0

К ухнята – любимото място на професионалните готвачи, любителите кулинари и домакините, които тепърва преоткриват магията на храната, трябва да е безупречно чиста. Високата хигиена в помещението не е капризна прищявка, а задължение, което гарантира качеството на продуктите и, разбира се, личното ни здраве. Безспорно обаче това е една от най-трудните за поддръжка стаи, отнемаща време, труд и енергия.

Стъпки

Блясъкът не е мисията невъзможна. Първата стъпка е да изготвите план, като предварително опишете квадратурата, труднодостъпните точки, участъците с най-голямо зацапване и пр. Нашият съвет е да стартирате почистването отвътре навън. Тоест – забършете и подредете шкафовете си отново. Така не само ще въведете ред сред посудата, но и вероятно ще се натъкнете на изненади, които сте забравили, че притежавате. След като извадите всичко, използвайте влажна кърпа за плоскостите, която да обере по-големите замърсявания. След това с по-фина материя и специален препарат за почистване – полирайте. Ако е необходимо, избършете тенджерите, тиганите и т.н. Тук се открояват две правила – редите по големина, за да е видим и самият край, или по честота на използване.

Внимание отделете на шкафчетата с подправки. Обикновено те се захабяват най-бързо, попивайки различни аромати. След успешното изпълнение на този етап се заемете с външната част. А именно – печка, котлони, хладилник, абсорбатор, микровълнова... Това е ключовият момент, който не малко мъже и жени пропускат, избирайки освежителното почистване. Трябва да знаете обаче, че при редовна поддръжка, отстраняването на мазнината няма да представлява проблем. Ако не приемате силните концентрати, то може да заложите на домашни методи със сода, лимонена киселина и оцет. Съществуват десетки ефективни комбинации, които ще ви улеснят.

Декор

Когато приключите – ще сте доволни от резултата, а и ентусиазирани, тъй като краят наближава. Огледайте стените и тавана, изчистете, ако забележите прах. След това започнете от горе на долу да отстранявате тънкия и почти незабележим слой по плоскостите. Ако почти всичко в кухнята ви е зад стени, то вие сте късметлии. Ако имате куп етажерки и рафтове – не се отчайвайте, а разделете работата си в два дни. Плотът и почти светещият му вид му да важни, както и лъсването до съвършенство на пода.

По-късно може да се заемете с декорацията – смяна на покривката, позиционирането на предмети като дъска за рязане или бурканчета със сол, пипер и пр. Включително позиционирането на живи цветя. Ако не умеете да се грижите за растения или пък зоната не ви го позволява, използвайте изкуствени. Каквото и да решите, най-важното е то да бъде съобразено с личните ви представи за уют, красота и стил.

Почистете пералнята на финал

Пералнята и миялната - и двете спокойно могат да се оставят за накрая, тъй като имат програми за автоматично почистване. Дори и да нямат, всяко машинно завъртане с гореща вода ще свърши чудесна работа при поддръжката на вътрешността.

За външната им част ви трябва само кърпа и подходящ препарат, по възможност със свеж аромат. Обърнете по-специално внимание на проблемните места като уплътнението на пералнята или вратата на съдомиялната машина.