0

А вгуст идва с аромата на пъпеши, дини, но и с типичните за страната ни плодове като праскови и сини сливи, но и някои сортове круши след преминалите вече малки, но свежи петровки. Една от тайните, които трябва да знаем, особено за прасковите е, че те имат нужда от много вода, за да берем сочни плодове и да не измъчваме дръвчето.

Всеки ден

Ако имаме възможност всеки ден да осигуряваме по няколко кофи вода на прасковата, тя ще ни се отблагодари подобаващо. Точно обратно е изискването на крушата. Колкото по-малко обръщаш внимание, толкова по-добре се чувства тя. Крушата е подобна на кактуса, прекалената любов я задушава, затова трябва да бъде оставена на самата себе си. И понякога да се полива. А през есента да се вароса. Не по-малко от две поливки са наложителни за ягодовите насаждения през този месец. Те трябва да бъдат предшествани от премахването на ластуните и последвани от плитка обработка на почвата в междуредията.

Фиданки и резитба

Имайте предвид, че именно грижите през сухите и горещи летни дни се оказват решаващи за оцеляването на новозасадените дръвчета, съветват от agrodrip-zahara. Първостепенно значение за тях придобива напояването.

След поливката мулчирайте почвената повърхност около дръвчетата с мулчиращо фолио или слама, за да запазите влага.

Това е и времето, когато приключва беритбата на малините и в по-високите райони. Сега се извършат едни от най-важните агротехнически мероприятия, като поливане и окопаване. Първа обаче трябва да е резитбата. Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет, и то толкова, колкото да изрежат изсъхналото. Страхът да отстранят някой летораст с надежда, че ще даде плод, не е основателен, съветват експертите. Напротив, добрият добив и високото качество се постигат с правилна резитба, и то главно през лятото, веднага след прибирането на плодовете. Плододавалите леторасти са ненужни и убежище на болестите и неприятели. Затова задължително се изрязват, както и част от новите издънки, така че между тях да има поне 10 см разстояние, за да се развиват останалите по-активно.

Прореждаме листата на асмата

След като сме привършили с колтучене, кършене и привързване в лозята през юли, още в първата половина на месеца е наложително разрохкване и унищожаване на евентуално появили се плевели в лозето. Колтученето и привързването продължава в насажденията за производство на подложкови резници. През втората половина на месеца при десертните сортове трябва да проредим листата. Тази мярка е много полезна при дворно отглежданите лози, формирани като асми. В началото на август вече можем да откъснем първите чепки от ранното грозде. И понеже точно тези сортове се нападат най-много от осите, трябва да се вземат мерки за защита срещу тях. Поливането и при лозята ще се отрази добре на реколтата. Поливката обаче трябва да бъде извършена не по-късно от средата на месеца.

Новозасадените лозички се нуждаят от по-специално внимание. Ако са от пролетта и сте поддържали купчинките пръст върху тях, сега трябва да ги откриете. Препоръчваният срок за тази работа е около средата на август. Купчинките пръст са предпазвали израсналите филизи от отчупване. Младите леторасти са доста нежни в основата си, която е била покрита с пръст. Сега трябва да се изложат на прякото действие на светлината и на атмосферните условия, за да узрее дървесината нормално и в тази им част до настъпването на зимата. Нещо повече, много полезна и в този смисъл задължителна практика е почистването на плитко развилите се корени, т. нар. росни корени.

Земни бълхи и въшки дебнат зелето

В началото на август се извършва второто окопаване на карфиола и зелето. Това е моментът, в който си заслужава да се извърши и подхранване с органични торове или амониева селитра и суперфосфат. С окопаването растенията леко се загърлят. В края на месеца може да се извърши второ подхранване. Почвата трябва да е винаги влажна, но не и преовлажнена. А след поливките да се разрохка леко. През август младите растения може силно да пострадат от нападения на земни бълхи. Не са изключени и нападения от листни въшки, както и от гъсениците на зелевата нощенка. Опасна е и болестта мана, която при по-висока влажност, най-често в резултат на неправилно поливане, бързо се развива. Всичко това налага повече внимание за бързо вземане на съответни мерки.

За китайско зеле не е нужно да отгледате предварително разсад. Семената се засяват направо в подготвеното за сеитба място. Подходящият срок настъпва в края на юли и продължава до средата на август. Грижите са същите като за главестото зеле и карфиола.

Леха

В първата половина на август е времето да подновите старата леха с нова и така до есента ще може да изрязвате листата на два пъти и още няколко пъти през идната година. На този посев, ако сложите през февруари полиетиленов тунел, ще се радвате на свеж магданоз рано напролет. Подходящият срок за сеитбата му е първата половина на август. Място за направа на такава леха с магданоз е освободеното от градинския грах, ранните домати, ранните картофи, ранните краставици и други ранни зеленчуци. Преди това е добре почвата да се разрохка и обогати с прегоряла оборска тор.

Лук

Краят на юли и началото на август е време за прибиране на сухия лук. Щом листата полегнат, е време за прибирането му. Това е 10-15 дни след като в краищата си те са започнали да пожълтяват. Има ли луковици, трябва да се извади, защото дори леко овлажняване в резултат ще предизвика втори растежи и наесен ще берете зелен лук. Лукът се вади, като предварително леко се изкопае около него, за да не се късат листата. След това се суши на силно слънце. Може да се сплете и да се увеси, но може и да се разстеле на тераса или подходящо място, за да се изпече от слънцето. Старите градинари са нарекли този начин на сушене слънчева закалка, а лука сух, защото се суши, въпреки че остава сочен.

Поливаме до обяд

Подходящото време за поливане на зеленчуковата градина е сутрин докъм 11 часа, съветват агрономите. Причината е, че тогава разликата в температурата на водата, въздуха и почвата е по-малка. От тази гледна точка и вечерните часове са приемливи, но тогава има друга опасност. Причината е, че поради високата влажност през нощта по листата се образуват капчици, а това вече е условие да се развият гъбичките, причинители на различни болести по зеленчуците. Допусне ли се засушаване, обикновено се наблюдава т. нар. върхово гниене на плодовете, най-вече при доматите и пипера. Обилната поливка след засушаване пък предизвиква напукване на плодовете, най-ясно изразено при доматите, последвано от загниване.

Ако искате да имате в двора си зелени салати в късната есен, първата половина на август е времето да си засеете семената за получаване на разсад. За около месец става готов за засаждане.