0

Б ългария отвръща на удара по етеричните масла, които в два бъдещи европейски регламента може да фигурират като отровни и вредни за здравето. Това стана ясно по време на среща, която бе организирана в Старосел от Асоциацията на етеричните масла в края на седмицата. На нея присъстваха производители, преработватели, търговци, учени и зам. министър на земеделието Тодор Джиков.

Сряда

Спешно ще искаме в регламента да се впише, че етеричните масла са натурален продукт, а не отрова. Това обяви зам. министърът на притеснените хора от бранша. Той обеща, че се сформира екип от експерти, администрация и учени, които детайлно да опишат ползите от етеричните масла и да ги пратят в Брюксел. Оказа се, че началото на март е последният срок по един от регламентите, в който България трябва да даде своето становище и да реагира, ако не е съгласна с текстовете.

За вторият проект на европейски регламент имаме още време, каза той.

Ковид

Защо реагираме толкова късно? Оказва се, че за този проблем се е знаело още през 2020 г., когато започва да се прави закона за етикитерането. Идеята е била хората да бъдат информирани детайлон какво всъщност съдържа всеки продукт, за да пази здравето си.

Информирани източници на Телеграф обаче коментираха, че това е било повод лоби на производители на химични продукти да прокарат идеите си срещу етеричните масла, които стават все по-скъпи. Да се вксарат текстовете, които да ги злепоставят и по този начин да се освободят от тяхната конкуренция .

Министерство на икономиката

Основни отговорници, окито е трябвало да следят какво се случва са минисстерсдтават на икономиката и на екологията, а частично и минстрество на земеделието. По онова време Явор Гечев, който бе един от зам. минстрите на земеделието веднага е сигнализирал за проблема до колегите си. От тамо обаче никой не е взел присърце темата и до този момент в страната никой не е реагирал. Горе долу същата работа е била и с евродепутатите ни.

Евродепутати

По време на срещата стана ясно, че Мария Габриел е чула за проблема, че българското розово масло може да бъде наречено отровно от свои колега французин. За другите и колеги от България не се знае дали въобще са наясно от какво е заплашена страната.

Тези дни Атидже Алева съобщи на стената си за проблема, но мнозина от браншовиците се опасяват, че проблемът може да се политизира.

Избори

Точно за това предупреди и зам. министър Тодор Джиков. Предстоят избори в ЕС и когато политиката се намеси, бизнесът може да пострада, предупреди той. За нас е важно да защитим производителите си, както и честта на българската роза, с която светът свърза България. Това е нашият символ, допълни още той. Отглеждането на етерично-маслесни култури дава препитание на много малки семейства, които са в полупланински арйони, изтъкна той.

Французите

Общото мнение по време на срещата е, че ако не са били засегнати страни като Франция, Испания, Италия едва ли ще се чуе гласът ни в защита на етеричните масла. Припомняме, че всъщност за проблема сигнализираха първо кметове от Франция, които започнаха да създават асоциация в защита на етеричните масла и тяхното поризводство. В такава вече членуват и български кметове.

Италия, Франция и Испания са големи производители на масло от лимон и портокали, и ще бъдат засегнати от подобни текстове в бъдещия закон за етикетиране.