0

Б ог е сътворил човека, растенията и животните. А най-голямото доказателство за това е, че във всичките се забелязва една обща пропорция, наречена Златното сечение на Бога. Тя изразява по математически път хармонията между частта и цялото и се отбелязва с гръцката буква φ(фи). Има стойност приблизително равна на 1,618. Тази пропорция се открива във всичко, което ни заобикаля - в шарките на кестените, в структурата на жълъда, в черупката на охлюва, в цветя и в билки, в лицето и тялото на човека, в структурата на кристалите или в самото ДНК.

Мнозина я наричат още числото на Бога и според апокрифни текстове е древен архетип на Сътворението, който може да лекува и да хармонизира здравето, да превръща хаоса в ред. А какво е болестта, ако не хаос в тялото или психиката на човека.

Сезон

Златното сечение присъства и в кестените, чийто сезон настъпи. Големите народни лечители от близкото минало са знаели тяхната сила да акумулират енергията на слънцето и да пазят тялото от всякакви видове негативни сили. Ето защо дедите ни от тях са изработвали кръстове, които са носили. Твърди се, че кестените пазят от лоши очи и уроки. Малките вълшебници бранят и от негативната енергия под земята. За това в някои села още се пази обичаят да се поставят под леглата през есента кестени (или дъбови жълъди), а на следващата година да се сменят с нови.

Едно от обясненията е, че нашите деди са знаели, че по земята има геопатогенни зони. Те обикновено съвпадат с подземни реки, с неподозирани древни гробища, като спането върху тях се счита за опасно. Човек страда от безсъние или в един момент започва да линее.

Технологии

Технологичната еволюция обаче сякаш е клонирала лошия магнетизъм, който сега ни заобикаля отвсякъде. Така в понятието отрицателна енергия днес влизат и всички вредни лъчения, които подлагат клетките ни на ударни дози външен електромагнетизъм и радиация. Те идват от електрическите уреди вкъщи, от компютрите, от мобилните устройства, от безжичните мрежи и мощните рутери. Експерименти показват, че семената, пазещи божествения шифър, покълват много по-бавно или се израждат в близост до тях.

Все пак крайно решение би било да се отречем от техническия прогрес и да избягаме в някое високопланинско село, където вита-средата е в пъти по-чиста. Другото решение дава големият народен лечител Петър Димков.

Народна медицина

Бащата на писаната народна медицина у нас е ценял високо конския кестен. Той е държал целогодишно в джобовете си по няколко, защото му давали сила и енергия. Лечителят ги е наричал „удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот“, които ни я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година. Димков бил убеден, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Благотворното лъчение на кестена се проявява при стрес и неспокоен сън. Може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10 заради голямата им сила). Веднага щом положим глава върху тях, те включват в действие заложената им от Твореца биоенергийна програма и хармонизират психо-емоционалния ни статус, казвал големият лечител.

Но удивителното число на Бога е изключително осезаемо и в други сезонни растения като жълъдите. Хармонията на тяхната решетка удивително напомня устройството на човешката клетка и нейното деление. Ако се държат в ръка, успокояват нерви и стрес, помагат при зъбобол и захарен диабет. От тях се правят и различни отвари пак за тази цел. Златното сечение присъства и в решетката на кристалите. Например планинският кварц също като кестена пази от негативна енергия от всякакъв тип.

Подписът на твореца забелязан от Евклид

В достигналата до нас антична литература Златното сечение се среща за първи път в "Елементи" на Евклид (III в. пр. Хр.). След него с изучаване на това отношение са се занимавали и други древногръцки философи. За първи път терминът „Златно сечение” (Фи) е въведен от великия древногръцки астроном Клавдий Птоломей (90-160 г.), а популярност получава благодарение на скиците и картините на Леонардо да Винчи. Но 250 години преди Да Винчи италианският математик Леонардо Пизански (1180-1240 г.), по прякор Фибоначи, обяснява тази нарастваща закономерна последователност. Той я наблюдава при размножаването в животинския и в растителния свят, а после навсякъде в природата. Днес освен на Земята Златното сечение се открива в планетите, в Млечния път и в цялата видима част от Космоса, сякаш показвайки, че всичко е дело на Твореца и чрез този математически модел той се е подписал под творението си.

Интересно е, че човекът, направен по Божи образ и подобие, без да осъзнава, през вековете е започнал да влага Златното сечение и в своите творения - в изкуството, в архитектурата, в музиката.