0

О тглеждането на свине е традиция за българското село.

С работа всеки ден, здрави ограждения, подслон, добро хранене можете да се радвате на животни, които да ви осигуряват необходимото месо. Ако сте начинаещ в това, трябва да имате няколко ключови моменти още при старта.

Започнете с две животни. Отглеждането на повече животни в началото може да създаде много затруднения на човек, който е все още неопитен. Освен това, свинете са социални създания. Макар отглеждането на двойка свине ще удвои усилията ви, пространството, храната и водата, в крайна сметка ще получите по-здрави и щастливи животни.

Изключително важно е да осигурите заграждения за свинете. Оградата трябва да е здрава и вкопана в земята, тъй като животните имат склонност да ровят.

Осигурете и достатъчно широка кочина, където свинете да спят и да бъдат предпазени от дъжд, сняг, включително и от силното слънце.

Опасно

В зависимост от породата, една свиня в зряла възраст може да достигне до близо 150 килограма. Такова животно може да събори дори възрастен и може да нарани дете или друго животно. Затова е добре свинете да бъдат държани в определено само за тях място. Най-добрият вариант е кочината им да бъде оградена със заграждения.

Предварително трябва да намерите решение за тор. Свинете обикновено се изхождат на точно определено място. Ако изпражненията се оставят за повече от ден-два, ще се натрупа купчина, която ще мирише неприятно. За да не стане така трябва да изгребвате тора всеки ден. Освен това върху цялата обитавана от тези животни зона трябва да се разпръсне слама, за да не се образува кал. Някои експерти препоръчват да натрупате 10-сантиметров слой слама на местата, където спят, хранят се и пият вода.

За да се хранят правилно прасетата, трябва още в началото да се реши каква е целта на отглеждането на животните - за угояване или за разплод? Планът за хранене е различен за всяка група.

Хранене

Прасетата за угояване трябва да имат неограничен достъп до храна, докато прасетата за разплод трябва да се хранят само два пъти дневно, като количеството храна зависи от физическото състояние на прасето.
За растящите животни е важен постоянният достъп до храна. А ако ги храните от време на време и оставяте коритото празно, ще забавите растежа им. Не е нужно да се притеснявате за преяждане. Прасетата естествено ограничават количеството храна, което могат да консумират през деня.
Важно е също така да се отбележи, че прасенцата имат по-малки стомаси и ако ги храните само веднъж дневно, рискувате да ги недохраните, тъй като бебетата могат да изядат само определено количество наведнъж.
Прасетата за разплод трябва да се хранят с ограничено количество храна, като се започне от телесно тегло от около 90 кг за мъжките и женските животни. Прекомерното тегло ще намали производителността им като възрастни.
Прекалено дебелите нерези буквално престават да бъдат полезни, тъй като стават прекалено тежки. А свинете майки с наднормено тегло произвеждат малко мляко, което не е добре за бъдещите прасенца. Прекалено многото фураж е равносилно на превръщането на прасетата в ходещи колбаси. Най-добрият начин за поддържане на свине за разплод е да се удължи продължителността на живота им, като се поддържа оптимално за породата тегло.
Границата на прием на фураж за растящо прасе е около 3,5 кг фураж на ден, като обичайната норма е 2,5 кг. Разбираемо е, че големите прасета ще ядат повече, а малките - по-малко.
Ако искате да намалите дневния прием на купени фуражи, помислете за извеждане на прасетата на паша.

Паша

Пасищното отглеждане на прасетата ще намали дневния прием на фураж с поне 30 %, въпреки че растежът на прасетата, хранени с трева, ще се забави в сравнение със стоковите прасета, които се хранят само с фураж. Алтернативният фураж включва и остатъци от дефектни зеленчуци, като моркови или тиква, или застоял хляб.
Ако ще давате отпадъчни продукти, уверете се, че те са безопасни за здравето на животните, например месните отпадъци могат да бъдат причина за заразяване с вируси на африканска чума по свинете. Храни или хранителни отпадъци, съдържащи или в контакт с месо или месни продукти, не трябва да се дават на прасетата!