0

В сяка година в навечерието и деня на 15 август едно малко селце на Йонийския остров Кефалония привлича вниманието, тъй като е залято от змии, наричани "змиите на Дева Мария".

Влечугите, които се смятат за добра поличба, се появяват на празника в църквата „Богородица Лагуварда“, известна още като Богородица Фидуса. Безобидните змии с черни кръстове на главите и езиците си се стичат към храма, за да потърсят подслон, преди да изчезнат за още една година. Или до следващата Голяма Богородица.

Мистерия

Нашествието на тези твари е пълна мистерия. Някои твърдят, че местоположението на църквата просто съвпада с техния път на миграция. Местните християни обаче са категорични, че животинското знамение си е Божие чудо. Даже вярват, че когато не се появят, това е зловеща поличба и може да означава лош късмет за хората до следващата година (виж карето).

Змиите имат кръст на главите си.

 Змиите имат кръст на главите си.
orthochristian.com

„В Кефалония живеем от толкова много години с присъствието на змиите на нашата Дева Мария. Това живо и реално събитие всяка година идва, за да разкрие Нейното присъствие в живота ни“, споделя архимандрит Фотий Гавриелатос, цитиран от местна гръцка медия. Той разказва още:

Чудо

„Това чудо има своите корени в дълбините на времето. Според преданието в село Маркопуло е имало стар женски манастир „Панагия“, голям и богат. Йонийски пирати му се нагледали и решили да го ограбят. Една сутрин монахините видели пиратски кораби, които се приближили до брега и пиратите вече се катерели по стените. Тогава монахините се уплашили и поискали закрилата на Дева Мария. Тогава се случило чудото - змиите обградили манастира и пиратите побегнали ужасени, мислейки ги за отровни. Оттогава до днес, от празника Преображение Господне на 6 август до 15 август – Успение Богородично, се появяват "змиите на Дева Мария", които висят от иконите, свещници и пейки, без да притесняват никого“.

Змии, които сякаш участват в радостта на празника, змии, които никога не са хапали нито животно, нито човек. Тяхното присъствие показва на хората от всяка епоха, че „където Бог пожелае, природата е победена“, тоест там, където се молят на Бога природните закони и твари му се подчиняват.

Поличба

Ако змиите не се появят през някоя година, предвещава нещо лошо за острова, както през 1940 и 1953 г., когато Кефалония е ударен от земетресения. Земетресението от 1953 година е и едно от най-силните, а следите все още могат да се забележат по целия Йонийски архипелаг. То е унищожило специфичната архитектура на района, като незасегнато е останало само градчето Фискардо, което се намира в северната част.

В годината на гръцко-турския конфликт в Кипър през 1974 г. пък се появява само една змия.

Неизвестен вид

Никой от експертите, които са изследвали змиите обаче, не може да ги причисли към някой от известните видове. Те са сиви, тънки и дълги не повече от метър. Кожата им е кадифена, а на главата, както и на върха на езика, им се образува малък кръст.

Тези змии се смятат за чудотворни и безвредни, затова вярващите ги докосват без страх.

„В нашата Църква няма природни явления, няма случайности, няма магически елементи. Тук се проявява Божието откровение, което благославя човека и го прави наистина свободен от всеки сатанински заговор и го води към придобиването на истината. Нека насочим стъпките си пред Господарката на ангелите и тя със сигурност ще ни разкрие истината, която търсим“, коментира мистерията архимандрит Фотий.

Намериха чудотворна икона в горски пожар

В храма се почита и една чудотворна икона на Божията майка, а историята за появата й е поразителна. Край село Маркопуло обхванато от пламъци дърво накарало жителите да повярват, че в гората е избухнал пожар. Но когато пристигат до мястото, за да гасят, те стават свидетели на чудо. Дървото е изгоряло до корен, а върху него лежи образът на Богородица, който пламъците дори не докоснали.

Жителите, изпълнени с радост, след като се покланят на иконата, я занасят в църквата на селото. На следващата сутрин обаче се оказва, че иконата я няма. Вярващите хукват да я дирят и я намират на първоначалното й място - при корена на изгорялото дърво.

Иконата на Богородица е върната в църквата, където е заключена. Но историята с изчезването и намирането й при дънера се повтаря още три пъти. Селяните разчели в това знак Свише, че Богородица иска храм точно на това място. Затова те построили църквата на самото място и вътре поставили иконата. От това време датира и преданието за историята с пиратите и появата на змиите.