0

С толичният зоопарк категорично отказва да приема елхите от коледната и новогодишна украса за храна на животните. Това съобщи пред „Телеграф“ пиарът на парка Ирина Сахатчиева. Причината е, че много от отсечените дръвчета вероятно са били украсявани с модерните синтетични спрейове и това е вредно за животните. Това пък коментира Анита Цветанова, зооинженер, отговарящ за храната на всички животни в зоопарка в София.

Елени и муфлони

Някои зоокътове си позволяваха преди време да вземат такива елхички. Те като дърво не са вредни за елени, муфлони, сръндаци и сърни, но понеже тези дървета не са от природата, а са престояли в домашна обстановка поне 20 дни, не знаем какво се е случвало през това време с тях, обясни зооинженерът.

Идеята е, че когато са служили за украса, е възможно да са третирани с различни спрейове, гланцове, блестящи спрейове и това се превръща автоматично в проблем за храненето на дивите животни. Тези вещества могат да създадат нежелани реакции, дори отравяне на дивите животни в парка, каза Цветанова.

И понеже няма как да ги сепарираме, кое е с нормална украса и кое не, предпочитаме тези дървета да отидат за компост, който ще върши работа като мулч.

Цехове за мулч

Тези елхички имат екологично приложение в цеховете за компостиране, които Столична община притежава, допълниха от пресцентъра на общината. Оттам обясниха, че хората, които имат такива елхи, които представляват отсечени иглолистни дръвчета и са били на кръстачка и не знаят какво да правят, просто трябва да ги оставят до кофите за боклук. Оттам те ще бъдат прибрани и изпратени в цеховете за мулч.

Данъци

В тези цехове на общината се преработват дървесни и органични отпадъци, от които се прави компост. Оказа се, че всеки гражданин на столицата, който си е платил данъците, с бележка може да получи по 10 кг безплатна тор за растенията си. За миналата година например са раздадени като подаръци около 21 тона компост на изрядни данъкоплатци. Който иска да си купи, плаща не особено висока сума, допълниха от пресцентъра. Има две фракции - 1-вата струва 61 лв. за тон, а другата 75 лв. за тон, в зависимост от това колко е ситна субстанцията.

Живата ела съхне, ако е с отсечени корени

Много хора се оплакват, че повечето от живите елхи, които са си купили в саксия, изсъхват или не се хващат, когато ги засадят. Една от най-вероятните причини е, че те не са отгледани в саксия. За това разказа пред „Телеграф“ инж. Теодор Тодоров, лесовъд в разсадника на ЮЗДП в Локорско.

Той обясни, че повечето от дръвчетата, които се предлагат на пазара за живи елхи, всъщност са изкопани и са поставени в саксията преди транспорт. Колкото по-голямо е дръвчето, толкова по-големи могат да бъдат повредите по корените му. А това е гаранция, че много трудно ще се хване, когато се засади, каза той.

Не е така, ако растението е отгледано в саксия, която с растежа на фиданката е променяна, така че да отговори на големината на кореновата система. В този случай няма никакво нараняване и вероятността дръвчето да се вкорени лесно е огромна.

Според него най-добре е живата елха след празниците да се държи навън на балкона.

Най-добре е да се вкорени в началото на април.