0

Л авандуловият балон се спука. Тонове с масло залежават по складовете, а цената му се срина на 30 лв. за кг.

Това установи проверка на „Телеграф” в разговори с представители на бранша. От миналата година досега продажбите са много слаби и на флорални води, и на масло, каза Веселин Ганчев, който е в УС на Асоциацията на етеричните масла. Това важи не само за лилавото насаждение, но и за много от етеричните култури, които се отглеждат в страната, допълни той.

Бобови

И ако само до преди три години десетки малки земеделци разчитаха на продажбите на продуктите от етерични култури, то днес масово се преориентират, за да избегнат пълен фалит. За справка през 2018 г. и 2019 г. маслото достигаше 180-200 лв. за кг, а днес вече е паднало шест пъти. Никола Илчев, производител от района на Стрелча, който превърна в хит маслото и водата от лайка, каза пред „Телеграф”, че тази година засажда бобови растения. Заради сушите и лошите години лайката съхне и няма никакъв рандеман. Той преработваше и лавандула, но тази година сменя посоката, за да издържи финансово.

Добричко

В Добруджа масово изоставят лилавите полета, съобщи Иван Киряков от Института по земеделие в Генерал Тошево. Според него това е очакван срив, защото големите земеделци масово са започнали да отглеждат на големи площи лавандула заради субсидиите. Пазарът обаче иска предимно качество, а не количество в този бранш, изтъкна той. Според Киряков по-голяма част от земеделците търсят субсидии, а не призвание в работата си. По този начин едрите са отнели на семейните ферми възможността да създадат устойчиво и качествено производство в този вид култури.

Предизвестено

Припомняме, че още през 2017 г. Костадин Костадинов, тогавашният председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), от Добруджа предупреди, че лилавият балон съвсем скоро ще се спука. Той обясни пред „Телеграф”, че няколко години преди това страната ни е решила да подпомага отглеждането на лавандула, като целевият бенефициент са били най-малките фермери. Това е станало по молба на Франция, чиито лавандулови насаждения бяха заболели и страната се нуждаеше от суровина за козметичната си и химическа промишленост. Вместо обаче подпомагане да получават само малките и дребни стопани, едри фермери буквално иззеха препитанието им, засаждайки огромни полета и строейки дестилерии към тях. Това предизвика тотален срив на пазара. Според експерти в този бранш може би отглеждането на етерични култури, в частност лавандула, отново ще се върне в ръцете на малките стопанства, ако все още има желаещи да се занимават с този бизнес.