0

С естра Вилхелмина Ланкастър е първият човек, роден в САЩ, както и първият християнин от афроамерикански произход въобще, чието тяло след кончината се оказва нетленно. Чудото установиха наскоро монахините от нейния орден. Тя е основателка на Бенедиктинския орден на Дева Мария, Кралица на апостолите, в Мисури, САЩ. Починала е през 2019 г. на 95-годишна възраст. Тялото й е погребано в края на двора на абатството в Гауър в обикновен дървен ковчег.

Гробът на монахинята, починала на 95 лета.

 Гробът на монахинята, починала на 95 лета.

Четири години по-късно монахините решават да изровят ковчега й, да почистят костите й и да ги прехвърлят в нов ковчег, каквато е традицията. И тогава те се натъкват на неочаквана гледка – покойницата изглеждала като заспала току-що. Лицето на сестра Вилхелмина и по-голямата част от тялото й са напълно разпознаваеми, след като тялото й е престояло четири години в земята. За сестрите от ордена това не е изненада. Вилхелмина, известна приживе със своя хумор, страстта си към поезията и християнските химни, е била и много ревностна във вярата си в Бог Иисус Христос. Тя била против моралния упадък и разюздените нрави в монашеството и в обществото въобще. Според монахините чудото, случило се след кончината й, е нещо логично и дори я обявяват за „нетленна“.

Феномен

Католическата църква използва този термин, за да опише хора, чиито тела – или части от тялото – не се разлагат след смъртта. Хората, вярващи в този феномен, твърдят, че има над 100 подобни случая в света, предимно в Европа.

Вярващи или просто фенове на загадките чакат ред да зърнат нетленната монахиня.

 Вярващи или просто фенове на загадките чакат ред да зърнат нетленната монахиня.

Майкъл О'Нийл, продуцент на радиошоуто "Ловци на чудеса", излъчвано от базираната в Алабама глобална католическа станция EWTN, коментира, че случаят с чернокожата сестра Вилхелмина е изключително специален. „В историята никога не е имало нетленен афроамериканец. Всъщност не е имало нетленен американец като цяло. Е, това е шокираща новина“, заявява той в ефир.

Сензация

Отначало новината се разпространява локално, в съседните католически общности и малките градове на Мисури. По-късно откритието излиза извън района и придобива вече глобална слава. Налага се монахините в манастира да превърнат една от ливадите с детелини в открит паркинг заради непрекъснато нарастващата тълпа, идваща да види тялото.

Тялото на сестра Вилхелмина се показва в стъклен саркофаг.

 Тялото на сестра Вилхелмина се показва в стъклен саркофаг.
bbc.com

Само за двата дни при отбелязването на щатския празник, известен като Деня на националната памет, най-малко 25 000 души са посетили манастира. В онези дни кметът на Гауър, малкия съседен град, се налага да работи с властите на два окръга и да превърне двупосочния селски път в еднопосочен към абатството, за да се справи с неочаквания наплив от хора.

Монахините пренасят тялото на сестрата в стъклена кутия, която поставят в средата на църквата, за да могат вярващите да я гледат по време на службата.

Обяснения

Много от посетителите не са религиозни и просто са очаровани от мистериозното събитие. „Едно възможно обяснение може да бъде свързано с феномена на сухата мумификация, който може да се появи естествено в тела, които са имали особено нисък процент вода в дните на смъртта си. Това може да се дължи на намалените телесни мазнини и диетата, спазвана от починалата през последните й дни. Но е невъзможно да се направи сигурно заключение", казва Марсела Сорг, криминолог и антрополог от университета в Мейн.

Вилхелмина Ланкастър

 Вилхелмина Ланкастър

Остава обаче фактът, че във време, когато броят на монахините в САЩ системно намалява, сестра Вилхелмина поставя своята малка религиозна общност на картата и сега Бенедиктинският орден на Дева Мария е един от малкото, които регистрират увеличаване на членовете си.

Черен католицизъм

Сестра Вилхелмина е потомка на семейство на роби католици и израства в Сейнт Луис, столицата на щата Мисури. Повече от 50 години тя следва и е част от традиционен орден на черни католически монаси. Въпреки това приживе Вилхелмина Ланкастър е била недоволна от начина, по който орденът постепенно облекчава своята формалност в богослужението, храненето и облеклото, т.е. без разлика между светския и монашеския живот. Затова тя решава да основе по-консервативния Бенедиктински орден на Дева Мария, Кралицата на апостолите, през 1990 г. Дали заради това Бог е е удостоил с такова чудо, остава загадка.

Обявявала абортите за грях

Приживе монахинята е била срещу абортите в САЩ. В момента станалото чудо с нейното тяло се използва от противниците им в дискусията. Шанен Дий Уилямс, историк и автор на книга за католически монахини от афроамерикански произход, обаче казва, че сестра Вилхелмина не е представителна извадка на мнозинството чернокожи католици в САЩ. „Повечето от тях в Америка са склонни да имат по-либерални възгледи по социалните въпроси. 70% например смятат, че абортът трябва да бъде законен. Това е много по-висок процент от останалите католици“, казва той, добавяйки, че се надява случаят на Вилхелмина „да не се използва за изкривяване на истинската позиция на черния католицизъм в САЩ“.