтъкват, че неочаквано страни като Индия, Хърватия и Албания са получили този май първите си отличия.

Най-високото

България обаче освен златни медали е взела и 2 Grand Gold Medal (голям златен медал), което буквално я изстрелва на върха на световното качество. Трябва да се отбележи, че това отличие се пада само на 1% от състезателите в конкурса. Българските изби се състезават със 73 вина, от които почти половината са отличени. Топ златото от Grand Gold Medal грабна Златен Рожен с Exclusive Lot Cabernet Sauvignon 2017 г., съобщи Маруся Осиковска на страницата си във Фейсбук, а другото голямо злато принадлежи на Беса валей за Enira Reserva 2017 г.

Разгърне

Пазихме това вино да се разгърне и сега вече ще ви го покажем, пише Осиковска в поста си. Избата е получила три награди за трите вина, с които участва. Освен суперпрестижния Голям златен медал избата има злато и за българския местен сорт от района Сандански мискет, който отглежда вече 12 години. Също така и за Каберне фран от 2019 г. Маруся Осиковска обобщава, че само 87 от общо близо 7500 вина от цял свят са получили голямото злато.

Мавруд

Другите вина от стари български сортове с отличия са Мавруд на Миролио със сребро и Димят Мускат със злато на Лева, съобщава специализирано издание. Избите, които грабнаха медали за вината си от световното състезание, са Златен Рожен, Беса Валей, Кастелум, Шато Авли, DiVes, Кабиле, Лева, Бургозоне, Едуардо Миролио, Шато Копса, Вила Ямбол, Домейн Бояр, Кортен.

Мексико

Следващото издание на топ конкурса ще се проведе в Мексико през есента, съобщават организаторите. Основният замисъл на провеждането е да ориентира потребителите, които спокойно могат да си купуват вина с доказано качество, предвид медалите, които са получили.

Интересно е да се отбележи също, че въпреки грандиозния успех на вината от малки български изби, съобщение за призьорите от конкурса не се получи от Министерство на земеделието.