0

Р ядък некропол от ранното Средновековие бе открит в Уелс и постави доста въпросителни пред археолозите, съобщи Би Би Си.

Досега са разкопани 18 от общо 70 гроба. Смята се, че гробището е от 6-7 век. Някои от добре запазените скелети обаче са открити да лежат в необичайни пози. Неочаквани артефакти също излизат от мястото.

Скелетите заемат странни пози в гробовете.

 Скелетите заемат странни пози в гробовете.
BBC

Разкопките започват да разкриват повече за древна общност, която повдига множество въпроси. Гробовете са изкопани в скална основа на днешно поле в двора на замък, близо до мястото, където свършва пистата на летището на Кардиф.

Пъзел

Скелетите са на около 1500 години. Един череп дава насоки за начина на живот на хората в онова време. „Имаме някои зъби, които са много износени по някакъв странен начин, който може да показва използването им като инструменти“, казва Самър Къртс, остеоархеолог. „Може би за работа с текстил, кожа или кошничарство - дърпат нещо през предните си зъби“.

Твърде износените зъби може би са били инструменти.

 Твърде износените зъби може би са били инструменти.
BBC

Но някои от скелетите представляват пъзел - те лежат в най-различни позиции - легнали по гръб - нормално за периода, други са поставени настрани, а някои са погребани в клекнало положение с колене, прибрани към гърдите. Археолозите не са сигурни какво означава това. Използвано ли е гробището за дълъг период от време, тъй като погребалните практики са се променяли? Или някои хора са били отбелязвани като различни?

Различни

Предметите, открити около гробовете, също са изненадващи и показват как животът в средата на първото хилядолетие е бил много различен от сегашния. Намерени са фрагменти от съдове и чаши и трески от изклани и изгорени животински кости. Един предмет наистина вдъхва живот на изчезналата общност: малко издълбано колче, което може да е било използвано като маркер за отбелязване на точки в игра.

Разкопките на некропола продължават.

 Разкопките на некропола продължават.
BBC

Д-р Анди Сийман, специалист по ранна средновековна археология от университета в Кардиф, който ръководи екипа за разкопки, смята, че за разлика от сегашните гробища това не изглежда просто място за закопаване на мъртвите. „Склонни сме да мислим за гробищата като за затворени пространства, в които всъщност не ходим, но те вероятно са били доста централни за живота в миналото“, обяснява той. „И това не е просто място за погребване на хора, но е място, където общностите се събират: те погребват мъртвите си, но също така предприемат други форми на дейност и социални практики, включително ядене, пиене и празнуване".

Богаташи

Най-объркващо обаче е, че откритите тук артефакти предполагат, че тези хора далеч не са били обикновени, а доста заможни, може би от горните слоеве на обществото. В един от гробовете е открито парче стъкло, както и конусовиден съд от много фин стъклен материал. Фрагменът вероятно е от района на Бордо във Франция - и това не е единственият внесен артикул. Екипът е открил и части от керамика, вероятно от Северна Африка.

В гробовете има интересни артефакти.

 В гробовете има интересни артефакти.
BBC

Качеството на тези находки предполага, че хората там са били с висок статус, с достъп до много висококачествени вносни стоки, които можете да получите само чрез търговия. Кои са всъщност погребаните тук хора?

Необходими са допълнителни изследвания, за да се получи по-точна дата кога гробището е било използвано, а ДНК анализът ще разкрие повече за откритите скелети.

Крепостта

Първоначално археолозите предположили, че са открили древна ферма, но по-подробни разкопки показват, че става дума за некропол. Найджъл Форд, който е купил замъка Фонмон през 2019 г., в чийто двор са открити скелетите, казва: „Развълнуван съм от това невероятно откритие и го намирам за очарователно. Нямам търпение да разбера повече за хората, които са живели във Фонмон, и вярвам, че можем да получим ценни уроци от миналото“. Замъкът е построен като отбранителна крепост и административен център през около 1180 г. Първоначално е бил собственост на семейство Сейнт Джон, които произлизат от нормандски рицари. Оттогава има пъстра и разнообразна история, отваряйки се и като атракция за посетители след пандемията, допълва „Дейли експрес“.