0

Ф ранцузойка и японец са хората, записани официално в Книгата на рекордите „Гинес“ като най-възрастната жена и мъж, живели на света през ХХ век. Общата възраст на двамата е наистина впечатляваща – цели 232 години, 7 месеца и 8 дни.

Носителката на женския рекорд Жана Луиза Калман е родена през 1875 г. в Арл, Франция. От детските си години тя не обича да закусва и заменя сандвичите с кафе с горещ шоколад, а по-късно с кафе с мляко.

Жана Луиза Калман

 Жана Луиза Калман

През 1896 г. се омъжва за своя втори братовчед Фернан-Никола Калман, който, казано на съвременен език, е бизнесмен, има слуги и камериерки и поради това на съпругата му така и не й се налага да работи. Тя се отдава изцяло на хобитата си: язди кон, кара ролери и велосипед, свири на пиано, но може и да се фехтува. Освен това се занимава с тенис, плуване и алпинизъм. А на всичкото отгоре се увлича и по лова. И то не зайци и пернати, а на едър дивеч. Жана Луиза е на 23 години, когато ражда единственото си дете Ивон, която тя впоследствие надживява. През 1943 г. 68-годишната тогава Жана Луиза остава вдовица, след като мъжът й умира от натравяне с череши. През следващите десетилетия всички близки на възрастната жена умират и тя остава сама. На 90 години тя подписва договор с нотариус, на когото продава дома си в замяна на правото да продължи да живее в него и да получава месечно по 2500 франка рента. 30 години по-късно нотариусът също умира, но неговите наследници продължават да дават полагащата се рента на вдовицата Калман. През 1985 г., когато е вече на 110-годишна възраст, баба Жана скланя да бъде настанена в старчески дом, където живее още 12 години. Умира на 4 август 1997 г., като към момента на смъртта си е на 122 години, 5 месеца и 14 дни. Според публикация във френските медии до последния си ден тя не се оплаквала от нищо, освен че малко не вижда и не чува. Самата столетница споделя в интервюта, че никога през живота си не е боледувала сериозно. Обичала да си пийва вино, а цигари е пушила до 117-я си рожден ден, когато сама решила да ги спре. И още нещо шокиращо, още от детските си години столетницата не обича горещината. И до преклонна възраст тя не отоплява стаите си. Това е и причината да постъпи в старческия дом. Това решение взема, след като една сутрин се събужда с премръзнали ръце и крака.

Режим

През целия си живот столетницата спазва железен режим. Всяка сутрин тя става в 6,45 ч. и започва деня с молитва към бога за това, че я е запазил жива и здрава и че й дава поредния красив ден. След това прави гимнастика, главно прости упражнения за разтягане на ръцете и краката. След като удря стотака, тя започва да закусва, като закуската й се състои от кафе с мляко и евтини сухи бисквити. След измиването слага зехтин и пудра върху лицето си. За обяд предпочита пържена и пикантна храна, придружена обилно със салати основно от банани и портокали. Обича шоколад, като на седмица изяжда по килограм. След вечеря си пали цигара и пие портвайн. Ляга си не по-късно от 22 ч., след като изпуши последната си цигара за деня.

Навици

Мъжът, доживял до най-преклонна възраст в целия свят, е японецът Джироемон Кимура. Той е роден през 1897 г. в семейството на фермери. В продължение на половин век работи като пощенски служител.

Джироемон Кимура

 Джироемон Кимура

До последния си ден дядо Джиро е активен, сам се движи и дори работи в градината си, а дълголетието си отдава на храненето на малки порции. Любопитното е, че цялата му рода е съставена от дълголетници. Най-малкият му брат умира на 100-годишна възраст, а други четирима роднини умират на възраст над 90 години. През последните години от живота си Джиро живее в Киотанго, с две жени: вдовиците на един от неговите синове и един от неговите 14 внуци. Умира на 12 юни 2013 г. на възраст 116 години и 54 дни.

Подгласниците

При жените подгласнички са японката Кане Танака и американката Сара Кнаус. И двете доживяват до 119 години и 3 месеца. Кане Танака е родена през 1903 г. като недоносено седмо дете в семейството. Жени се за братовчед си Хидео, когато е на 19 години. Имат четири деца.

Кане Танака

 Кане Танака

След Втората световна война Кане приема християнството и посещава САЩ. През 1993 г. след 71 години брак съпругът на Кане умира. Четвърт век японката живее сама, преди да се реши да се приюти в старчески дом. През 2020 г. 117-годишната Кане Танака е избрана да държи факлата с олимпийския огън на откриването на Олимпийските игри в Токио, но тя отказва. До последно хобитата й са калиграфията и решаването на аритметични задачи. Умира на 19 април 2022 г. в болница. За разлика от французойката Жан, японката Кане няколко пъти през живота си има сериозни здравословни проблеми. Тя два пъти печели битката с рака и накрая умира от старост.

Домакиня

Третата в класацията за най-възрастни жени в света – Сара Кнаус, е родена през 1880 г. в Холивуд, Пенсилвания. През по-голямата част от живота си е домакиня и не работи нищо. Любимите й занимания са плетенето на една кука и шиенето. През 1965 г. губи съпруга си Ейбрахам. Двамата имат само една дъщеря Катрин. На 111-годишна възраст Сара се мести да живее в старчески дом.

Сара Кнаус

 Сара Кнаус

На 117-годишна възраст тя претърпява кръвопреливане заради нисък хемоглобин. На въпроса как е достигнала до тази възраст Сара отговаря, през целия си живот човек „трябва да бъде зает и да работи упорито“. Американката не пуши, но пък и не спазва някакви диети и обича вредните храни. Мрази зеленчуци и обожава сладкото.

Подгласниците при мъжете са датчанинът Кристиан Мортенсен и Емилиано Меркадо дел Торо от Пуерто Рико. И двамата доживяват до 115 години и половина. Датчанинът е роден през 1882 г., а през 1903 г. се мести да живее в САЩ, където работи като шивач и млекар.

Кристиан Мортенсен

 Кристиан Мортенсен

Любопитното е, че през по-голямата част от живота си мистър Мортенсен е сам. Издържа само 10 години като семеен. В продължение на 95 години от живота си Андерсен пуши по няколко пури всеки ден и обича хубавото уиски.

Третият в класацията Емилиано Меркадо дел Торо е роден през 1891 г. и през живота си винаги е бил шофьор на камион. Никога не се е женил. Участва в Първата световна война, а през 1993 г. 102-годишният Емилиано получава от президента Бил Клинтън медал. През последните години от живота му за него се грижат потомците на неговите братя и сестри.

Емилиано Меркадо дел Торо умира на 24 януари 2007 г. в дома си в град Изабела.

Емилиано Меркадо дел Торо

 Емилиано Меркадо дел Торо

Един преглед на класациите на официално доказаните и регистрирани случаи на стоте най-възрастни жени и мъже в света показва, че най-голям е броят на жителите на САЩ – 65, и Япония – 46, следвани от Франция -11, Испания – 10, Италия и Великобритания по 9 и др.

Карамфила и Нурие държат първенството у нас

Най-дълго живелите българи са жени: Карамфила Стоянова от русенското село Николово и Нурие Дерменджиева от смолянското село Дъбова.

Нурие Дерменджиева

 Нурие Дерменджиева

И двете напускат този свят на 110-годишна възраст: първата през 2014, а втората през 2023 г. Когато била вече на половин век, баба Карамфила се разболява от туберкулоза.

По съвет на лекар за по-малко от месец изяла пет килограма чесън, оздравяла и след това до края на живота си не е слагала хапче в устата си. През целия си живот Карамфила има свой режим. Прескача закуската, на обяд пийва по малко ракия или червено вино и всеки ден яде задължително сирене или мляко.

Карамфила Стоянова

 Карамфила Стоянова

А един ден в седмицата е само на бистра водица, за да й се пречисти стомахът. Баба Нурие до 80-годишната си възраст била здрава, но след това претърпяла три инсулта. А на 105-годишна възраст претърпява операция на окото.

Трето място в българската класация за най-дълго живели нашенци заемат Велика Събева от Варна и Рабиш Али Мехмед от кърджалийското село Сватбаре. Те напускат този свят на 109 години и половина.