0

Б роят на кравите в ЕС драстично намалява заедно с производството на мляко, което поскъпва. Това става ясно от доклад на Европейската комисия за състоянието на млечното говедовъдство през последните 3 години.
Броят на кравите във всички страни членки на ЕС е намалял с повече от 1,4 милиона глави от 2016 г. досега, включително загуба на над 800 000 глави добитък само от 2019 г. до март 2022.

Продължаващото годишно увеличение на млечната продуктивност не е в състояние да компенсира тази загуба на млечни крави и прогнозата за производството на краве мляко в ЕС за 2022 г. се очертава да бъде 144,6 милиона тона, което отразява намаление от 434 000 тона в сравнение с 2021 г. и 836 000 тона надолу от 2020 г.

Прогноза

Експертите от млечната индустрия в ЕС очакват производството на мляко в ЕС да намалее допълнително през 2023 г. и след това, когато новата Обща селскостопанска политика (ОСП) и придружаващата я стратегия "От фермата до вилицата" ще въведе условия - задължителни за фермерите, които ще трябва да коригират своите производствени системи.

Увеличаването на производството на некраве мляко остава силно, тъй като потребителите оценяват млечните продукти от козе и овче мляко, най-вече основно сирена, търсенето на които продължава да нараства. Консумацията на мляко за пиене в ЕС може отново да намалее в 2022 г., тъй като хората пият по-малко течно мляко на работното място, особено с увеличаването на търсенето на алтернативни млека (соеви, кокосови и др.), които се използват в заведенията и закусвалните – процес, отразяващ нарастването на вегетарианците и веганите в цяла Европа.

Масло

Пазарът на краве масло в ЕС се очаква също да се свива, тъй като населението търси по-здравословни модели на хранене. Производството на масло е намаляло с 2 процента през 2021 г. в сравнение с 2020 г. и се очаква да намалее още до края на 2022 г.

Каква е картината в България?

Наскоро излезе доклад на Министерството на земеделието за млекопреработвателните предприятия у нас през 2021 г.

Статистика

През 2021-а е преработено 703 млн. л сурово мляко (включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни), като информацията е за 244 предприятия, предоставили данни. Основен дял (94,4%) заема кравето мляко, което е с 1,9% по-малко спрямо 2020 г. И през 2021 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество с дял от 3,4%. Козето мляко заема 1,6% от преработеното мляко и е със 7,8% повече спрямо 2020 г. Преработеното биволско мляко и смес заема 0,6% от общото мляко.

Козе и овче

Количеството преработено краве мляко е 663,4 млн. л през 2021 г. Овчето е около 24 млн. л, козето 11,2 млн. л, биволското и смес 4,4 млн. л. В производството на млечни продукти са вложени допълнително и 3121 тона концентрирано мляко, 7497 тона мляко и сметана на прах, 4709 тона млечен концентрат и 930 тона други продукти като сметана, закваска, суроватка. Преработените количества сурово мляко, доставени от държави членки на ЕС или внесени от трети страни, са почти 20 000 тона общо.

Ръст на киселото, спад при сирената

През 2021 г. производството на заквасено мляко – подсладено и неподсладено, се увеличава с 1,8% спрямо 2020 г. до 159 263 тона. Увеличение се отчита при всички видове заквасени млека, като най-значително е увеличението при произведеното заквасено мляко от биволско мляко – с 32,7%, от овче и смесено – с 21,7%. Най-голям дял заема заквасеното краве мляко – 99%. Ароматизираните заквасени млека със или без добавки са с 10,2% повече спрямо 2020 г. и достигат 15 269 тона. Производството на сирена намалява с 1,9% спрямо 2020-а.