0

П одредили сте всичко в подготовка за новия сезон, засели сте семената и ги чакате да поникнат.

Но така чаканият разсад не се появява. Няма нищо по-разочароващо от това да изгаряте от нетърпение, а да виждате, че нищо не се получава.

Засяването на семена, които не покълват, означава, че някъде нещо не е направено, както трябва.

Ето някои от най-често срещаните причини семената ви да не поникват. Най-често те са свързани с околната среда – температура, вода, светлина.

Фактори

Първият фактор, важен за покълването, това е наличието на оптималното количество вода. Оптимално, защото, както липсата на достатъчно влага, така и излишъкът й може да бъдат причина семената да не покълват.

Водата е важна по две основни причини – тя играе ролята на разтворител и като отключващ фактор за хидроличните ензими.

Както знаем, семената са защитени от външна обвивка, която защитава вътрешната им част. Водата, а в някои случаи процесът скарификация, разчупват тази обвивка, и така влагата навлиза в ендосперма или вътрешната тъкан на семето. След като водата достига до вътрешността на семето, тя играе ролята на спусък за производството на ензими, които стартират процеса на покълването.

Съвети

Това обаче не се случва, като водата не може да пробие през обвивката на семето. За да не стане това, трябва да следвате тези съвети:

Засейте семената във влажна почвена смеска, която не трябва да оставяте да засъхне. За целта можете да покриете съдовете за разсад с прозрачно фолио.

Накиснете семената във вода или във воден разтвор на кислородна вода за около 8-24 часа, преди да ги засеете.

Скарифицирайте семената, като ги надраскате с пила за нокти – по този начин ще позволите на водата да пробие през обвивката.

Влага

Прекомерната влага също не е полезна за семената. Ако почвата е твърде влажна, това може да не позволи семената да получат други важни фактори за покълването, като например кислород и светлина. Ако твърде влажните условия продължават дълго, почвата ще загние и ще стане податлива на развитието на гъбични заболявания.

Ако подозирате, че почвата е преовлажнена, махнете фолиото, ако сте сложили такова, е поставете наблизо вентилатор, който да спомогне излишната вода да се изпари. Поставете отново фолиото, когато почвата е вече само леко влажна.

Но как да познаете кога влагата в почвата е оптимална? Ето няколко трика. Преди засяване на семената натиснете леко с пръст. На повърхността не трябва да излиза влага. На допир почвата трябва да се чувства само влажна, но не и мокра.

Задушени

Третата причина, поради която семената не покълват, е, че те не могат да дишат.

Семената имат нужда от достъп до кислород, за да се извърши обмяна на хранителните вещества, докато не се появят листата и не започне фотосинтезата.

Излишната влага може да не позволи на семената да дишат. По подобен начин, ако използвате почвена смеска, която е твърде тежка, тя ще се сбие около семената и по този начин няма да пропуска кислорода до тях. Затова винаги сейте семена в леки почвени смески.

Много важно е да заривате семената на оптималната дълбочина. Ако са зарити твърде дълбоко, те няма да получават необходимия им кислород за обмяната на хранителните вещества. Винаги проверявайте какво пише на опаковката за оптималната дълбочина на засяване. Имайте предвид, че понякога е трудно да засеем семената плитко, ако това се изисква според производителя, например на дълбочина, по-малка от половин сантиметър. В тези случаи, вместо да натискате семето в почвата, оставете го на повърхността и разпръскайте малко почва върху него, за да постигнете нужната дълбочина.

Температура

Други проблеми, които не позволяват семената да покълнат, са свързани с температурата.

Макар домовете ни да са много по-топли от температурата навън, това не означава, че почвата, в която ще отглеждате разсад, е затоплена добре.

Когато сеете семена, изберете най-топлата стая. Можете да закупите дори нагревателна подложка за разсад. В зависимост от мощността и размерите тези подложки струват от 20 до 60 лева, а множество обяви за продажба могат да се намерят в интернет. Към тях може да се закупи и терморегулатор, който струва 30 лева. Преди да направите покупка, е много важно да се уверите, че нагревателната подложка е водоустойчива и безопасна. Те са много подходящи за разсада, защото поддържат постоянна температура на почвата в съдовете с разсад. Това е много важно, тъй като често градусите в домовете ни се менят, особено през нощта, когато става по-хладно. Нагревателните подложки са много подходящи за семена, които имат нужда от висока температура за покълване. Такива са семената на доматите, пипера и патладжана.

Поне 100 лв. за фитолампа

Много хора се подлъгват и смятат, че LED лампите за разсад осигуряват не само светлина, но и необходимата топлина за покълването. Това обаче не е така, тъй като повечето са много енергийно ефективни и произвеждат много малко, дори никаква топлина.

Като говорим за светлината, трябва да отбележим, че много от растенията имат нужда от такава, за да покълнат. Това важи особено за онези, които имат изискване да са на повърхността на почвата или да са зарити на малка дълбочина – половин сантиметър или дори по-плитко. За да осигурите нужната светлина, купете си LED лампи за разсад или т.нар. фитолампи. За качествена фитолампа обаче ще трябва да се бръкнете с поне 100-200 лева. Добрата новина е, че такива лампи могат да се използват много години наред.