0

Б ългарската лавандула се влага в козметика и парфюмерия, ползва се и за ароматерапия, докато френският лавандин съдържа много камфор и се ползва повече за медицински цели.

Страната ни държи от дълги години първото място по производство на лавандулово масло в света, но по-важното е кой продава повече. Така се пошегува Веселин Ганчев, който притежава дестилерна, градини с роза дамасцена и лавандулови полета. Той е и член на УС на асоциацията на производителите на етерични масла в България. Припомняме, че след като френската лавандула заболя, Франция помоли България да поеме производство на лилавото растение, за да осигури суровина за козметичната и парфюмерийната си промишленост. Така страната ни стигна нивото на водеща в света по производство на лилавото растение и маслото от него.

Цените падат

Жътвата на лавандула в някои райони на страната е приключила, но в планинските райони и на север ще завърши до края на месеца. В момента за първи път се жънат машинно полета в Разлог, където също са започнали да отглеждат лилавите насаждения. Такива красиви полета вече има и на нетипични места за ароматното растение в Алтимир, Врачанско. Въпреки че цените на маслото след големия пик преди няколко години, когато достигнаха 180 лв. за кг, се сринаха и достигнаха 30 евро за кг. В момента все още има стопани, които продължават да засаждат ароматното растение, каза Ганчев. Има и разочаровани, които ги изкореняват, но така или иначе процесът е двустранен.

Повече

Според Ганчев реколтата тази година може да е по-малко от миналогодишната, но е достатъчно и много повече, отколкото пазарът може да поеме. Според твърденията на фермери в Добруджа качеството е добро. Очаква се да бъде произведено над 200 тона лавандулово масло. Като цяло нашият пазар все още поема много малко от етеричния продукт, основното е за износ. Въпреки това има все повече наши производители, които го използват за тип домашна и занаятчийска козметика, както и за битова, ароматерапия. Има и такива, които просто купуват на едро и след това го преопаковат на дребно и го продават, каза Ганчев.

Пандемията

Според него информациите по време на пандемията Ковид, че етеричните масла и респективно лавандулата действат противовирусно и противопаразитно са допринесли за увеличение на потреблението, но все още сме далеч от бума според него.

Обратни показатели

При някои от производителите все още има проблеми с качеството, като отчитат обратни показатели. Става дума за съдържането на два много важни компонента, които характеризират качеството. Линалил ацетат и линалол. Когато първият е над 34% и колкото е по-висок, толкова по-високо е качество на маслото. Вторият трябва да е между 22 и 30%. Камфорът в нашата лавандула е много малък процент, той е типичен за френския лавандин. За козметиката не е добре да има камфор. Често има масла с обърнати показатели. Въпреки това и те си имат своите купувачи.

Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята. Освен линалол и линалилацетат, то съдържа още гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол, кумарин и др. Смята се, че най-качествено е френското масло от лавандула, получено от алпийски лавандулови насаждения. Българското лавандулово масло също е високо ценено и търсено в световен мащаб. То се характеризира с дълготраен и фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. От 2011 година България е призната като най-големия производител на лавандулово масло в света.

Дезинфекция във войнишките лазарети

Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловото масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. В народната медицина запарка (отвара) от лавандула  или разтвор на етерично масло от лавандула в олио се използва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Етеричното масло от лавандула помага при настинка в дифузер, при гърлобол, при болки в ушите. Също така при изгаряне. Отблъскват насекомите, а няколко капки масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, облекчаване на тревожността и релаксация. Твърди се, че помага при слънчеви изгаряния и удар. Като компонент в масажни смеси или спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми.