0

Ц яла година хлапетата с нетърпение очакват най-сладкия си празник - 1 април, Деня на шегата. На този ден може да направиш сумати пакости и да ти се размине. Може шеговито да се съобщи за някоя тайна двойка в училище и т.н.

Традиция

Смята се, че празникът на шегата води своето начало от Древен Рим. По време на хилариите, които се отбелязвали в края на март, се празнувал и култът към Кибела. Отбелязването на празника било свързано с разиграване на публични представления, по време на които обикновени граждани са осмивали известни римляни и им се е разминавало. Любима мишина за шегите и подигравките били римските съдии. Всъщност само тогава е било възможно да се подиграваш и да ругаеш някой магистрат. В ранното Средновековие следите обаче му се губят.

Празникът е рестартиран по-късно във Франция през 1563 г. Повод за възстановяване на традицията е преминаването от Юлианския към Грегорианския календар. До този момент новата година се е празнувала на 1 април, както било и според Хиндуисткия календар. Всичко се променя от 1563 г., но по онова време комуникациите били слаби и новините се разпространявали бавно и останали много хора, които не разбрали за промяната. Точно те станали обект на шеги и подигравки. Денят започнал да се отбелязва ежегодно, като лековерните получавали като шеговит подарък хартиени риби с намека, че са глупави като риби и лесно се лъжат. Така постепенно 1 април се налага като Международен ден за шеги и закачки. Според фолклористите от голямо значение за празника е пролетното равноденствие, което в северното полукълбо дава новото начало, свързано с настъпващата пролет. 

Шампиони

За най-ревностни почитатели на Деня на шегата се смятат англичаните и шотландците, където правенето на майтапи и номера са национална мания, в която с удоволствие се включват дори държавни институции и медии. От 18 век в Шотландия започнали да отбелязват Деня на петела на 1 април. На този ден лековерните се пращали да търсят измислен митичен петел, който уж бил видян някъде в гората. За да убедят наивниците, били рисувани фалшиви следи, а на гърбовете на балъците, които се връзвали, поставяли табелки с надпис „Ритни ме!”

От 1957 г. в майтапчийската кампания се включва и Би Би Си. Британската държавна телевизия съобщава „новината”, че швейцарски фермери отглеждат странно растение, което вместо плодове ражда спагети. Звучи абсурдно, но много англичани повярвали. През 1985 г. в „Спортс илюстрейтед” излиза статия от журналиста Джордж Плимптът за митичния бейзболист Сид Финч, който можел да хвърля топката със скорост 200 км/ч. Но това не е всичко. Истински фурор с фалшива новина е направен на 1 април 1992 г. в САЩ. На тази дата национални радио- и тв канали разпространяват „новината”, че опозореният президент Ричард Никсън отново ще се кандидатира за Белия дом. През 1998 г. фаст фуд веригата „Бъргър кинг” обявява специална промоция за левичари. Според съобщението веригата е използвала научни достижения, за да изобрети специален сандвич, пригоден за ядене само с лявата ръка. Било обяснено, че бургерът не бил съвсем кръгъл, а наклонен наляво. В ресторантите се извили опашки от хора, които искали да си поръчат „левичарския” бургер. 

Лъвове и чудовища

И ако тези опашки били благодарение на електронните медии, през 1856 г. лондончани си предавали от уста на уста фалшивата новина, че в кулата на Биг Бен може да се гледа ежегодното къпане на лъвове, което имло 600-годишна история. Щели да бъдат изкъпани мечки, леопарди и други опасни зверове. Събрала се любопитна тълпа, която искала да види „зверското” къпане. Истината е, че наистина е имало кралска менажерия в лондонския Тауър, но тя е била закрита десетилетия преди „сензационната” новина. 

През 1962 г. държавната шведска телевизия дала „безценен” съвет на своите зрители. На 1 април били огласени как да направим черно-белия телевизор цветен. На зрителите било казано, че ако залепят дамски чорапогащник на екрана, ще почнат да виждат цветна картина. Колкото и невероятно да звучи, за отрицателно време чорапогащниците изчезнали от магазините, а шведите се впуснали да ги лепят по екраните. Цветната телевизия станала общодостъпна в страната осем години по-късно. За да се реваншира за лъжата, държавната телевизия решила истинската премиера да бъде отново на 1 април. 

Датата е емблематична и за мистериозното чудовище от Лох Нес. През 1972 г. била пусната новината, че Неси е съществувало наистина, но е умряло. За „доказателство” били публикувани снимки на трупа. Тези кадри и до днес са много популярни, но тогава се оказало, че всичко е първоаприлска шега на служител от зоологическата градина в Йоркшир. Той бил снимал тялото на тюлен, което било аранжирано да изглежда като чудовище.

Космически

Би Би Си е автор на още една феноменална първоаприлска шега. През 1976 г. телевизията предава „новината” за рядко природно явление. Плутон и Юпитер се подреждали в линия, което временно щяло да намали гравитацията на Земята. Затова не било изключено някои хора да изпитат спонтанна левитация, или с други думи, да полетят. В телевизията били получени стотици сигнали от хора, които уж били полетели. През новия век особено активна в масовите майтапи на 1 април е Гугъл. През 2000 г. търсачката съобщава, че е пуснала приложението МенталПлекс. То позволявало на Гугъл да чете мисли и по тази причина вече няма да е необходимо да напишеш какво търсиш, а е достатъчно да си го помислиш и отговорът се появява автоматично в мозъка. През 2013 г. армията на САЩ разпространява новината, че заради редуцирания бюджет се формират нови бойни формирования, които са съставени от ... котки. Не на шега природозащитни организации входирали питания за защита на правата на котките.

Без майтап

Съвсем не на шега на 1 април 1976 г. в Калифорния Стив Джобс и Стив Возняк основават компанията „Епъл” и с това слагат началото на истинска революция н хай-тек сектора. В резултат на това става възможна появата на маковете, айпадите и айфоните. На 1 април 2001 г. в Нидерландия е извършена истинска революция. Тогава влиза в сила първият в света закон, който легализира гей браковете. Поправката е приета от местния парламент със 109 гласа „за” и 33 „против”.