0

Н а 20 юни Българската православна църква чества паметта на свети Наум Охридски – просветител, книжовник, но и чудотворец, който помага и подир смъртта си от небесата.

Най-младият ученик на светите Кирил и Методий е определян като „брат и другар, и състрадалец на блажения Климент Охридски“. Свидетелство за това е и народната памет, в която двамата първоучители се смесват и поставят заедно. Може би затова дълго време се предполагаше, че св. Наум е работил в средновековния манастир край село Равна, Провадийско. Професор Казимир Попконстантинов, специалист по средновековната ни писменост, дълго време води разкопките там. Родният учен сподели пред „Телеграф: Чудеса и Вяра“, че в Равна всъщност е работил свети Климент.

Житие

Сведенията за най-младия от Светите седмочисленици черпим най-вече от Второто славянско житие на свети Наум, което вероятно е съставено през XVI век. В него се посочва следното: „Този преподобен и велик отец Наум отрасна в Мизия“ (така византийските хронисти са наричали България). Родителите му са били знатни хора, но бъдещият светец се отказал от светската суета и се присъединил към учениците на светите братя Кирил и Методий. Наум отпътувал заедно с тях във Великоморавия, после ги придружава в Рим, където славянската писменост и богослужение получили благословията на папа Адриан. Именно той го ръкополага за свещеник, след което Наум се връща във Великоморавия като помощник на свети Методий.

Княз Борис I посреща Климент, Наум и Ангеларий - учениците на Кирил и Методий, изгонени от Моравия. Картина на художника Димитър Гюдженов.

 Княз Борис I посреща Климент, Наум и Ангеларий - учениците на Кирил и Методий, изгонени от Моравия. Картина на художника Димитър Гюдженов.
Facebook

След смъртта на Методий през 885 г. Наум заедно с Климент и Ангеларий се спасява от преследванията на немското духовенство и бяга по Дунава към България. Малко преди да се доберат до Белград, те извършват забележителното чудо, като с молитви възкресяват сина на един велможа. Управителят на града Радослав ги изпратил към столицата Плиска. Там княз Борис решава свети Наум да остане и работи в Плиска, а свети Климент - в Охрид.

Ротация

За дейността на свети Наум в столицата данните са оскъдни. В Плиска и околностите свети Наум останал до 893 година, когато бил изпратен да замести свети Климент в Охрид. Там той достойно продължил неговото дело. През 905 г. Наум се оттеглил в построения от него с помощта на княз Борис и цар Симеон манастир „Свети Архангел Михаил“ край Охридското езеро, където през 910 година се представил пред Бога.

Манастирът Свети Наум край Охридското езеро.,  

 Манастирът Свети Наум край Охридското езеро.,  
wikimedia.org

Погребан бил в дясното крило на манастирската църква. Гробът на свети Наум изглежда ясен. Той обаче е празен, като мощите му все още се издирват. Самото място се прочу с много чудеса. Вярва се, че св. Наум помага за изцеление на депресии и душевни недъзи. А охридчани почитат българския книжовник като покровител на града.