0

З а разлика от другите пролетни цветя – нарцисите, лалетата могат да цъфтят само веднъж.

Ако искате да видите техните чашки отново идната пролет, трябва да изровите луковиците и да ги засадите през есента.

След първия сезон растението влиза в цикъл на репродукция. Основната луковица дава няколко нови, по-малки около себе си.

Малките луковици обаче не са достатъчно силни, за да дадат цвят. В същото време обаче и основната луковици насочва енергията си за производство на по-малки луковици, както и за съхранение на хранителни вещества за следващата година. Така че тя също не е достатъчно силна, за да даде същия голям цвят, както първата пролет.

Съвети

Ето няколко съвета, с които да дадем шанс на луковиците да пуснат цвят и следващата година.

Родината на лалето е Централна Азия. В природата лалетата издържат на студени зими и топли и сухи лета. След векове селекция, за да могат да бъдат отглеждани почти навсякъде, лалетата трябва да могат да издържат сухи лета и студени зими, преди да цъфтят през пролетта.

Подобно на нарцисите, лалетата са геофити. Това означава, че имат подземен орган – луковица, за съхранение на хранителни вещества през периода на покой, преди да растат отново. Тези хранителни вещества се натрупват благодарение на фотосинтезата , която се осъществява от листата.

Листа

Не правете грешката да премахвате листата, след като растението прецъфти. Така вие ще го лишите от енергията, от която има нужда, за да оцелее и цъфти отново следващата година. Важно е да оставите листата да продължат да растат, след като цветовете са прецъфтели.

Лалетата прецъфтяват за дни. След като това се случи, хванете стерилизирани ножици и премахнете цветовете, като отрежете стъблото на десетина-петнадеседет сантиметра. Премахването на прецъфтелия цвят е сигнал растението да насочи енергията си към това да съхранява хранителни вещества в луковицата през листата.

Не закачайте листата, докато не изсъхнат от само себе си. Това се случва около 8 седмици след цъфтежа. В повечето случаи това става около началото на юни. Колкото по-дълго листата остават зелени, толкова повече хранителни вещества ще бъдат съхранени в луковицата.

Тор

Първата година след засаждането няма нужда да наторявате лалетата. Всичко, от което имат нужда, е в луковицата.

Но след тази първа година е нужно да подхраните растенията, за да възстановите запасите на луковицата. Добра идея е да внесете компост, след като сте премахнали прецъфтелия цвят. Можете да наторите и със специален тор за луковични, който е богат повече на фосфор, отколкото на азот и калий. Костеното брашно също е много подходящо за луковиците.

Големият въпрос е дали трябва да изравяме луковиците, за да цъфтят и догодина? Ако там, където живеете, зимата е мека, това трябва да се направи. Причината е, че студът през зимата действа като спусък за пролетния цъфтеж. Използвайте вила, за да вдигнете внимателно луковицата от почвата. Използването на лопата често води до разполовяване на луковицата.

След като извадите луковицата, я сложете върху кадастрон на място с добра циркулация на въздуха. Оставете я за няколко часа, докато почвата по нея изсъхне. След това изчеткайте почвата, с ножица премахнете листата и леко издърпайте старите коренчета. Разделете всички нови малки луковици от основната луковица.

В хладилника

Върнете луковиците върху кадастрона. Оставете ги да се заздравят за няколко дни.

След това луковиците трябва да се съхраняват в книжен плик на място с температура между 2 и 7 градуса по Целзий. На места с по-топъл климат за съхранение може да използвате и хладилника. Можете да държите луковиците в хладилник за не повече от 10-14 седмици. Там те трябва да се съхраняват далеч от плодовете, тъй като повече плодове изпускат газ етилен, което може да доведе до загниване на луковиците.

Изравянето и съхранението на луковиците на студено са фактори, които помагат за цъфтежа следващата година.

Засаждайте по-дълбоко

Независимо дали изравяте луковиците или ги оставяте в земята, има няколко съвета, спазването на които ще подпомогне цъфтежа всяка година:

Изберете сорт с ранен цъфтеж. Раноцъфтящите лалета имат повече време, за да съхранят хранителни вещества преди да минат в покой.

Засадете луковиците малко по-дълбоко от другите луковични. Дълбочината трябва да е четири пъти размера на луковицата. Това ще я предпази от температурните разлики. Освен това така луковиците ще бъдат по-близо до хранителните вещества, съхранявани по-дълбоко в почвата.

Ако оставите луковиците в земята, трябва да ги изравяте поне веднъж на три години, за да отделите по-малки луковички.

Изберете място, където лалетата ще получават поне 6 часа дневно слънчева слетлина.

Избягвайте да отглеждате над лалетата едногодишни цветя през лятото, които имат нужда от обилно напояване. Излишната вода може да намали цъфтежа на лалетата.