0

Е сента е времето, когато засаждаме луковиците на пролетните цветя, които първи през новия сезон радват окото с прекрасния си колорит.

Но преди да посегнете към градинските инструменти, сложете си ръкавиците. Някои луковици съдържат вещества, които дразнят кожата и могат да предизвикат сериозни зачервявания, дори рани.

Някои хора, които са по-чувствителни към алергени, могат да изпитат сериозна алергична реакция. Други пък може да нямат никакви оплаквания.

Риск от алергична реакция има при засаждане на луковици на лалета. Те съдържат вещества, които могат да предизвикат раздразнение на кожата и алергични реакции. Всъщност цялото растение е токсично, но най-голяма концентрация на опасните вещества има в самата луковица. Допирът до луковиците на лалето може да предизвика зачервяване, сърбеж и обрив на кожата. Някои хора могат да изпитат по-сериозна алергична реакция като копривна треска.

Алкалоиди

Нарцисите съдържат ликорин – токсичен алкалоид, който може да предизвика кожни раздразнения. Съдържа и алкалоиди, чиято роля е да отблъскват вредители. Тези вещества също могат да бъдат вредни за кожата ви. Луковицата и самото растение съдържат също оксалати – малки кристали, които правят растението токсично, ако се погълне. Допирът с луковици на нарцисите предизвиква зачервяване и сърбеж, а в някои случаи и контактен дерматит. Освен сърбеж, можете да изпитате парене на кожата.

Подобни вещества съдържа и луковицата на зюмбюла. Симптомите са подобни – сърбеж, обрив дори образуване на мехури.

Алкалоидите, които се съдържат в луковиците, са част от защитната система на тези растения. Целта им е насекоми и животни да не ги ядат. Освен това, имайте предвид, че някои от самите растения също са токсични. Затова, когато ги късате, за да си направите букет, също е добре да носите ръкавици.

Гума

Носете ръкавици и когато засаждате луковиците. Изберете дебели и гумирани, които да осигуряват бариера срещу дразнителите. Избягвайте кожените ръкавици, защото те по-трудно се мият след употреба. Дългите ръкави и дългите панталони също осигуряват защита. Избягвайте да си докосвате лицето и особено очите, докато работите в градината. Освен за защитно облекло, погрижете се и за обувките. Не е добра идея да се разхождате между лехите боси.

Влагата позволява на дразнещите вещества да проникнат по-лесно в кожата. Затова е добре да садите луковици, когато времето е сухо. Ако обаче е мокро, трябва да имате на разположение няколко чифта ръкавици, които да сменяте, когато се навлажнят.
След като приключите работата си в градината трябва да измиете градинарските си инструменти и да ги изсушите на въздух. Измийте и ръкавиците. Веднага след това измийте и ръцете си със сапун и вода, дори да сте носили ръкавици.

Ако въпреки всички предпазни мерки все пак получите кожно възпаление, трябва да вземете незабавно мерки.

Вода

Първо, измийте с вода и сапун раздразнената зона на кожата, веднага като забележите зачервяването. Това ще помогне да премахнете дразнителите, които са останали върху кожата. За да намалите подуването и облекчите сърбежа, наложете студен компрес или кубче лед, обвито в някаква кърпа. Дръжте го на засегнатата зона в продължение на 10-15 минути. Кремове с антихистамин също помагат срещу сърбежа и възпалението. Ако симптомите продължат дълго време, потърсете медицинска помощ. Запомнете! Избягвайте разчесването, колкото и да ви сърби, защото така можете да инфектирате кожата си с микроби, което ще влоши възпалението.