0

Е дин от най-големите пловдивски фермери Красимир Кумчев отглежда най-скъпия пъпеш в света.

В оранжерия на 15 км от Пловдив, чието точно местонахождение се пази в тайна, бизнесменът „бабува“ на 4 растения и чака по един плод от всяко. Имат да зреят още 30 дни, а когато са готови, може да ги пусна на търг, сподели Кумчев пред „Телеграф“. Треперим им като на малко дете, добави той.

Скъпоценните плодове са от сорта „Юбари“ (Yubari King) по името на малкия японски град Юбари в близост до Сапоро, където са били култивирани.

Лукс

В Страната на изгряващото слънце тези пъпеши са синоним на истинския лукс. Богатите японски фамилии черпят гостите си с тях, след което, за да разпръснат всякакви съмнения, задължително показват кората на плода, която е много специфична. На специално организирани търгове пъпешите „Юбари“ се продават винаги по двойки за милиони йени, а най-високата цена е постигната в наддаване през 2019 г. - 45 000 долара. Има много митология около тях, разказва Кумчев.

Подарък

Семената на ценните растения са му подарени от Юлияна Антонова-Мурата – дългогодишен дипломат в Япония, която в последните години издаде две книги за Страната на изгряващото слънце. Кумчев получава като подарък семената точно преди една година, когато посещава Токио. Юлияна Антонова му пожелава, като станат плодовете, да ги продаде на търг и с парите отново да дойде в Япония.

Предизвикателство

Кумчев приема идеята да отглежда скъпите пъпеши по-скоро като предизвикателство. Убеден е, че те ще бъдат по-вкусни дори от тези, отгледани в родината им, защото българската земя може да им даде най-доброто. Дори смята, когато плодовете узреят, да организира дегустация между пъпеш от Япония и тези от неговата оранжерия, за да се види какви са сходствата и какви са разликите.

Изисквания

Кумчев споделя, че чисто технологично няма някакви много специфични изисквания при отглеждането на сорта „Юбари“ освен това, че тези растения трябва да са на опора, а плодовете над земята. Когато станат 200-300 грама, им се слага жартиера, или както Кумчев го нарича, „чорапче“, за да не се откъснат под тежестта си. Плодовете достигат тегло между 600 грама и килограм и 200 грама.

Пъпешите „Юбари“ не се продават по магазините, а семената могат да се закупят само на място в Япония. Освен тези, които се предлагат на търг, има и по-масово производство, като по-народните вървят по 200-500 долара.

Виреят във

вулканична почва

Пъпешът „Юбари“ е един от най-скъпите плодове в света, отглеждан и продаван в Япония. Идващи изключително от едноименното градче на остров Хокайдо, тези плодове са известни със своята сладост. „Юбари“ изискват постоянни грижи от фермерите и се отглеждат в оранжерии с контрол на температурата и влажността и във вулканична почва.

Yubari King всъщност е хибрид от два сорта пъпеши: Earl’s Favorite и Burpee’s Spicy Cantaloupe. Необходими са около 100 дни, докато плодът стигне пълна зрялост. Най-сладките пъпеши произхождат от растения, които дават само един плод. Те са третирани кралски от производителите, които всеки ден ги избърсват, докато все още са прикрепени към растението. Пъпешите също получават свои собствени хартиени шапки, които да ги пазят от силно слънце. Получават и жартиери, за да не паднат на земята под собствената си тежест.