0

Б ъдещето се настани в село Лик - това е единственото, което можеш да кажеш, ако имаш късмет да попаднеш в оранжериите с биодинамични зеленчукови градини в края на селото, което се намира в дебрите на Западния Балкан. Устройството на стопанството е толкова съвършено и необичайно за нашата действителност, че в първия момент не би повярвал, че се намираш в България. Удивително е, че семейната ферма, начело на която стои Мирослав Пешевски, използва най-съвременните зелени технологии, за да се отглеждат вкусни, живи зеленчуци, които на всеки, който ги опита, припомнят аромата на истински домат. Удивителното стопанство бе представено по време на практично обучение за кръгова икономика по проект, финансиран от Норвежкото кралско дружество, което изпълнява фондация “Биоселена” с председател Стоилко Апостолов. Обучението по него е насочено към микропредприятия и ферми в сферата на храните и е напълно безплатно. Целта е да се покаже на стопаните как могат да използват всяка една част от своето производство, да затворят цикъла и да бъдат печеливши.

Да видят удивителните оранжерии, бяха дошли фермери от различни части на страната и всеки от тях си тръгна вдъхновен с различни идеи.

Независима

Стопанството е направено през 2012 г. и разполага с няколко парници, някои от тях са отопляеми. Използвани са три проекта по Програма за развитие на селските райони, както и собствени средства от паралелна дейност на собственика. Мирослав Пешевски разказа, че са започнали от 3 дка и са стигнали до 40 дка зеленчуци, имат и смесена овощна градина. Когато се е родила дъщеричката им, са решили, че трябва да имат чиста храна и затова започват да си я отглеждат. И тъй като тогава основният му бизнес е бил свързан с фотоволтаици, прилага знанията си в земеделието. В момента стопанството е напълно независимо от електропреносната мрежа, защото произвежда ток и топлина само. Имаме ток дори и когато в селото има авария, обясни Мирослав Пешевски. Соларите генерират енергия дори и през зимата. В късия ден на средата на ноември батерията беше заредена на 66%, обясни собственикът. Благодарение на батериите те имат запаси, които ги правят абсолютно независими. Токът не се продава, а служи само за нуждите на стопанството. Мястото се осветява с лампи солари, които си имат собствени батерии.

Дъждовна вода

Енергията се използва за осветление, за отопление, когато е необходимо на растенията. Пешевски обясни, че през зимата не отглеждат домати и пипер, а предимно растенията на късия ден, които като цяло не се нуждаят от затопляне. Електричеството се използва и за подгряване на водата, с която градините се напояват, когато е необходимо. То е напълно обезпечено с вода за своите растения. При това структурирана. Това се постига, като събират дъждовните капки чрез голяма система за събиране на водата между оранжериите. Събира се в шахти с дренажи в ниската част на стопанството, а след това се изпомпва в горен резервоар. Целта е да се запасяват с нея през пролетния сезон до средата на лятото, когато са интензивни валежи, за да я използват, когато започне сушата.

Резервоар

Имат външен резервоар от 240 кубика, вътрешен от 200 кубика, друг от 50 кубика, но и малки от 20 кубика, така се събират над 600 кубични метра вода. Вземат и дъждовната вода от деренце до фермата, която събира около 300-400 кубика вода. Наблизо има река, но тя е малка от типа баричка..

При биодинамичното земеделие водата трябва да се движи, за да е структурирана. Затова в стопанството тя постоянно се движи. Водата се засмуква от ниската част и пада отгоре. Структурирането се получава, когато водата се върти. Така се усвоява няколко пъти по-лесно от растенията, както от листата, така и от стеблото, което е доказано от научни изследвания, каза Пешевски. Водата е носител на информация и идеята на биодинамичното земеделие е тази жива вода да достигне така до растенията. Затова е толкова важно съзнанието на фермерите и вярата, че правиш нещо не за пари, а защото така го мислиш и усещаш, приключи разказа си стопанинът.

Коприва и плевели

Мирослав Пешевски разказа, че техните клиенти се пристрастяват към вкуса на техните зеленчуци. Те са домати, пипер, всички видове зеле, картофи, лук и др. Това той смята за нормално, защото това, което произвеждат, е жива храна. Не само защото не се използва никаква химия, а защото те я отглеждат със сърцето си и с добрите си мисли. Излишъкът, който не може да се продаде, го даряват на дом за деца в неравностойно положение в Мездра. “Ние работим не заради самата печалба, а защото така разбираме света”, е философията на стопаните. Те подхранват растенията си с коприва и компост с част от плевелите. Остатъците дават на животните, които отглеждат за свои нужди.