0

Н ачинът на хранене, включването и изключването на определени храни е изключително важно при стомашна язва.

Това, което консумираме, може да помогне за намаляване на дискомфорта или да го влоши. Отдавна е известно, че повечето пептични язви се появяват поради инфекция с бактерията Helicobacter pylori, чието присъствие е много разпространено при голяма част от населението. Тази бактерия причинява възпаление в стомашната лигавица, което в повечето случаи не продължава да се развива. Въпреки това при някои хора може да се увреди стомашната стена и инфекцията да причини пептична язва. Язвата е стомашна, ако се намира в лигавицата на стомаха. В този случай болката се увеличава при хранене. Заболяването засяга дванадесетопръстника, ако се появи в началния отдел на тънките черва.

За разлика от стомашната язва, при язвата на дванадесетопръстника болката се облекчава при хранене и дискомфортът се засилва, когато минат повече от 3 часа след хранене, пише puls.bg.

Дисбаланс

Кои храни е добре да се консумират при язва на стомаха? Въпреки че всеки случай е различен и лекарят винаги трябва да го проследява, по принцип трябва да се назначи антибиотично лечение, което води до дисбаланс на чревната флора. Някои храни помагат за намаляване на страничните ефекти. Основни източници на пробиотици са ферментиралите храни - кисело мляко, ферментирало зеле (кисело зеле), чай от мисо или комбуча могат да помогнат за повторното заселване на полезните за храносмилателната система бактерии, способни да намалят присъствието на Helicobacter pylori.

Фибри

Храните, богати на разтворими фибри, са: овесени ядки, бобови растения, ленено семе, ечемик, ядки и някои зеленчуци и плодове като артишок, ябълки и моркови. Тези храни помагат за намаляване на количеството киселина в стомаха, което помага за намаляване на болката в корема. Те са подходящи не само когато язвата вече е налице, но и превантивно, тъй като е доказано, че могат да предотвратят появата на язви, особено сред пациенти с фамилна анамнеза за язва, пушачи или при пациенти, които трябва да следват продължително лечение с противовъзпалителни средства. Някои от флавоноидите изглежда имат способността да забавят растежа на Helicobacter pylori. Списъкът с храни, богати на този вид фитонутриенти, е дълъг и е препоръчително да се вземат предвид повечето от тях, за да се променя източникът на флавоноиди. Полезни храни в случая са: чесън, лук и силно оцветени плодове и зеленчуци като боровинки, ягоди, броколи и череши. Витамин А се грижи за храносмилателната лигавица и въпреки че обикновено не липсва в диетата на жителите от напредналите страни, може да се появи дефицит при чернодробни заболявания или малабсорбция на хранителни вещества. Това най-вероятно се дължи на чревен възпалителен процес, хирургична интервенция или затлъстяване. Съдържа се в зеленчуци като тиква и сладки картофи - сварените обикновено са много подходящи, моркови, спанак, броколи, манго и пъпеш.