0

- Г-н Крушарски, малко са българите, които знаят, че в Обединените арабски емирства (ОАЕ) използват ваша технология за изваляване на облаците. Ще разкажете ли?

-Малко преди коледните и новогодишните празници имахме среща с Абдула Алмендрос от ОАЕ, от Световната метеорологична организация, която се отложи, защото той пострада със здравето. Ние с него работим от 2006 г. Тогава от ОАЕ ме намериха и дойдоха при мен в България във връзка с продуктите, които се произвеждат в моята фабрика в Стара Загора, свързани с извалявания на облаци. Така започнаха да правят такова производство в ОАЕ с мое участие на палки и патрони за изваляване и заедно работим по темите за развитие на дейности, свързани с промените на климата. Те са свързани със засушаването в определени райони на планетата, работим за изваляване на конвективни облаци от много години с тях. Подобна е дейността ни и в Румъния, където вече втора година работим.

-Има ли полза от тази дейност?

-Когато в ОАЕ зададоха почти същия въпрос, там им отговориха: “Един преработен литър вода от морето струва 3 долара, а 1 литър вода от изваляване на облаци струва 50 цента”. В Арабския свят има положителни резултати при изваляване на облаци, те се развиват.

-Вие имате контакти в цял свят, пътувате по цялото земно кълбо. Вече имате фабрика в Аржентина. Как изглежда затоплянето там, има ли природни аномалии?

-Според някои учени глобалното затопляне е факт, според други е резултат на естествена цикличност в природата. В Аржентина миналата година имаше засушаване, без нито капка дъжд, през 2023 г. имаше малка промяна. От времето, през което аз работя в Аржентина, а това е от 2000 г., съм забелязал, че каквото се случва там на север, при нас се повтаря следващата година, но на юг. И обратно. Нещата са съпоставими. През 2023 г. имаше доста аномалии и в Мендоса и Хухуй. През 2022 г. нямаше дъжд, а като отидох в една от провинциите през декември всичко изглеждаше червено. Такъв е цветът на сушата там. Изгорялата трева става червеникава, докато при нас пожълтява. И там започнаха аномалиите - дъжд, град, дъжд, град. През 2023 г. се повтори същият цикъл от градушки и наводнения. През 2023 г. при нас валя град през зимата.

-В какво се състои вашата работа в Аржентина?

-Ние продължаваме да работим по темата за преразпределение на валежите и увеличаването им. Аз се надявам, че скоро и в България с разрешение на държавата ще можем да проведем експеримент по зимно изваляване, което не е невъзможно и се прави.

-Защо смятате, че е нужно да се извалява сняг?

-Защото именно снежната вода попива надълбоко и увеличава влагозапасите в почвата.

Но за да постигнем резултат, трябва непрекъснато да се работи. Затова аз отделям част от средствата за опити и експерименти, за да може като предлагаме даден продукт, да го предлагаме с методология и резултати.

-Кога може да се извали сняг?

-През декември имаше дни с условия за изваляване, но нямаше валежи. Но няма как, ако термометърът показва 14 градуса да се извали сняг. Би могло по високите места, където са минусови температури опитът да бъде успешен.

-А изваляван ли е сняг досега някъде?

-Правени са опити, но никъде не са довършени докрай. Това е много скъпо удоволствие и не всеки може да си го позволи. Няма да скрия, че искам да демонстрирам изваляване, защото догодина в Италия идва зимна олимпиада и ако го покажем, там може да се заинтригуват, защото човек е устроен така, че иска да види и пипне.

-Какво е необходимо, за да осъществите идеята си с изваляване на сняг в България?

-Аз не спирам да работя по тази тема, но съм зависим от разрешението на държавата. Ако тя не ми разреши, няма как да стане. Ако направим опит с изваляване на сняг, това може да се приложи в целия свят. Не е невъзможно, просто трябва да се направи точна методология на работа. Ние го получаваме в лабораторни условия, но трябва да го направим в реални условия. Но без държавата е просто невъзможно, защото е свързано с много институции включително с Ръководството за въздушно движение (РВД) и пр. Става дума за въздушни пространства, които не могат да се обработват без тяхно разрешение.

-Казахте, че готвите световна конференция по метеорология?

-Да, засега изчакваме, защото президентът на Световната метеорологична асоциация щеше да ми гостува, но се разболя. Ще направим голяма конференция по тема на метеорологията. Президентът се чувства задължен към мен заради фабриката, която направихме в ОАЕ, и иска реално да работим, а не да се кара само с научни доклади. Затова е важно да теорията и лабораторната работа да се прилагат реални условия.

-Колко са компаниите в света, които се занимават с изваляване на облаци?

-Аз зная за четири - в Америка, Китай, ОАЕ, в Русия и моята в България.

Това е той:

Роден е на 26 февруари 1957 г. в село Говедарци, община Самоков

След политическите промени през 1989 година развива успешен бизнес в областта на строителството

От 1999 г. се фокусира върху производството на противоградни ракети. Работи в областта на метеорологията и хидрологията

Участва в експеримент по изваляване на облаци в Румъния

През 2015 г. поема управлението на ПФК „Локомотив“ Пловдив, който под негово ръководство печели две купи на България, Суперкупа и сребърни медали