0

П оявата на кафяви петна по прасковените плодове често подсказват за болестта краста. Това е гъбично заболяване, открито и в сливите и кайсиите. Болестта засяга плодовете, листата и издънките от сезона.  Според агрономите дългите периоди на влага в началния етап на развитие през пролетта стимулират появата на болестта. Гъбичката, която причинява крастата, остава през зимата в заразената през лятото дървесина. Спорите се развиват при фисури на кората. Гъбите растат най-бързо, когато температурата на въздуха е в рамките на +18 ... + 24 ° C, според  bg.vomturmhaus.com.

Симптом

Ето какви са и симптомите на крастата. Пораженията се виждат по плодовете под формата на малки кръгли петна с кафяво-зелен цвят и се развиват до дръжката. След известно време петната стават по-обширни, свързват се със съседните, придобиват тъмнозелен или черен цвят. 
Болните плодове изостават в растежа, имат деформация или пукнатини. Под заразените листа има червено-зелени петна. Заболелите листа изсъхват и окапват рано.

Сенчести места 

За да предотвратите крастата, не засаждайте прасковените дървета на много засенчени места. Необходимо е да се съберат падналите болни плодове, заразените клони и остатъците от листа, след което да се изнесат извън градината и да се изгорят. 
Важно е редовно да режете болните клони, за да помогнете на дървото да поддържа добро здраве в бъдеще. Особено важно е през пролетта да отрежете заразените клони, преди да се отворят пъпките. При резитба е необходимо да се разрежда короната достатъчно, за да се стимулира достъпът на въздух. Необходимо е да се наблюдава развитието на плодовете в търсене на признаци на гъбички краста.

Не влияят 

Важно е да се знае, че несъмнено кафявите петна от краста леко намаляват външната красота на прасковените плодове, но не влияят върху качеството на плодовете с малка степен на инфекция. Такива плодове са годни за консумация, но преди ядене се препоръчва да ги обелите и да ги ядете пресни.
Можете да третирате краста върху прасковени дървета, като използвате фунгициди, прилагани върху заразени растения всяко десетдневие след края на цъфтежа. Обработката с химикали приключва 40 дни преди началото на реколтата.

Кората съхне, клоните умират 

Цитоспорозата (Cytosporosis) е друга болест при прасковата  и е често срещано гъбично заболяване на овощните дървета. Върху засегнатите дървесни части първо част от кората изсъхва, а после на засегнатото място умират клоните.  Цитоспорозната инфекция най-често заплашва отслабените растения с увредена кора . Парцели дърва, повредени от цитоспороза, стават червени. В болната кора се образуват множество тъмни конидии от гъбичките (goosebumps).
За да се предотврати появата на цитоспороза, е задължително да се мажат клоните, повредени от замръзване или от механични дейности с градински лак или смола. Необходимо е също така да се изрежат и изгорят всички сухи клони и мумифицирани плодове, висящи на клони и нападали под дърво 

Лечението на прасковата от цитоспороза е възможно само в началните етапи на заболяването, докато гъбичката не проникне в дълбоките тъкани на растението. Повредените участъци от дървото се отстраняват с остър нож. По време на операцията по отстраняване здравата дървесина се отстранява на дълбочина 2 см. За дезинфекция раните се третират със син витриол (2% разтвор) и се покриват с градинска вар.