П расковата от хилядолетия е любимка на владетели, но и на простолюдието. В Персия я смятали за императорски плод, но са я хапвали всички. Има над 5000 разновидности. Богата е на калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен, магнезий. Една праскова дава три четвърти от необходимата доза витамин С, има също витамини от В група, включително и фолиева киселина, витамин Е, К, РР и етерични масла. Зрелият плод съдържа близо два пъти повече пектин от недобре узрелия. Спори се от учените откъде точно произлиза – от Китай или от района на Кавказ, но е ясно, че и в днешно време и на двете место се срещат диворастящи прасковени растения. Предполага се, че предците на съвременните праскови са култивирани в Китай около 2000 г. пр. Хр. Безспорно е обаче, че прасковата, както и много други плодове, придобива изключителна популярност в останалата част от свето по време на възхода на Персийската империя и след завоюването й от Александър Велики. Ето няколко изкушаващи небцето идеи на Лора и Стоян от „Бон Апети“, още на bonapeti.bg и 24kitchen.bg.
Млечен десерт с бисквити
продукти:
600 г цедено кисело мляко
400 г заквасена сметана
200 г обикновени бисквити
160 г пудра захар
6 с.л. мед
3 праскови
1 ч.л. желатин
1 ванилия
6 листенца мента
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават и се смесват с меда. Млякото и сметаната се разбиват с телена бъркалка, заедно с пудрата захар и ванилията. Прасковите се нарязват на кубчета. Желатинът се накисва в малко студена вода и когато набъбне, се разтопява в микровълнова фурна. На дъното на чаши се слага от бисквитите, отгоре с помощта на пош се разпределя млечният крем. Следват праскови, отново бисквити, отново крем, праскови. Плодовете се намазват с желатина. Украсява се с листо мента. Десертът се охлажда за 30 минути в хладилник и се сервира.
Шишчета с халуми и люта чушка
Продукти:
2 праскови
1 глава червен лук
200 г сирене халуми
зехтин за поливане
черен пипер на вкус
За соса:
1 връзка босилек
2 зелени люти чушки
1 с. л. меласа
сокът от 1/2 от лимон
50 мл зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Прасковите се режат на кубчета. Лукът и сиренето се нарязват на едро. На шишчетата се нанизват праскова, сирене и лук, като се редуват. Овкусяват се с черен пипер, поливат се с малко зехтин и се пекат на сгорещен грил от всяка страна. Сосът се приготвя, като чушките се почистват от семките, нарязват се на ситно и се смесват с наситнения босилек, лимоновия сок, зехтина, меласата и сол на вкус. Шишчетата се поднасят със соса.
В тесто
Продукти:
За тестото:
300 г брашно
200 г краве масло (студено)
2 яйца
50 г захар
1 ванилия
кокосови стърготини за поръсване
За пълнежа:
3 праскови
100 г сурови бадеми
2 с.л. мед
2 с.л. десертно вино марсала
Приготвяне:
Брашното се смила заедно с нарязаното на кубчета масло. Слагат се едно яйце, захарта и ванилията, и се разбива, докато се получи твърдо тесто. Тестото се покрива с прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилник. Прасковите се разполовяват, почистват се от костилките и се обелват. Бадемите се смилат в блендер. Прибавят се медът и виното и се смила отново, докато се получи гъста, лепкава смес. Тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват 6 кръга с диаметъра на половинките праскови. Останалото тесто се разточва и от него се изрязват 6 по-големи кръга. Прасковите се пълнят с бадемовата смес и се слагат с разреза надолу върху по-малките кръгове тесто. Покриват се с по-големите кръгове тесто. Намазват се с разбито яйце. Поръсват се с кокосови стърготини и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Печени
продукти:
6 праскови
1 пакетче бурбонска ванилова захар
4 с.л. мед
2 с.л. тъмен ром
400 г ванилов сладолед
За трохите:
150 г брашно
80 г краве масло
60 г печени солени бадеми
50 г захар
За соса:
200 г малини
50 г захар
кората от 1 портокал
Приготвяне:
Прасковите се разполовяват, почистват се от костилките и се подреждат, с отвора нагоре, в застлана с пергаментова хартия тава. Поливат се с меда, смесен с ваниловата захар и рома, и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна. Бадемите се смилат не много фино и се смесват с брашното, захарта и разтопеното масло. Сместа се претрива с пръсти, докато се получат трохи и се разпределя на тънък пласт в дълбока тава. Трохите се пекат около 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбъркват, след което се оставят, да се охладят. Сосът се приготвя като малините се пасират заедно с настърганата портокалова кора и захарта и се прецеждат. Във всяка праскова се слага по една топка ванилов сладолед, поръсват се с трохите и се поднасят със соса.
Охлюви с маскарпоне
Продукти:
8 точени кори
4 праскови
250 г сирене маскарпоне
125 г краве масло
80 г мед
10 г бурбонска ванилова захар
1/4 ч.л. семена кориандър
захар за поръсване
Приготвяне:
Прасковите се режат на тънко. Маскарпонето се смесва с меда, ваниловата захар и счуканите семена кориандър. Четири броя точени кори се поставят една върху друга, като се мажат с разтопено масло. Режат се на 6 ленти по дължина. Всяка лента се маже с крема от маскарпоне, отгоре се подреждат плодовете. Завиват се охлюви. Подреждат се с отвора нагоре в дупките на форми за мъфини. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят, поръсени с пудра захар.
Желе Белини
Продукти:
400 мл пенливо бяло вино просеко
100 г пудра захар
2 праскови
2 стръка босилек +още за гарниране
1 пакетче желатин
2 с.л. сироп от малини
За гарниране:
250 мл животинска сметана
40 г пудра захар
Приготвяне:
Плодовете се почистват от костилките, обелват се, режат се на кубчета и заедно с листенцата босилек се разпределят в чаши за шампанско. Желатинът се накисва в студена вода, за да набъбне, след това се загрява на водна баня. Виното се смесва със захарта, сиропа от малини и ако е нужно, се загрява леко, за да няма голям контраст между неговата температура и тази на желатина. Разбърква се с желатина и сместа се налива в чашите. Прибират се в хладилник за около 4 часа. Студената животинска сметана се разбива със захарта, докато стане пухкава. Десертът се поднася със сметаната и по желание се декорира с листенца босилек.
Суфле
Продукти:
400 г праскови
260 г захар
60 г брашно
50 г краве масло + още за намазване
10 г бурбонска ванилова захар
150 мл прясно мляко
4 яйца
Приготвяне:
Прасковите се потапят в кипяща вода, след това се шокират в ледено студена. Обелват се, нарязват се на кубчета и се слагат в касерола, заедно със 130 г захар. Готвят се около 10 минути, докато течността се изпари и се получи консистенция на мармалад. Маслото се загрява в подходящ съд, изсипва се брашното и се пържи до златисто. Добавят се прясното мляко и 60 г захар. Бърка се, докато кремът се сгъсти. Съдът се отстранява от котлона. Жълтъците се отделят от белтъците и един по един се добавят към крема, като се разбърква енергично. Овкусява се с ваниловата захар и се оставя леко да се охлади. В това време белтъците се разбиват с останалата захар на сняг. След това се разбъркват внимателно с млечния крем. Форми за брюле се намазват с масло. В тях се разпределят прасковите. Отгоре се слага пухкавият крем. Заравнява се и с пръст се минава покрай ръба. Суфлетата се пекат около 14 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сервират се веднага, по желание поръсени с пудра захар.
Гранита
Продукти:
2 праскови
300 г малини
120 г захар
1 с.л. сок от лимон
Приготвяне:
Захарта се сипва в касерола. Наливат се 150 мл вода и лимоновият сок, и се кипва. Приготвя се захарен сироп и се оставя да се охлади. Костилките на прасковите се махат. Плодовете се белят и се режат на кубчетата. Прасковите и малините се пасират заедно със сиропа. Сместа се прецежда, сипва се във форма за печене и се прибира във фризер. След 1 час се разбърква с вилица. Това се прави още няколко пъти през 30 минути. Когато замръзне напълно, се сервира.