0

О т материалния ни свят си тръгна една от най-обсъжданите и противоречиви фигури в католическата църква и в света въобще - бившият римски понтифекс и до смъртта си приел титлата почетен папа Бенедикт XVI. За него още приживе се говори многопосочно. От една страна, наречен от сънародниците си в Германия Железния или Бронирания папа и Питбулът на Бога, Божия ротвайлер, благославян заради високата си теологична и светска култура, а, от друга страна, критикуван заради членството му в националистическата младеж от време на нацистка Германия и по-късно заради консерватизма му и заради мълчанието му по време на скандали в църквата в родната Бавария.

Бенедикт XVI, или на латински Benedictus PP. XVI; Pope Emeritus Benedict XVI, е роден на 16 април 1927 г. като Йозеф Алойзиус Ратцингер (Joseph Aloisius Ratzinger) и става 265-ият папа от 19 април 2005 г. до доброволната му абдикация на 28 февруари 2013 г. Той е първият папа германец след Адриан VI (1523). След оттеглянето си приема титлата почетен папа и към него продължават да се обръщат с Ваше Светейшество.

Ранни години

Ратцингер е роден в селото Марктъл в Бавария на 16 април, на Велика събота, в навечерието на Великден, в семейството на полицейския служител Йозеф Ратцингер като трето и най-малко дете. Същия ден той е кръстен в църквата „Св. Освалд“ в Марктъл. Има сестра Мария и брат Георг Ратцингер, който умира през 2020, който също е свещеник и бивш директор на хора в катедралата в Регенсбург.

След войната заедно с брат си се записва в Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ и през 1951 г. го завършва със специалност „Теология и философия“. Същата година на 29 юни 1951 г. е ръкоположен заедно с брат си за свещеник в катедралата на Фрайзинг лично от архиепископа на Мюнхен кардинал Михаел фон Фаулхабер. През юли 1953 г. става доктор по теология. През 1959 г. започва преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963 г. - в университета на Мюнстер. През 1966 г. става завеждащ-катедра „Теология“ в Университета в Тюбинген. На 24 март 1977 г. е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI.

На 25 ноември 1981 г. папа Йоан Павел II е назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана, институцията, известна като наследник на Светата инквизиция. В тази си роля той би бил и Велик инквизитор, ако бе живял в Средновековието. След Йоан Павел II, който през 1981 г. го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977 г. е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 г. е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 г. - декан на Колегията на кардиналите. Бенедикт XVI е един от приближените на предшественика си Йоан Павел II. Умира на 31 декември 2022 г. в манастира Mater Ecclesiae („Майка на Църквата“) във Ватикана след тежко боледуване. Той живее в бившия женски манастир, който се намира зад гърба на базиликата „Св. Петър“.

Папство

След смъртта на папа Йоан Павел II кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Той е избран за новия папа още на втория ден от конклава и приема името Бенедикт, което означава „благословен“ в чест на Бенедикт Нурсийски.

На 11 февруари 2013 г. папа Бенедикт XVI обявява оттеглянето си заради напреднала възраст, а на негово място е избран сегашният понтифик Франциск.

По време на своето папство Бенедикт XVI освен любовта на паството преживява и критики от различни страни. Недоброжелателите често напомняха на Ратцингер за членството му в младежката организация „Хитлерюген“, която обаче по това време е задължителна за младежите в Германия. Пропуска се обаче фактът, че като войник той дезертира в края на войната. С тези обстоятелства са свързани и други нападки срещу папата. Например той беше критикуван за отмяната на отлъчването от църквата на редица ултраконсервативни епископи от Обществото на Св. Пий X, един от които дори беше публичен отрицател на холокоста.

Консервативен

Като цяло папството на Бенедикт XVI се отличава със своя консерватизъм. Ратцингер категорично осъди хомосексуализма, развода и дори клонирането. Освен това той бе яростен противник на радикалния феминизъм. Според папата феминизмът подкопава основите на семейството и брака.

Самият той реагира на критиките и обвиненията, че с тази си политика рискува да откаже младите и хората с по-широки възгледи от църквата, като често казваше, че предпочита църква, която дори с по-малко, но истински членове.

Заради своята устойчивост в борбата срещу либерализма в Католическата църква Бенедикт XVI получава прозвището Panzerkardinal, което буквално означава „кардинал броненосец“. Ратцингер на трона на Св. Петър като цяло продължи посоката на своя предшественик Павел VI. И двамата призоваваха за мирно съвместно съществуване на религиите и също се противопоставиха на въоръжените конфликти в света.

Основна концепция на неговия понтификат е защитата на основните християнски ценности в лицето на това, което той вижда като морален упадък в голяма част от Европа. Избран с очакването да бъде мек и деликатен, той се отличава с непоколебимостта си. И въпреки критиците си той стои в основата на течението в католическата църква, което разкрива десетилетни прегрешения и злоупотреби. Никого и при никой друг папа църквата не е била толкова критична към себе си и не са разкривани толкова неудобни тайни.

Образован, полиглот и почитател на музиката

Като германец освен родния си език Бенедикт владееше английски, френски, италиански и латински език. Разбираше свободно португалски и четеше на старогръцки и иврит. Изключителен пианист, той харесваше Моцарт и Бах. Бенедикт XVI е вторият поред папа неиталианец. Преди папа Йоан Павел Втори в продължение на 4 века и половина всичките папи са били италианци. Той беше и най-дълголетният.

Да отидеш в Рим и да видиш папата

През 2007 година се случи така, че като част от международна медийна среща имах привилегията да видя Бенедикт XVI по време на аудиенция в Рим. Бяхме голяма делегация и нашите места бяха точно под тентите на централната трибуна на базиликата „Св. Петър“. Беше 23 май и въпреки това беше страшна жега - 37 градуса. Стотици хиляди бяха изпълнили площада, а линейки често изнасяха припадналите от горещината. На трибуната първо излязоха канцлерът и шамбеланът на Ватикана. Минути по-късно над смълчания площад и под звуците на музика от орган се зададе папамобилът със самия понтифекс. Дребният Бенедикт стоеше изправен на откритата платформа и махаше на множеството хора. Колата се изкачи по наклонената рампа до трибуната и Бенедикт се обърна към смълчания площад с „Беати вои!“ (Благословени да сте). След службата папата дойде при нас от българската група. Беше мил старец, с благ, но твърд поглед. От него лъхаше спокойствие. Така съм запомнил онзи ден и онази среща.