0

Д ойде моментът да засадим шафрана, за да цъфне през октомври, обявиха градинари пред „Телеграф“. Това растение е научно известно като Crocus sativus и всъщност е вид минзухар. Необходими са му около 2 месеца и половина, за да е готов за събиране. Именно то е и тънкостта при отглеждането на червеното злато, както го наричат цветарите.

Преди да се захванете с шафран, трябва да се въоръжите с много търпение, съветват експерти. Въпреки сравнително лесното му отглеждане, за да получите ценната подправка, ще са ви необходими здрави нерви. За да добиете само 1 грам шафран, ще ви трябват 150 цвята от минзухара, уточниха експертите. Подправката превръща блюдото с ориз, риба или месо в шедьовър, твърдят майстори готвачи.

Условия

Шафранът вирее успешно на умерен климат и затова е широкоразпространен у нас. Цъфти в розово, оранжево, червено, жълто. Обича жегите, но ако живакът удари над 35 градуса, търсете му по-хладно място, ако е в саксия. Същото важи и за големите студове – растението не понася температури под минус 15 градуса. Обожава слънцето, а почвата му трябва да бъде варовита, богата на хумус и добре дренирана с pH между 6 и 8. Ако се засади в слабо дренирана или блатиста почва, ще изгние, предупредиха експертите.

Засаждане

Важно е да знаете, че засаждането на луковиците трябва да стане веднага, след като ги купите. Те не са издръжливи и ако не засадите растението, ще се провалите в опитите си с него. За предпочитане е също да си изберете луковиците на шафрана сами и да ги купите на място от специализиран магазин, а не онлайн. Идеята е да ги огледате внимателно за наранявания. Те трябва да имат чист външен вид и да нямат прорези по повърхността си, за да се избегне развитието на гъбички.

Грижи

Дали ще отглеждате шафрана в саксия или в градината, важно е да го пазите от птици, гризачи и зайци, категорични са експертите. Задължително трябва да се плеви ръчно, а не с машина. Не оставяйте дълго плевели в лехите. Градинари обясниха, че ще познаете, че е станало време за плевене, когато откриете изсъхнали листа от шафран.

Реколта

Цъфтежът започва през октомври, продължава три седмици и тогава е моментът за събирането на цветята. Беритбата трябва да се извърши много рано, призори или преди обяд, за да се избегне завяхване на венчелистчетата. Важно е цветята да се берат, когато все още са „заспали“, за да се гарантира високо качество на нишките, казват експертите. След като цветята са събрани, червените нишки трябва да бъдат отстранени много внимателно. Бялата и жълтата част трябва да се махнат, като се остави само червената.

Сушене

Червените нишки се разстилат в тава върху хартия за печене. След това съдът се поставя в центъра на пещ и температурата се повишава до около 50ºC. Сушенето се извършва за 10 до 20 минути, докато нишките изсъхнат. В насипно състояние обикновено те се поставят в специално помещение, загрято до около 30-35 градуса за 10 до 12 часа. Някои по-съвременни методи включват използването на специална машина за дехидратация, които развиват температура от 48 градуса в продължение на 3 часа. Времето за сушене зависи от количеството нишки, допълниха експертите.

Гони депресията

Шафранът е лечебна подправка, която гони депресията, твърдят експерти. Според някои изследвания химикалът кроцин, открит в шафрана, за 4 седмици намалява симптомите на депресия повече, отколкото силните медикаменти.

Твърди се също, че приемането на продукти с екстракт от шафран помагат при следродилна депресия, безплодие, облекчават менструални болки, понижават високите нива на кръвната захар. Освен това шафранът може да е полезен при мускулна треска, алцхаймер, астма и глаукома. Не приемайте нищо без консултация с лекар, предупреждават фармацевти.

Дозата прави отровата

Дозата на шафрана прави отровата. Въпреки чудодейните си свойства в прекомерни количества той може да ви убие, предупреждават експерти. Безопасните порции шафран, приети през устата, са не повече от 2-3 грама на ден. Дози от над 5 грама дневно могат да причинят отравяне, а от 12-20 грама да доведат до смърт. Големите количества шафран могат да причинят контракции на матката и да предизвикат спонтанен аборт. Не се знае достатъчно за безопасността на приемането му по време на кърмене. Не използвайте шафран, ако страдате от биполярно разстройство, имате сърдечни заболявания или ниско кръвно налягане, казват още експертите.