0

С оргото е култура, към която все повече фермери в Европа обръщат поглед и са на път да го заменят с царевицата. Причината е, че соргото е едно от отглежданите растения, които имат най-малко нужда от вода, съобщава бюлетина на Sorghum Id, които работят по европейски проект за соргото като култура, подходяща за отглеждане с промените на климата.

Основателна причина за това е и че 85% от обработваемите площи в Европа са без приспособления за напояване.

Подобрява почвата

Една от особеностите му е фактът, че е от растенията тип С4, като механизмът му на абсорбиране на CO2 му осигурява по-добра ефективност на фотосинтезата и съответно по-добра ефективност при горещи и сухи условия.

Освен това благодарение на своята гъста коренова система (която може да достигне повече от 2 метра дълбочина в дълбока и добре обработена почва), то е в състояние да извлече и да използва по-ефективно водата и хранителните вещества от почвата.

Общите му нужди (резерв на почвата + дъжд + напояване) са от порядъка на 400 до 500 мм.

Благодарение на кореновата си система соргото подобрява структурата на почвата. Освен това има много предимства при ротациите. Земеделските производители, които го отглеждат от няколко години, са се убедили в това.

Без напояване

Способността за адаптация на соргото към недостига на вода е добре известна. В повечето случаи напояване не е необходимо. При средно дълбоки почви нуждите от вода на соргото са значително по-ниски от тези на други пролетни култури.

Ако земеделецът разполага с напоителна система, в случай на специфична нужда (лятна суша, плитка почва), добре целенасоченото напояване (между стадия на набъбването и изкласяването), ще има значение.

Без торове

Соргото има ниски нужди от ресурси както по отношение на торове, така и на продукти за растителна защита. Към днешно време културата е слабо изложена на вредни атаки от биоагресори.

Поради способността му да усвоява ефикасно голяма част от минералния азот, наличен в почвата, соргото се нуждае от умерено добавяне на азотни торове. То оставя много малко разтворими остатъци след прибиране на реколтата, което спомага за намаляването на загубата на нитрати във водата. Освен това много високият прием на азот, свързан с висока плътност и значителен недостиг на вода между фазата на набъбване и изкласяване, може да увеличи риска от макрофомина.

Соргото е слабо изложено на болести и вредители.

Понякога соргото може да бъде обект на паразитни атаки, но обикновено нападението е слабо и не изисква намеса. Най-честите случаи са свързани с листни въшки (особено в източните държави).

Азотофиксираща култура

Не само че соргото консумира малко азотен тор, но в допълнение повече от 40% от азота, използван от културата, се връща в почвата в органична форма, тоест между 6 и 8 кг азот се интегрира в хумуса на почвата.

Околна среда

Фермерите са единодушни: соргото консумира малко тор, а добрата му устойчивост на болести и вредители ограничава използването на пестициди. Голям плюс за околната среда и за приходите.

Днешният потребител е гладен за здравословни продукти с ясен произход, произведени на местно ниво при условия, зачитащи околната среда. Соргото е сред онези полезни зърнени култури, на които специалистите в областта на храненето могат да разчитат.

Това е петата най-култивирана зърнена култура в света, главно в Африка и е в разцвет в Европа. И не без основания. Зърното на соргото е съпоставимо с основните зърнени храни по отношение на протеини, енергия, витамини и минерали. Освен това е много богат източник на фибри.

Готви се като ориз и киноа

Ново ли е соргото? Да, но не съвсем. Да, за Европа, но е древно за Африка и Азия. То се е доказало, като винаги е било храна с богато съдържание на суровини.

Това е зърно, което се приготвя като ориза или киноата, което влиза в състава на бирата, от което се правят сладкиши, сиропи, алкохол, пуканки и др. С многобройните си качества то е подходящо за дегустация по всяко време: за закуска, обяд, вечеря. Днес Европа открива всички вкусови и диетични качества на това зърно: което му обещава добро бъдеще.

Соргото е не само деликатес, подходящ за приготвяне на разнообразни кулинарни фантазии: то освен това е полезно. Хранително, богато е на протеини, желязо, витамин B6, ниацин, фосфор и др.

Енергиен източник, богат на антиоксиданти, без глутен, без риск при алергии, източник и на хранителни фибри и калий.

Ракия в Китай, в Африка - бира

Байу, ракия, направена от сорго, е традиционна китайска напитка, сервирана при големи празници, официални вечери и бизнес обеди. Изтънчено, елитно, плод на дълга подготовка, байу се пие от малки чашки.

Соргото е също суровина за традиционната бира, която се пие в Африка от векове. Днес благодарение на качествата си соргото заема видно място в бирариите в Европа.