0

Н ародът хукна по пазари и магазини за сортови семена да купува арпаджик и чесън.

И докато най-популярният сред любителите градинари сорт Мелник за арпаджик не е помръднал цената си в сравнение с миналата година по това време, то не може да се каже същото за чесъна.

Проверка на „Телеграф“ на Женския пазар в столицата показва, че килограм Мелник се продава за 5 до 6 лв. на щандовете, но има и производители, които го предлагат още сега за 7 лв. за кг. Балучката се върти около 5 лв., но тя се отглежда основно за пера.

Нидерландски

Сортови семена на най-народния пазар в София продават нидерландските сортове бял и червен кромид за садене, които се ползват основно за салата с цени от по 7 лв., балучката за 4,90 лв. В петък рано сутринта имаше огромна опашка от хора, които чакат за семена от чесън. Магазинът го продава на 6,50 лв. за килограм и заявиха, че е нидерландски. За жалост на чакащите беше свършил още предишния ден.

За салата

Въпреки че мнозина от търговците твърдят, че предлагат български чесън, имаше само едно или две места, където главичките наистина приличаха на наш сорт. Познавачите веднага го различават, защото е с малки глави и нежни скилидки. Тези семена обаче се продават или за 10 лв. за кг, или за 20 лв., в зависимост от настроението на търговеца, когато е слагал цените, преди да изложи стоката на щанда. На пазара в Банско например може да се намери наистина български чесън на гердани, който

се продава за 10 лв. връзката. В съседство с него пък засукан продавач предлага 1 глава огромен бял лук само за 80 ст. на скилидки, за да е по-лесно за садене, разбивката излиза над 20 лв. за кг.

Гита

На Женския пазар може да се намери чесън от чирпанското село Гита с огромни глави за 20 лв. за кг. Стопанинът заяви, че е специален и на всеки, който попита не заблуждава ли с нидерландски, той предлагаше да го заведе на място. Така или иначе основно правило, за да не ви заблуждават в това дали е пролетен или есенен, е по цвета. Розовият е есеняк, а другият за сеитба през март.

Салатки

Освен семе за салати, марули и спанак много производители вече предлагат готови за разсад зелени листа за по 2 лв. около двайсетина стръкчета. Те освен в двора могат да се засадят и на балкона в саксии.

Ако се използват сандъчета от най-големите за мушкато, е добре не повече от три коренчета да се поставят, посъветва производителка от Елин Пелин. Точно тя вече предлага и готов разсад за няколко вида домати в кофички за кисело мляко по 2 лв. Засега са толкова, по-нататък ще видим, уклончиво отговори тя на въпроса дали ще вдига цената.

Гергана

Хората вече активно купуват и семена за разсад. От краставиците безспорен фаворит е Гергана, разказаха собственичките на магазинче за сортови семена, при които преобладаващите опаковки са българска фирма от Пловдив. Най-предпочитани от пипера е Куртовската капия, Хисарската и традиционните сортове. Те обаче не са подходящи за сушене, за тази цел, ако човек иска нанизи със сухи чушки за зимата, трябва да си купи от сорта селски пипер, който ставал много крехък и вкусен пълнен с боб и ориз за Бъдни вечер. Общо взето семената вървят около 2 лв. опаковката. Доматите са значително на по-висока цена, но семената са с добро количество в опаковките. Специалистът предупреди, че ранните сортове като цяло са хибридни.

От доматите най-търсени от опитните градинари са Розова магия, стар български патентован сорт. Те го определиха като разкошен домат, който садят откакто е излязъл на пазара.

Без колци

Друг интересен за хората, които нямат много време за градината, но за сметка на това искат да отглеждат свои домати, е Елена на същата фирма. Създателката го е кръстила на името на дъщеря си. Червен, отглежда се лесно, защото е безколов. Влачещ се, точно като някогашните текезарски домати, обясниха в магазина. Точно този домат не изисква никакво колтучене и расте на воля по земята. Вкусен е и не изисква много поливане. По принцип, когато доматите се поливат, много стават воднисти, обясниха специалистите.

Сред българските сортове има Хармония, който е тип консерва, и един италианска селекция, който се казва Албена.

Магданоз

Оказа се, че не винаги може да се определи народността на магданозените семена. Тези, които се предлагат, много често са италиански, но се оказва, че ги отглеждат българи на полета в Италия. Там използват и опаковките и понеже минават границата, на етикета пише, че са италиански, обясниха в магазина за сортови семена.

Френско грозде

На много места се предлагат разсад за грозде, малини, ягоди. Възрастен човек беше събрал опашка на Женския пазар за разсад за френско грозде и малини, които има в двора си. Продавам ги по 2 лв., малините ми дават от юни до късна есен, обясни той.

Друг солов играч на почтена възраст пък продаваше в кофички благи чушки от Курило, 10 бр. за 3 лв., а кофичка люти за 1 лв. Вземи ги, сготви си ги, а семето запази, ще ти потрябва за разсад, нищо не бива да се разхищава, посъветва с усмивка той.

Лукът иска рохкава почва

Лукът и чесънът искат рохкава почва. Това обясни с усмивка Дуда, която има градина от 17 дка в района на Пазарджик. Тя има щанд на пазара „Иван Вазов“ и вече са изкарали здрави глави чесън, лук и всякакви зелени зеленчуци. 10 лв. пък е чесънът, който предлагат за разсад. Български е, заяви тя категорично пред „Телеграф“. Ето този, който продавам, зеленият, е от тези глави, увери тя.

Според Дуда почвата, преди да се засее, трябва много внимателно да се почисти от плевели от миналата година и да се прекопае хубаво, за да е рохкава. Ако засадиш луковете в глинеста, трябва да им сложиш много горяла оборска тор, за да подхраниш. Ако пък е песъчлива, то тогава трябва да ги поливаш, защото водата попива в почвата.

Тя отглежда домати, краставици, чушки, пресни картофи, репички, салати за сезона, спанак. Имат и оранжерия, но гледат и на открито. Салатата засега я държи в оранжерията, защото тя издържа на студ, но не толкова много, докато спанакът може и навън.

Магданозът сее през октомври, щом става дума за продажба, според нея всичко се сее през октомври, ако искаш да си сигурен в реколтата. Може и през март, но когато е в малко количество и е добре да се покрие с найлон. Магданозът трудно пониква, трябва дълго да се чака и иска песъчливо място.

Тя обеща първите български домати от оранжерия през юни и началото на юни, ако е хубаво времето.