0

Т ревомат осигурява целогодишно сочен фураж за елитно стадо крави холщейн в монтанското село Владимирово. Фермата е една от първите в страната, която въвежда модерната техонология. Съоръжението е създадено по австралийска технология. Изградено е със средства по ПРСР, а животните обожават тази трева, която израства за шест дена, винаги сочна и свежа. За това разказаха Васил Захариев, управител на мандра, която притежава стадото, и Андрей Димитров, управител на самата ферма.

Вертикална ферма

Тревоматът гарантира 365 дни в годината сочен фураж за кравите. Той се смесва с целодневната доза храна на животните и се доставя със самораздаващо ремарке, обясни Андрей.

Сочният фураж се получава в специално помещение от типа на вертикалните ферми около 300 кв. м. Там на рафтове се зареждат тави с цели и здрави, преди това пресети ечемичени зърна или пшеница. В тях с дюзи се впръсква вода на определени интервали. Подложени на неонова светлина за 6 дни зърната покълват и се прибавя към фуража на кравите, които го обожават. Практически те имат едновременно трева и кълнове. Иначе ги хранят с царевичен силаж, смески и слама.

Без боцкане

Годишно използват около 120 тона ечемик за около 200 крави. Използват основно ечемик, първо, защото кравите го обичат повече, а има и повече хранителни свойства. От друга страна, според Васил Захариев, хранейки кравите със сочния фураж, животните по-лесно и естествено се разгонват, без боцкане и лекарства, защото е богат на протеини. По този начин си гарантират и по-висок белтък в млякото, което пък им осигурява по-големи количества сирене.

В двора

Стадото е от 200 животни, в обор, кравите са вързани, но могат да се разхождат в двора, който е ограден с електропастир. Към животните, които са имали, внасят още 70 бременни юници в 6-7 месец от Словения, Унгария и Словакия. Целта е да обезпечат качествено мляко за мандрата, като в близките години да достигнат 50% собствена суровина. Стадото се попълва и с още 200 крави, уточниха управителите. Фермата е изградена по проект към мярка 4,1 на ПРСР от 2016 г. , като стартират с 5 точки бонус заради местоположението в Северозападна България. Инвестицията е 1 млн. 200 хил. лв. с 50% грант, другите са кредит, обясни Захариев. Тревоматът е резултат от друг проект по ПРСР.

Софтуер

200 животни дават около 2500 л мляко, средно по 28 л от крава дневно. Целта е да достигнат 30 - 32 л. Според Димитров и Захариев това е нормално количество, което не изтощава кравите и могат да живеят и 6-7 години. Те уточниха, че имат и животни на 9 години, но те не подлежат на субсидии от ДФЗ и не е рентабилно да храниш крава, а да доиш овца, пошегува се Захариев. Имат си доилно помещение, където се зареждат наведнъж две по осем животни. Има софтуер, който дава информация кога кравата се е отелила, колко мляко е издоено в момента, колко мляко е издоено от всяка крава за деня.

Доят в зависимост от храната и здравето

Кравите се доят по различен начин, в зависимост от храната, която поемат, и състоянието, в което се намират. Тоест дали са се отелили, дали са бременни или са пресушени. Първата група се хранят с един вид храна, другите по друга рецепта. На паша се изкарват само пресушените, защото е по-рентабилно, обясни Захариев.

Имат и няколко крави над 9-годишна възраст, но от тази година те няма да получават субсидия от ДФЗ, защото не е рентабилно да храниш крава и да доиш коза, допълни Захариев.

До 6-ия месец на бременността си кравите ядат по-силна храна, в 7-ия месец с наближаване на отелването намаляват млякото, което се дои, за да се възстановят животните, но получават по-слаба храна. Месец преди отелване животното се отделя и се храни само със слама. Тогава прегаря, почива двадесет дена и се подготвя за отелване. Преди това се премества в бокс, храни се богато. Веднага след отелване се дои.

Храната се поднася два пъти на ден сутрин и следобед, понякога след издояването, понякога преди. В момента кравите се хранят със силаж, тревомат, люцерна, смески и микроелементи. Добавят, сол, сода, креда и др., но не и хормони.