0

С лед сериозен обществен натиск Агенцията по храните (БАБХ) даде „заден ход“ по отношение забраните за продажба на животински продукти

по щандовете на фермерските пазари. Освен рибата и меда, вече е позволено на открито да се продават месни и млечни продукти. Това стана в резултат на заплахата от протести, медиен натиск, съобщения за предстоящи фермерски фалити, както и спонтанна и масова подписка по пазарите в полза на фермерите. До края на годината ще бъде готова и наредбата за фермерски пазари, която ще изгони търговците от сергиите, а фермерските пазари ще имат статут на магазини на открито. Което означава, че при ситуации като сегашната с инфлуенца или друга зооноза, сергиите на производителите ще бъдат третирани като тези в супермаркетите, съобщиха за „Телеграф“ Николай Генов от „Хранкооп“ и Стоилко Апостолов от „Биоселена“.

Предистория

Припомняме, че за всичко това причина бе нелогичната за обществото забрана от страна на ветеринарите животински продукти, включително и мед да се търгуват по сергиите, като заплаха за разпространение на заразата от птичия грип. Миналата седмица Министерство на земеделието обяви, че заради инфлуенцата сме загубили 20% от поголовието. БАБХ обаче прояви двоен стандарт по отношение на местата за продажба, защото в магазините и търговските вериги тази забрана не важеше, въпреки че стълпотворението от хора е не по-малко. Обяснението на шефа на БАБХ пред „Телеграф“ бе, че в търговските вериги се продават продукти, които са минали през кланица, което означава, че проследимостта и безопасността е гарантирана, което пък предизвика истинска буря сред фермери и общественост. Появиха се и подозрения и директни обвинения, че агенцията работи срещу българските производители, които се явяват конкуренция на вносни храни. При това повечето от „малките“ не се допускат до щандовете на големите вериги и единственият им шанс да продават продукцията си е по фермерските пазари.

Високомерие

Под заплахата от истинска народна буря, в края на седмицата за първи път в историята на съществуването на фермерските пазари шефът на Агенцията по храните д-р Светлозар Патарински поиска среща с техни представители. За това съобщи пред „Телеграф“ Николай Генов, председател на кооперация „Хранкооп - София”, организатор на фермерски пазари в столицата и на др.  места в страната.

Това не се е случвало никога досега, обичайно от агенцията гледат на нас с високомерие, коментира Генов. На срещата са присъствали и Гергана Кабаиванова от „Пендара“, както и Тенчо Христов от „Биоселена“, която организира фермерския фестивал „Произведено във фермата“ всяка сряда пред Министерство на земеделието.

От разговорите е станало ясно, че БАБХ не прави никаква разлика между фермерски пазари и сергиите, където продават търговци или почти нелегални производители, каза Генов. Всички сме под един общ знаменател за тях, а разликата е огромна, каза той.

Вътрешен контрол

Става дума за това, че на фермерските пазари продават само производители, но не и търговци. При нас има самоконтрол и вътрешен контрол. Ние организаторите следим за качеството, произхода на храната, да излагат само регистрирани земеделски производители, които отговарят с името си пред властите и закона за безопасност и качество. По тези пазари сирена, млека, месо се продават задължително в хладилни камери, за които ние настояваме, допълни Стоилко Апостолов от „Биоселена“ . Едновременно с това организаторите правят периодично лабораторни проби на храните, които се продават, обясни Николай Генов. Практически ние сме като магазин на открито и изпълняваме всички изисквания за безопасност, каза той. Това е огромната разлика на повечето от общински пазари с фермерските, които през годините бяха превзети основно от търговци. Правилото важи за цялата страна, като основната причина за това са общинските съвети, които при отдаването на масите на ползватели дават приоритетно най-много точки на търговците и така натикаха производителите в ъгъла. Процесът тече поне две десетилетия и знакови пазари дори и в Сливен, който беше за пример, бяха превзети от доставчици на стоки от Гърция или Турция.

Неясно

От друга страна, не е ясно кой контролира тези търговци каква е храната, която предлагат. На сергиите много често може да се види месо от пресни домашни птици, някои от тях потънали в кръв, които не са в хладилник, както и млечни продукти, без да е ясно какъв е произходът им. И въпреки очевидната разлика проверяващите от БАБХ не правят никаква разлика между едните и другите тържища. Причината е, че досега все още няма нормативна уредба, която да изглади тази несправедливост. Защото едните харчат пари, за да отговорят на здравни норми, другите са търговци или нелегални производители, които не поемат никаква отговорност за това, което продават на хората. Тези, които купуват, могат да се молят единствено на Господ, че стоката е добра.

Положителното е, че първата стъпка вече е направена. Фермерите започват да изготвят текстовете на наредбата за Агенцията по храните, които ще бъдат представени за одобрение. От агенцията са обещали, че ще направят опит, преди документт да е готов, да правят разликата между Римската стена, Фермерския пазара пред МЗХ и този в Долни Богров. Дотогава обаче подписката в подкрепа на фермерите и българските производителите ще продължи.

Мед и сирене не боледуват от птичи грип

Стотици малки фермери са застрашени от фалит заради заповед на Българската агенция по безопасност на храните от 10 ноември тази година, според която наред с разпореждането да не се продават живи животни, се забранява и продажба на животински продукти. За проблема алармираха фермерски организации от цялата страна, сред които и организаторите на Фермерския пазар във Варна, който съществува вече 9 години. В открито писмо до Агенцията по безопасност на храните министър-председателя, министъра на земеделието и храните и омбудсмана на страната, те настояват заповедта да бъде отменена.

„Проблемът е много сериозен“, каза в ефира на Радио Варна Никола Куташки от организаторите на варненския пазар, който се провежда всяка неделя до Фестивалния и конгресен център. Куташки е категоричен, че птичият грип няма нищо общо с производство на млечни продукти. Той определи заповедта като нелепа и каза, че би коствала поминъка на много малки производители. Според него тази мярка по-скоро ще доведе до създаване на тенденция за продажба на животински продукти на нерегламентирани места.

Най-проверяван

„Фермерският пазар във Варна е най-проверяваният от БАБХ обект и досега всичко винаги е наред. Производителите, които предлагат стоките си на него, са хора с малко продукция и малко на брой животни и целият процес на отглеждане и продукция е контролиран. Пазарът е единственото място, където могат да продадат продукцията, и то регламентирано и при спазване на всички мерки за безопасност. Ако заповедта не бъде отменена, излизаме към протести“, категоричен е Куташки. Трябва да се борим за тези хора, защото в противен случай това е гибел и за производителите, и за самите фермерски пазари, добави той.

„КоренЯк“ се нарича единственият старозагорски фермерски пазар, който съществува повече от година, като се провежда всяка втора събота от месеца.

„След заповедта на БАБХ от 11 ноември, на този етап няма опасност от закриване на пазара, но щандовете на малките ферми, на които се предлагат яйца, месо, месни и млечни продукти, ще липсват засега“, каза за „Телеграф“ организаторката Кремена Стефанова, която по образование е ветеринарен лекар. По думите й тези продукти са едни от най-търсените от посетителите и по-скоро „опасността е за малкия български производител, който оцелява и без това много трудно“.

„Заповедта засяга много малки стопанства, за някои от които фермерският пазар е единственото място да стигнат до потребителя. И обърнете внимание! В случая говорим за регламентирани производители, които отговарят на всички изисквания на БАБХ. В същото време търговията по паркинги и гаражи няма да спре, без да са налице гаранции за качеството на предлаганите стоки. Магазините, предлагащи такива продукти, също няма да изпразнят щандовете си. Ефектът ще бъде оскъпяване както за производителите, така и за клиентите“, каза още Кремена Стефанова пред „Телеграф“. Тя все пак очаква, че в крайна сметка БАБХ ще се вслуша в гласа на Обединение „Български фермерски пазари“, което прати спешно протестно писмо до агенцията с копие до всички значими институции в страната и ще отмени или поне смекчи претенциите си.

В Петрич са най-много кокошките

„Най-внимателни сме към големите животински пазари в Благоевград и Петрич, където традиционно се предлагат най-много кокошки и пилета. Наши служители извършват проверки в целия Пирински край. Добрата новина е, че хората са дисциплинирани, няма установени нарушения и наложени глоби“, казаха още от ОДБХ-Благоевград.

По темата работиха: Светлана Трифоновска, Добромир Радушев, Владимир Симеонов, Елена Дюлгерова