0

Д омат от стария сорт Момини гърди стигна 1 кг. Снимката с електронна везна, върху която се вижда едрото зърно, сподели вдъхновен градинар върху профила в социалната мрежа на Тихомир Трайков, визионер на природното земеделие и страстен защитник и пазител на местните сортове зеленчуци. Семената от сорта Момини гърди селекционира Тихомир Трайков, а самият той е постигнал тежест на едно зърно от 770 г. Червеният зеленчук е с тънка ципа, сочен, а месеста му част искри. Тихомир Трайков обяснява, че едно от най-важните условия в отглеждането на зеленчуци са сортовете, като местните, а не хибридите и новите селекции се оказват много по-устойчиви и здрави.

Грешки

Най-голямата грешка в днешно време в условията на климатични промени и замърсена атмосфера е да отглеждат домати навън без покрив от найлон. Найлоновият покрив е първото условие, което трябва да се спази, ако искате да си имате реколта от червения зеленчук, сочи Тихомир Трайков, популярен градинар сред стопаните, които отглеждат растенията си природно. Найлоновият покрив пази растенията от дъждовете, които тровят домата навън и растението просто изведнъж умира дни след като го е навалял отровният дъжд.

В пост в социалната мрежа Фейсбук в една от специализираните градинарски групи, той посочва няколко важни грешки при отглеждането на домати навън в градината.

Проветривост

Друга грешка в отглеждането на най-популярния зеленчук у нас е малкото поливане. Тихомир препоръчва доматите да се поливат или всеки ден, или през ден, когато цъфтят.

Мрежа

Лошата проветривост е вредна за растенията, също така и когато се използва мрежа със засенчване над 20%.

Без бактерии

Прекомерното пръскане с какво ли не на растенията в стремеж да бъдат предпазени от болести и неприятели, без да е необходимо, само влошават положението и по същество това са ненужни притеснения според Трайков.

Друга важна грешка е, когато се отглеждат в лоша почва без бактерии, тоест без живот в нея. Повече от вредни са излишните притеснения от мушици и други подобни по растенията, защото те са част от живота в градината и природата.

Копър

При наличие на миризливки се засява манголд до тях, копър и други, които ги привличат. Могат да се оберат и с ръбнава прахосмукачка, нетрадиционно средство, което е много ефективно и срещу колорадския бръмбар.

Първа китка

Други грешки, които пречат на отглеждането на качествената реколта, са, когато се оставят много колтуци.

Когато се оставят непочистени листа до първа китка.

Когато доматите не се връзват на колове. Важно е да се отбележи, че само някои сортове стават добре, когато се оставят да се влачат по земята.

Засаждане

Има значение начинът, по който се засаждат разсадите. Не бива да се допуска да бъдат прекалено гъсто или пък прекалено рядко засадени. Изключително важно е лехите да бъдат ориентирани само север – юг, защото по този начин плодовете се предпазват от прегаряне или сваряване от слънцето, посочва Тихомир Трайков.

Новите сортове

Тихомир Трайков, който е потомствен градинар и наследник на това изкуство на дядо си, който е работил в Чехия, е категоричен привърженик на старите сортове български домати. Според него те са най-добри на световно ниво, изхождайки от опита си със семена от различни части на света. Като много голяма грешка той посочва да се използват нови сортове домати, както и тези, които са хибридни.

Тихомир обяснява, че това е така, защото новите сортове и хибриди са уязвими на болести и вредители.

Каменно брашно храни най-силно почвата

Каменни брашна, включително хума, ферментирали торове и компостен чай са най-доброто нещо за храна на растенията, според Трайков. Той обяснява, че това е така, защото е чист естествен материал. Защото подхранва най-силно от всичко друго растенията, а растенията не боледуват след това.

Също така плодовете стават вкусни и наситени с ценни вещества. По този начин се отблъскват насекоми и охлюви.

Когато пък листата са напудрени с брашното, се защитават от прекалено силното слънце.

Трайков разказва, че когато се внася няколко години в почвата, се съживява и се възстановяват всички минерали в нея.