0

Н а 14 април православната църква почита паметта на Свети Мартин Изповeдник, папа Римски. Неговият гроб се намира в украинския град Херсон, където са ставали множество чудеса на изцеление и знамения.

Престол

Знае се, че клирикът заема Светия престол през 649 г. По това време в източната част на империята се разпространявала ереста на монотелитите, които твърдели, че Христос има две природи, но само една воля и едно действие (енергия). Последователите на монотелизма били покровителствани от император Констанс (641 - 668 г.). Веднага след като Свети Мартин станал папа, императорът поискал от него да се съгласи с новата ерес. Свети Мартин твърдо отхвърлил това и свикал поместен събор от 105 западни епископи, който предал монотелизма на анатема.

Заговор

Като научил за постъпката на папата, императорът се разгневил и изпратил в Рим като свой наместник военачалникът Олимпий, за да го залови. Той подучил един воин да убие свети Мартин в църквата. Но когато воинът със скрит под дрехите меч приближил папата, изведнъж неочаквано ослепял. Като разбрал, че Сам Господ пази Своя служител, Олимпий оставил Свети Мартин на мира и се оттеглил в Сицилия, където и загинал в битка срещу сарацините.

Обвинения

Тогава императорът изпратил в Рим друг наместник на име Теодор. Той лъжливо обвинил папата, че иска да започне война срещу Констанс и затова поддържа връзки със сарацините. А също че той неправилно спазва предадената от отците вяра и хули Пречистата Богородица. Като пристигнал в Рим, наместникът открито пред всички обвинил папата в посочените престъпления. Свети Мартин отхвърлил клеветата. Тогава Теодор изпратил войниците си тайно през нощта да отвлекат папата и с кораб го откарал на остров Наксий в Егейско море. Там свети Мартин прекарал цяла година, измъчван от глад и лишения.

Съд

След това го откарали във Византия, където го държали в затвор три месеца, след което го изправили пред сенаторите. Дошли и предварително подучените лъжесвидетели, които отправили към свети Мартин споменатите несправедливи обвинения. А когато свети Мартин, който не знаел гръцки, започнал да отговаря чрез преводача, събранието не само че не го слушало, но и открито му забранило да говори; а преводача оскърбявали с груби думи. След това го извели на площада и го сложили да седне, тъй като не можел да стои прав, на специално изградена за такива случаи сцена, край която се събирал много народ. Царят тайно го наблюдавал от една стая на двореца си и изпратил при него сакелария (висш църковен сановник, който управлявал константинополските манастири). Той, като се приближил към свети Мартин, му казал:

- Ето, ти остави Бога и Бог те остави.

Като казал това и се обърнал към народа, заповядал да прокълнат свети Мартин, а обкръжаващата тълпа започнала високо да вика:

- Анатема на папа Мартин!

Онези от присъстващите, които отлично знаели, че папата е невинен, си тръгвали от зрелището с опечалени лица и пълни със сълзи очи. След това сакеларият казал на началника на преторията

Вземи го и го насечи на парчета, защото не е достоен да живее.

Войниците надянали тежки железни вериги на шията му и по цялото тяло на клетника и го повлекли през целия град към преторията, където го затворили заедно със злодеите и разбойниците.

След известно време го преместили в друга тъмница - Диомидовата, където от болестта и силния студ - било през януари- едва не умрял.

Състрадание

Жената на един от тъмничарите се съжалила над папата. Тя тайно го отвела в дома си; превързала раните му, сложила го да легне в нейното легло и го покрила с топли завивки, а той като мъртвец не издавал нито звук. Късно вечерта началникът на царските евнуси Григорий изпратил на мъченика малко храна и заповядал да свалят оковите му.

Снизхождение

Като научил за всичко това, императорът не само не се разгневил, а отишъл да навести смъртно болния константинополски патриарх Павел, на когото му разказал всичко, което се случило с папа Мартин. Павел помолил Констанс да прекрати по-нататъшното издевателство върху папата.

Така императорът отменил смъртната присада на папа Мартин и я заменил със заточение.

Кончина

След три месеца Свети Мартин бил качен на кораб и отправен в Херсон. Тук го измъчвали с глад, лишавали го от всичко необходимо и така след две години се представил пред Господа на 16 септември 665 г., на която дата го почита Католическата църква. Святото му тяло било погребано вън от град Херсон в храма на Пресвета Богородица Влахернска. Скоро неговият гроб започнал да привлича множество народ: най-разнообразни и многобройни изцеления получавали болните по молитвите на светеца.

Този петък имен ден имат носещите името: Мартин, Мартина.

Свети Виктор покръстил магьосник

На 18 април (вторник) Православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Виктор Никомедийски. У нас празнуват мъже и жени, кръстени с имена Виктор и Виктория.

Техният патрон е бил войник по време на управлението на Марк Аврелий (161-180). За да се провери предаността им към страната и управляващите, в онези дни воините били задължени да предадат в жертва животно на идолите. Виктор бил християнин и отказал, заради което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му помогнала да премине невредим през всичко, дори победил с молитвите си виден магьосник. Според преданието магът се отказал от езическите си заблуди и станал християнин. Св. Виктор бил изтезаван жестоко. На мъченият му присъствали ослепени в битка войници, които прогледнали. Накрая бил обезглавен.