0

Л алетата са едни от най-обичаните цветя в градината.

Благодарение на многообразието от цветове и елегантната си форма лалетата са звездите в пролетната градина. За да се радвате на красотата им и следващата година обаче, трябва да знаете как да съхранявате луковиците им.

Някои малки видове лалета се климатизират добре и се размножават и цъфтят година след година, дори да останат заровени в почвата. Но при повечето видове това не е така. Ако искате да се радвате на цветовете им отново, трябва да изкопаете луковиците и да ги съхраните на подходящо място през лятото.

Стъпки

Ето как се прави това.

След прецъфтяването отрежете с градинарска ножица стъблото. Това помага луковицата да спре да използва повече енергия, когато вече не е нужно. Изрежете колкото се може по-ниско стъблото. Оставете обаче листата. Това ще помогне за съхраняването на енергия за следващия сезон. След прецъфтяването са нужни около 6 седмици на листата да пожълтеят и увяхнат. През това време луковицата събира енергия от слънцето, за да може да цъфти през следващата пролет. Докато чакате листата да увехнат, не поливайте луковицата. Ако вали дъжд от време на време, няма проблем. Но ако почвата е твърде влажна, това може да доведе до загниване на луковицата. След изсъхването на всички листа можете да изровите луковицата от почвата. Това става, като използвате лопата, с чиято помощ да разхлабите почвата. После извадете луковицата от земята.

Корени

Премахнете изсъхналите листа, както и корените в основата на луковицата с градинарската ножица. Листата лесно могат да се махнат на ръка. Но ако срещате затруднения, използвайте ножиците. Изрежете корените до дъно, но без да наранявате самата луковица.

Почистете луковицата от почвата с помощта на кухненска хартия. Трябва да премахнете почвата напълно. Това ще помогне на луковицата да изсъхне по-бързо. Не запазвайте луковици, които имат наранявания. Но ако има само малки зони със загниване, можете да ги изрежете със стерилизиран нож. За стерилизация използвайте разредена белина, спирт или ябълков оцет.

Тава

След като сте ги почистили, разстелете луковиците върху тава на хладно и сухо място за два дни. Дръжте ги далеч от слънцето. Можете да поставите тавата на място като гараж или сенчест кът със заслон в градината. Ако държите луковиците на слънце или на влага, те ще загният.

След като луковиците изсъхнат за два дни, идва ред на съхранението. Всяка луковица трябва да се увие с малко парче вестникарска хартия. Хартията ще помогне да се съхрани определено количество влага, а освен това служи като изолация при неподходяща температура.

Мрежа

След това сложете всички луковици в мрежа, като можете да използвате мрежата на стар лук, който сте закупили от магазина. Друг вариант е да съхранявате луковиците в хартиен плик или картонена кутия. Луковиците се съхраняват в продължение на до 12 седмици на тъмно и сухо място. Идеалните места за целта са изба или гараж. Температурите обаче не трябва да падат под нулата. Дръжте луковиците далеч от светлина, защото в противен случай те преждевременно ще започнат да се развиват.

Етилен

Не съхранявайте луковиците в близост до ябълки или други плодове, защото те изпускат етилен, който може да убие цветовете, преди да са се развили. На всеки две седмици проверявайте за плесенясали луковици. Ако видите влага по вестникарската хартия, сменете я с нова. Ако луковиците се свият и набръчкат, използвайте спрей, за да ги навлажните леко.

Засадете луковиците есента 6 до 8 седмици преди падането на първата слана. Подходящото време е през септември.