0

П очти всяко домакинство изхвърля някаква храна, която се разваля преждевременно или пък просто не може да бъде изядена.

С поскъпването на храните обаче стана изключително важно да намерим начини за съхраняване на продуктите за по-дълго, така че да не си хвърляме парите на вятъра.

На всеки му е писнало да купува грозде и само след няколко дни то вече да не става за ядене. Има обаче методи за съхранението му, които ще позволят да го консумирате по-дълго време и да не хвърляте това, което не можете да изядете на момента.

Но първо е много важно да изберем хубаво грозде от пазара или магазина. Ако купите такова, което е вече на път да се развали, няма какво толкова да направите, освен да се надявате на най-доброто.

Фактори

Когато избирате грозде, гледайте за три основни неща. Първо, стъблата, където се захващат зрънцата, трябва да са все още зелени. Ако са вече кафяви, скоро гроздето ще се развали. Преглеждайте и за меки кафеникави петна по самите зрънца. Ако само отделни зърна имат такива петна, не е голям проблем. Но ако много вече са тръгнали да се развалят, потърсете нещо по-добро. Ако купувате грозде от супермаркета, което е в плик, погледнете на дъното дали има смачкани зрънца и сок. Ако има такива, отминете.

След като сте намерили най-доброто грозде и се приберете вкъщи, първата ви работа трябва да бъде да го измиете. Преди това го прегледайте добре – махнете всички наранени зрънца и такива, които са разпукани или са твърде меки. Добра идея е гроздът, ако е прекалено голям, да бъде разделен с ножица на по-малки части, на отделни порции. Така и съхранението ще бъде по-лесно, и самото измиване.

Изплакване

Сложете гроздето в гевгир с хладка вода. Освен мръсотията, така ще отмиете и сока, който би привлякъл насекоми и би довел до загниване на зрънцата. След това преместете гроздето в голяма купа и я напълнете със студена вода, така че то да бъде покрито напълно. След това разтворете една супена лъжица сода за хляб. Оставете гроздето да кисне така 3 минути. След това добавете към водата и две супени лъжици бял оцет. Оставете да кисне още 3 минути.

Содата за хляб помага да се отстранят остатъчните пестициди. А оцетът – да се разградят естествените гъбички по кожицата на зрънцата, като така се предотвратява ферментация при дадени условия.

Отново сложете гроздето в гевгир и пуснете студена вода. Извадете от водата и поставете гроздето да съхне върху кухненска кърпа за половин-един час.

Съхранение

За съхранение на гроздето ви трябва купа с капак. На дъното поставете кухненска хартия. Поставете гроздето така, че да не се смачква. Ако е необходимо, използвайте още контейнери. Накрая поставете кухненска хартия и отгоре, втъквайки нейните ъгли в контейнера около гроздето. Поставете капака на контейнера и съхранявайте в хладилник. Всяка седмица подменяйте хартията или правете това при всяка отваряне на съда. Хартията помага да се попие излишната влага, която може да развали гроздето.