0

С ъхнат 212 000 дка борови гори в страната, което е по-малко от 0,5% от площта на лесовете в страната. Засегнати са по предимно насажденията от бял и черен бор. Причината е разпространението на фитопатогенни гъби.

Това съобщи зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов по време на съвещание по стопанисване на горите - 2024 г. То се проведе в Държавно горско стопанство – Хисар, уточниха от пресцентъра на МЗХ.

Изкуствено

Милион и половина хектара са изкуствено създадените горски насаждения в страната през 20-и век. При част от тях, засадени извън естествения им ареал на разпространение, се наблюдава този процес, каза Маринов. Той обясни, че основните причини за съхненето са свързани с настъпилите през последните години продължителни засушавания и по-високи температури, довели до чувствително намаляване на атмосферната влажност и водните запаси в почвата. „Това води до понижена физиологична устойчивост на горите и става предпоставка за развитие на гъбни патогени и нападания от насекомни вредители. Явлението не е проблем, защото е естествен процес и държавата ще предприеме мерки, като след внимателен анализ и преценка за всяко конкретно насаждение при нужда ще се проведе санитарна сеч“, уточни заместник-министърът.

По думите му за вземането на правилните решения са необходими знания и практически опит, което е причината за днешната работна среща на терен.

Пръскания

Заместник-министърът посочи, че различните пръскания за борба с тези вредители не са достатъчно ефективни и даже не са практически възможни понякога, при това и не дават необходимия резултат. Той посочи още, че има съвместно изготвена методика, по която насажденията са разделени на слабо, средно и силно засегнати и за всеки терен ще се взема конкретно решение, защото лесовъдството е регионална наука и се предприемат действия, отговарящи на спецификата на засегнатия район. Маринов бе категоричен, че масова сеч няма да има, а единствено санитарни мероприятия, които ще бъдат насочени към подобряване на здравословното състояние на насажденията. При нужда държавата има готовност да залеси с местни широколистни дървесни видове, обеща зам.-министърът.