0

В миналото се е вярвало, че мушкатото придава топлина и уют, но и пази от отрицателна енергия. Смята се, че дори има успокояващ и антистресов ефект. Дали това е така, всеки може да отговори за себе си, но едно е сигурно - това е едно от най-красивото цвете, което можем да имаме у дома. На всичкото отгоре е и лесно за отглеждане. Има около 400 сорта, разказват градинари, а родината му е Южна Африка. Мушкатото достига височина до 60-80 см в домашни условия, а в родината си старите екземпляри достигат размерите на малко дръвче. Стъблото е месесто и разклонено. Листата са сърцевидни, с вълнист край, като в зависимост от сорта могат да бъдат едноцветни или зелени с разноцветни пръстени. Цветовете му пък са различни - може да срещнете разновидности от бяло до много тъмночервено. Ако се грижите добре за него и му създадете благоприятни условия, мушкатото може да цъфти от април до октомври.

Цъфтящи растения

Какво да направите, за да се радвате на красотата на растението дълго време? Когато го закупите, е най-добре да го пресадите в сандъче или по-голяма саксия, разказа консултантът Диди Вангелова, която работи в щанд за цветя в търговска верига.

„Трябва да използвате и почва за цъфтящи растения. Препоръчително и два пъти в месеца да се подхранвате с тор, задължително след поливане. Почвата трябва да е влажна. Не забравяйте, че цветето обича слънчево място, тъй като произхожда от Южна Африка“, обясни тя.

Може да поставите растението и на полусенчесто място в дома си, но при твърде слабо осветление растежът се забавя, а цъфтежът може да не е добър. Подходящи са западен или източен прозорец или балкон. През топлото време от годината мушкатото може да бъде изнесено на открита тераса, веранда или в градината.

Мушкатото се нуждае от рохкава, пропусклива почва. На дъното на саксията трябва да се осигури добър дренаж. За английското мушкато обаче прекаляването с торове не е препоръчително, тъй като не носи желания резултат. През първата година е най-добре да не го торите изобщо.

Престояла вода

През лятото е добре да поливате цветето два пъти в седмицата, съветва Диди Вангелова. В много горещи дни може и по-често. Най-добре е да използвате престояла вода. През зимата поливането се намалява колкото почвата да не пресъхне.

„Препоръчва се редовно да се изрязват прецъфтялите цветове, за да се даде сила на растението за нов цъфтеж“, каза още Диди Вангелова.

Размножаването пък може да се направи чрез резници или чрез семена. Това може да се случи през цялата година, но най-подходящият период е краят на лятото и ранната есен. За целта са ви нужни стъблени резници дълги около 10 см. Листата се премахват, като се оставя само едно на върха. Добре е да се направи кръстовиден нарез на долния отрез. Чрез него се стимулира образуването на корени.

Сянка

Стъблото на мушкатото е много богато на вода и това увеличава риска от гниене, заради което се препоръчва преди вкореняване резниците да се поставят на сянка за един-два дни, за да изсъхнат леко. Резниците се вкореняват най-успешно в промит, едър пясък. До образуване на корени се полива оскъдно. Вкоренените резници се прибират за зимуване при първите студове, през февруари се пикират в малки саксии, поставят се на остъклен балкон или в хладна оранжерия. Така през април вече може да имате стандартен разсад. Готовият разсад може да се ползва за засаждане в градината или в сандъчета на балкона.

Листата му отблъскват молци

Листата на мушкатото отблъскват молци, мухи и други насекоми. Можете да използвате мушкатото за лечение на главоболие и настинки. То почиства въздуха, като убива вредните бактерии. За да се почувствате по-добре, е достатъчно да седнете за 10 минути до растението. Също така листата на растението съдържат етерично масло и за да се уверите в това, е достатъчно да потъркате с пръсти листата му. Маслото е особено силно през лятото. По този начин растението се защитава от изсушаване. Смята се, че ако мушкатото е на улицата, тогава в горещото сухо време при залез може лесно да се види блясъкът по листата. Този ефект се получава от етеричните масла, освободени от мушкатото.