0

О тдавна е доказано, че звукът влияе на тялото, подобно на други елементи на околната среда, но хармонията отличава музиката от другите звуци.

Чрез научни изследвания е установено, че звуковите вибрации допринасят за освобождаването на хормона допамин в човешкия мозък, което предизвиква чувство на еуфория, поради което хората харесват музиката. Разбира се, предпочитанията на всеки са различни, тук, както се казва, всичко е въпрос на вкус. Но, както казват самите учени, класическата музика не само ободрява, но и повишава жизнеността и дори лекува.

Животните, както и хората, също имат усет и отношение към музиката. Тя им действа отпускащо и релаксиращо. А конкретно при кравите това означава увеличен млеконадой. Особено ако музиката е класическа.

Програма

В Германия преди време е проведен експеримент, в който участва Дортмундският филхармоничен оркестър. Облечени официално и настанени в обор, музикантите изнасят концерт пред публика от 180 крави. Оказва се, че кравите се заслушват, дават по едно ведро повече мляко, а музикалната програма се отразява положително дори върху вкуса му.

Повечето американски фермери, а за българските да не говорим, вярват, че една крава не се нуждае от нищо повече, за да бъде щастлива, от това да я храните, да я поите с чиста вода и да я доите навреме. Оказва се, че за пълно щастие на животното трябва да му се пуска класическа музика за релакс и да му се прави масаж. И тогава млякото ще започне да тече като пълноводна река!

Масаж

В Уисконсин кравите редовно се масажират, за да увеличат добива на мляко. За да направят това, фермерите призовават на помощ специално обучени ветеринарни лекари. Една такава сесия им струва около 75 долара.

Някои стопани отиват и по-далеч и за да осигурят още повече комфорт на кравите си, поставят в боксовете специални въртящи се четки, които чешат гърбовете на животните и им правят масаж.

Но не само масажът помага за увеличаване на добива на мляко. Кравите са пристрастни към класическата музика! Ето защо американските фермери им изнасят класически концерти всеки ден. И САЩ не са единствената страна в света, където съществува такава практика.

В кравеферми в Йоркшир се провежда експеримент, за да се отговори на въпроса: Увеличава или намалява музиката производството на мляко?

Група психолози от университета в Лестър провеждат експеримент, при който в краварниците се пуска различна музика - от класически до бързи модерни ритми. Един от авторите на експеримента, Лиъм Маккензи, казва, че пробвали всякакви стилове – джаз, класика, поп, като кравите били много впечатлени от Duran Duran. „Опитахме се да разберем как музиката влияе на лактацията при кравите. Това ни хрумна, след като чухме редица забавни истории за това как определени радиостанции влияят на производството на мляко“, казва той.

Тази зависимост не се отнася само за кравите. Прасетата също грухтят по-щастливо, когато се отглеждат с музика, а кокошките снасят повече яйца, когато в курника се реят ноти.

Ефект

Фермер от английското графство Глостършър открил, че полозите се пълнят с яйца, ако кокошките слушат класическа музика. Според него класиката има благоприятен ефект не само върху производителността на пилетата, благодарение на нея птиците започнали да растат по-бързо.

Фермерът казва, че пуска класическа музика на птиците 24 часа в денонощието. Той също се опитал да включи и поп музика, но установил, че тя не влияе така добре на пилците както класиката.

Птицевъдът Озгюр Адияман от Бурса е стигнал до същия извод. След като установил предпочитанията на кокошките си, той започнал да им пуска минимум по два часа на ден класика. И установил, че кокошките си имат любим композитор – Моцарт. В птицефермата на Озгюр има към 1200 кокошки – до една почитателки на хубавата музика.

Птицевъд от Йоркшър е установил у кокошките си други предпочитания. Ейдриън Потър пробвал различни стилове музика и така установил, че неговите птици си падат по Ед Шийрън и в по-малка степен – по Джъстин Бийбър. Любимите песни на пернатите били Little Bird, Thinking Out Loud и Kiss Me. Те до такава степен се захласвали по тях, че следвали стопанина си като кученца в двора. Музиката на Ед Шийрън ги успокоявала и те снасяли като луди. А той налепил във фермата плакати на изпълнителя за пернатите му фенки.