0

З ърнопроизводителите масово тази година изплащат ренти със заеми.

Причината са препълнени складове със зърно. Търговците не го купуват, защото всички в момента товарят от Украйна, където стоката се продава на ниски цени.

Това съобщи пред „Телеграф“ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Изплащането на рентите започна, както обикновено, в средата на ноември. В момента процесът тече, очаква се той да приключи до средата на декември.

Размерът на рентите е на миналогодишните нива – добивите са по-ниски, но цените са малко нагоре и това обуславя еднаквия им размер. В сравнение със сушавата 2020 г. обаче има огромна разлика. Тогава средната рента в Добруджа беше 40 лева, сега е около 107-108 лева.

В Балчик, както винаги, рентите са най-високи. Причината е, че там има кооперация и дават и дивидент.

Добрич

Около Добрич рентите са на ниво около 120 лева, а оттам в посока Тервел падат до около стотина лева. Толкова са и край Шабла, Каварна и Дуранкулак.

Рентите се обуславят от доходите на декар, който зависи от добива, който е направен. А добивите са доста различни. На места стопаните жънеха по 850 кг пшеница от декар, а другаде – по 400 кг заради засушаване. При слънчогледа добивите варираха от 150 до 400 кг, а при царевицата от 300 до 700-800 кг.

Търговията продължава да е на пауза, а складовете да са препълнени. Ситуацията е още по-лоша, отколкото преди месец, каза Жекова. Причината е, че Европа декларира своята подкрепа за удължаване на зеления коридор за зърно от Украйна и цените на международните борси тръгнаха главоломно надолу. В България няма разписани договори за износ. Един пример – стокооборотът през порт Варна през ноември е на ниво 20% спрямо миналата година. Търговците нямат интерес да купуват стоката на бг производителите. „Колегите теглят кредити, за да изплащат рентите и залагат стоката си пред банките. Това и преди се е случвало, но не е било масова практика, както сега“, посочва Жекова.

Цени

В момента цялата търговия със зърно в Черноморския регион е съсредоточена в Украйна и всички договори се разписват с нея. Украинците са готови да продават на каквато и да е цена.

Идеята на зеления коридор бе зърното да стигне до трети страни, но това реално важи основно за пшеницата. Огромна част от украинския слънчоглед остава в Европа, само в България са отишли 720 000 т при преработвателите. България има големи преработвателни мощности зоа слънчоглед, ние сме голям износител на олио. Нашето производство миналата година не стигна на преработвателите и те внасяха суровина. Не е толкова проблем, че се внася слънчоглед, проблем са обемите, посочи Жекова.

По думите й, големият извод от ситуацията в момента, е че българското правителство не успя да защити родното производство като други държави от ЕС, които спазват същата директива за зелените коридори. В Румъния например не остана румънска стока, там защитиха своите производители, посочи Жекова.

Догодина разходите с 30% нагоре

Зърнопроизводителите очакват себестойността на стоката им да се повиши с 20-20% заради по-скъпи семена, горива и торове.

Компаниите за семена вече вдигнаха цените с 30-40%. Препаратите за растителна защита са нагоре с 15%. Горивата също са по-скъпи, торовете се движат нагоре-надолу с цената на газа. Така че догодина ще сме с по-висока себестойност, посочи Радостина Жекова.

Борсите се успокоиха

Споразумението за зърнения коридор беше удължено със 120 дни и при утвърдени възможности за износ и благоприятен баланс на останалите фундаментални фактори, през изминалата седмица се наблюдаваше едно по-спокойно развитие на международните зърнени пазари, посочват в бюлетина си от Софийската стокова борса. Също така и докладът на Министерство на земеделието на САЩ за състоянието на световния зърнен баланс с прогноза за рекорден връх в производството на пшеница успокои котировките на борсите в Европа и отвъд океана. Цените на пшеницата в САЩ отново са надолу с 12 долара до 350 щ.д./тон. Във Франция движението е леко нагоре след сериозен спад – плюс 5 евро до 328 евро/тон. В Украйна с доставка до Унгария цената се изравни с руската до 310 щ.д./тон.

След завоя надолу на цената на американската царевица преди три седмици, тенденцията продължава с минимални движения – минус един долар и в САЩ и във Франция до съответните 325 щ.д./тон и 319 евро/тон. В Русия нулева промяна и 270 щ.д./тон. Цената на ечемика във Франция преживя чувствително снижение преди седмица и сега леко коригира нагоре с плюс 3 евро до 291 евро/тон, в Русия отново без движение и 272 щ.д./тон. Рапицата на Euronext отново поевтиня с 13 евро до нива от 586,50 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка декември, загуби поредните 35 долара от цената си до 1305 щ.д./тон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките са стабилни. След сделките за хлебна пшеница от началото на месеца, които се сключиха на цена от 730 лв./тон доставка DAP, сега има предлагане на начална цена от 660 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 850 лв./тон. Всички цени са без ДДС.