0

Я годите са едни от първите пресни плодове пролетта.

Теоретично ягодите са култура, която се отглежда относително лесно. Има обаче и проблеми, с които се сблъскват градинарите. Понеже ягодите растат близо до земята, те са податливи на много болести. Вариациите в температурите през пролетта и непостоянното време също може да донесат проблеми. Освен това ягоди обичат да похапват не само хората - много неприятели могат да нападнат ягодовото поле и да ви оставят с празни ръце.

Ягодата е многогодишно растение от семейство Розови. Животът на едно ягодово насаждение за производствени цели продължава средно около 4-6 години, но при прилагане на добри агропрактики той може да се удължи до 7-8 години. Ягодата расте от централна розетка, която пуска пълзящи стъбла – ластуни, служещи за органи за размножаване. Цветовете са бели, от тях се образува ароматен червен плод.

Сортове

Сортовете са разделени в три основни групи. В първата са сортове, които плододават през май-юни. Те образуват най-големи плодове. Във втората група са сортове, които дават две реколти, но по-малки плодове – едната през лятото и втората през есента. Третата група сортове дават постоянно малки плодове, от момента, когато температурите са достатъчно високи, през цялото лято, та чак до първи слани.

Ягодите имат нужда от много слънце и много вода. Те понасят обаче подгизнала почва, както и да се полива върху розетката. Растат във всяка почва, но се чувстват най-добре в богата, добре дренираща се почва. Подхранвайте веднъж през пролетта преди цъфтеж и после пак през есента.

Ягодите са многогодишни, но всяко растение с течение на времето ще дава по-малко плодове и затова трябва да бъде подменено. Добрата новина е, че насажденията могат да се разширяват, като използвате ластуните, които ягодите пускат всеки сезон.

Проблеми

Ето кои са основните проблеми, с които могат да се сблъскат градинарите.

Не дават плод.

Има няколко причини, поради които ягодите могат да образуват добра розетка с листа, но с много малко или никакви плодове. Това може да се случи при новите растения. През първата си година те може да не дадат много плод. Препоръчва се дори да късате цветовете, за да стимулирате новите растения да се развиват и установят. Не се притеснявайте, ягодите ще ви се отблагодарят следващата година.

На второ място това се случва с ягоди, попарени от слана. Това се познава по цветовете. Ако виждате в центъра черна точка, то цветът е поразен от слана и няма да образува плод.

Неподходяща почва.

Ако отглеждате ягоди в бедна почва, не очаквайте добра реколта. Първото нещо, което трябва да направите, е да тествате нейната киселинност. Ягодите обичат леко киселинна почва с pH от 5,5 до 6,5. Ако показателят е твърде висок, обогатете почвата със сяра или подкиселител. За алкална почва, добавете варовик, за да вдигнете pH.

Отделно ягодите имат изискване почвата да се оттича добре, за да се предотврати кореново гниене. За подобряване на дренажа можете да добавите компост или надробени листа.

Неправилно поливане.

Непостоянното или неправилно поливане може да доведе до няколко проблеми. Преполиването крие риск от развиване на гъбични заболявания, включително кореново гниене. От друга страна, растенията имат нужда от вода, за да образуват големи и вкусни плодове. Недостатъчното поливане може да доведе до вехнене и намаляване на реколтата. Поливането трябва да е редовно и в дълбочина, особено при засушаване. Много е важно да сложите мулч, за предпочитане слама, за да се задържи влагата в почвата и да се предотврати появата на плевели. Мулчът също така ще предпазва от болести, които се разпространяват от почвата.

Системата за капково напояване е много подходяща за ягодите, тъй като доставят вода директно в корена на растенията и предотвратяват навлажняването на розетката. Пазете суха розетката, ако поливате на ръка.

Проблеми с опрашването.

Ако ягодите не дават плод, причината може да е проблем с опрашването. За да привлечете опрашители е добре да засадите край ягодите цветя, които цъфтят по същото време. Другата алтернатива е да опрашвате на ръка, използвайки мека чиста четка или памучен тампон.

Спрей на медна основа срещу сивото гниене

Една от най-често разпространените болести по ягодите е сивото гниене. Това е гъбично заболяване, което се развива при влажни условия. Причинява сивкаво-кафява плесен върху плода. За да предотвратите заболяването осигурете добра циркулация на въздуха и достатъчно отстояние между отделните растения. Можете да помогнете като приложите фунгициди като сяра или спрей на медна основа. В краен случай махнете поразеното растение и го заменете с ново.

Масло от нийм срещу маната

Брашнестата мана поразява и ягодите. Появява се като бял брашнест налеп върху плодовете, листата и стъблата. Това се случва при влажно и топло време. За предотвратяването й осигурете добре циркулация на въздуха и избягвайте поливането отгоре. Болестта може да бъде поставена под контрол с органични фунгициди като сяра и масло от нийм.

Петна по листата при висока влага

Най-честото заболяване по ягодите е появата на петна по листата им, лилави или кафяви на цвят. Ако не се вземат мерки, те стават големи и растението може да загуби листата си. Патогенът се разпространява чрез дъждовните капки, поради което интензивните дъждове провокират силното му развитие. Покълването на спорите е максимално при температура 15-20°С и относителна влажност на въздуха между 98-100%. Проявите на симптомите са най-силни и типични при температура 20-25°С. Премахнете засегнатите части, осигурете добра циркулация и избягвайте поливането върху листата. Прилагайте фунгициди на медна основа.