0

Р езитбата на овощни дръвчета може да изглежда обезсърчителна за много хора, но тя не само че е необходима, но и задължителна, ако искаме плодовете да узряват по-добре, да бъдат по-едри, красиви и ароматни, съветват от специализирания сайт home-max.bg/ideas.

Тя премахва мъртвия, болен или повреден материал, като предотвратява разпространението на инфекцията.
С нея дръвчетата придобиват желаната от нас форма и се създава силна, първична структура.

Светлина

Подобрява се качеството на реколтата, тъй като се пропуска повече светлина. Резитбата увеличава циркулацията на въздуха, като така се минимизират гъбичните заболявания и инфекциите от вредители.
Резитбата може да помогне в контрола на размера на дървото, което допринася за по-лесното събиране на плодовете и за неговата поддръжка. Тя пропуска повече светлина до пъпките на дървото, което насърчава формирането на плодове и тяхното зреене. Резитбата контролира вегетативния растеж на дървото.

Периоди

Не всички овощни растения се нуждаят от резитба по едно и също време. Кога е най-доброто време на годината да се режат дървета и храсти?

Може да премахвате мъртвите, заболели и повредени части по всяко време на годината - колкото по-скоро, толкова по-добре. Ако те не се отстраняват редовно, след това растението хаби ценни хранителни вещества, които се опитват да го поддържат живо.

Ябълки

Ябълките и крушите трябва да се подрязват през зимата, когато са в латентно състояние. Въпреки това трябва да избягвате силна резитба, тъй като това може да доведе до твърде енергичен нов растеж за сметка на производството на плодове.
Костилкови плодове – праскови, нектарини, сливи, вишни и череши, се подрязват в края на зимата или в началото на пролетта.
Цариградско грозде

Плодови храсти като цариградско грозде и червено френско грозде трябва да бъдат слабо подрязвани през зимата, за да се насърчат плодните шпори. Те могат да се подрязват през лятото само ако е необходимо.
Касис и малини трябва да се подрязват усилено през зимата, за да се насърчи нов растеж през пролетта.

Колко балансирана да бъде резитбата?

Когато подрязвате дървета и храсти, целта е да се постигне баланс между плодове и вегетативен растеж. Когато премахвате клоните със силен растеж (тези с повече пъпки), те стават по-силни, като стволът към корените има по-малко пъпки, за да се храни. Въпреки това, тъй като има по-малко пъпки, това ще доведе до произвеждане на по-малко плодове, така че е важно да се избягва и твърде агресивната резитба.

Най-добрият начин да се постигне по-добър баланс е да се режат клоните с по-слаб растеж и само някои с по-силен като лакомниците – те са едногодишни клонки с буен растеж и черпят от силата на дръвчето, без да дадат плод.

Правила

Ето някои основни правила, които трябва да следвате при резитба. Първо се режат мъртвите, болните и увредените части.
Реже се напряко спрямо растежа.
Пъпките се режат в посоката, в която искате да бъде новият растеж. Избягвайте резитба на обърнати навътре пъпки.
Режете само когато е необходимо.

Какво още е добре да знаем?

Резитбата е от съществено значение за поддържането на здрави овощни дървета, но за това е нужна и практика. Важно е да се научите как да подрязвате, но трябва да адаптирате тези знания към вашите растения и да обърнете внимание на техния индивидуален растеж и потребности. Никога не режете повече от 30% от едно дърво в един сезон. Въпреки че трябва да сте уверени в подрязването, не трябва да се прекалява, защото може да навредите на дръвчетата, предизвиквайки прекалено енергичен растеж или да не получите никакъв резултат.

Уверете се, че използвате чисти режещи инструменти.
По-специално внимавайте за клони, които растат в посока към центъра на дървото, тъй като те ще блокират слънчевата светлина.

Дъжд

Уверете се, че подрязвате в сух ден, за да избегнете разпространяването на болести от дъждовни капки в пресните разрези. Започнете, като премахвате първо мъртвите, болните и повредените части на дървото.
Някои овощни дървета са предразположени към „алтернативно плододаване“. Това се случва, когато дават много плодове в една година, а на следващата произвеждат малко или почти нищо. Среща се най-често при ябълките и крушите, но може да се прояви и при сливите и др. Това е вследствие на изчерпването на подходящите ресурси. Резитбата може да помогне в опитите това да се избегне. Изтънете плодовите пъпки, като ги търкате в клона с палеца и пръстите си. Това насърчава дървото да дава по-скромна реколта, оставяйки достатъчно ресурси за следващата година.

В дните на спящия сезон

Зимна резитба трябва да се прави по време на спящия сезон, преди пъпките да започват да набъбват и за предпочитане в ден, когато температурата е над 0°C (края на ноември до началото на март). Повечето болни дървета са в летаргия през зимата, което намалява разпространението на инфекцията.
Резитбата не е само просто отрязване на клони, а е особено важно как се реже и къде, което ще се отрази на начина на растежа на дървото. Отрязването трябва да се прави при 45-градусов ъгъл, ако ъгълът на разреза е по-голям, тогава клонът ще бъде твърде открит и няма да се възстанови.