0

Д обри неща, добри неща. Това са повтаряли първите заселници, щом са стъпили върху земята, където днес е град Добринище.

Това твърдят сегашните жители на СПА курорта и няма как да не им повярваме. Защото толкова красота не се дава на всеки и навсякъде. Над населеното място се издига величествената Пирин планина, а в самия град бълбукат десетки минерални извори с лековита вода.

Перла

Това е причината местните хора да са убедени, че богатите природни дадености са в основата на кръщаването на населеното място. А курортът, който посреща гости целогодишно от няколко години насам, се намира само на 6-7 километра от зимната перла на туризма - Банско. Около 60 километра делят Добринище от областния център Благоевград, а 160 км са до столицата София. Намира се на самия международен път, който води до ГКПП-Илинден-Ексохи на българо-гръцката граница. Това също е предимство за града, тъй като често се чува из улиците му гръцка реч. И не само. Тук идват все повече англичани, германци, до началото на войната в Украйна чести гости били и руснаците. Напливът към курорта е най-вече заради неговите 17 минерални извора с доказани лечебни качества, 18 литра в секунда е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, който е богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живеели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. А съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално за страната ни. Град Добринище е обявен за балнеоложки курорт още през 1979 година, а жителите му печелят от туризъм.

Механи

Заетостта на тукашните бази е много по-добра от тази в големите курорти. Дори лятото е по-силен сезон, защото много хора се качват за преходи в Пирин планина. Не е случайно, че в герба на града са изобразени минералните извори и планината. Туристите има къде не само да се лекуват и отдъхват, но и да се забавляват. Няколко механи са изпипани до последния детайл, за да вземат ума най-вече на чужденците със своя интериор в старовременен стил. Във всяка механа в града се усещат топлината и уютът на традиционната българска къща. Създадени са по каноните на местната архитектурна традиция, интериорът е изцяло в стил "дърво, камък и метал". А изкушенията за небцето, цвърчащи на барбекютата, са най-различни. Може да си поръчате огромен шашлик с вкусно месо и печени зеленчуци, пържоли, плескавици, бекон и какво ли още не. Никой механджия не прави компромис с качеството на храната, защото знае, че само така клиентите му ще останат доволни и следващия път отново ще предпочетат неговата трапеза. Цените не са много евтини, но причина за това е и инфлацията. Сочната пържола върви по 10-12 лева, кебапчетата и кюфтетата са по 2-3 лева, цената им зависи и от грамажа, плескавицата е около 8-9 лева. Пийването на маркови питиета - ракии, уискита, водки, върви по 3-4 лева за 50 грама. За пиенето механджиите са категорични, че предлагат само квалитетен алкохол. Всеки може да се наслади на различни блюда, приготвени на жар или на пещ, сочно чеверме, препечено на тих огън. Но порция агнешко удря цена от поне 15 лева, разбира се, че към него е добавена и гарнитура. Добрите стари вина и хубавите ракии обаче трябва да се пият с мярка, допълват механджиите.

Ароматерапия

Един от символите на града е механа „Македонска кръчма“, в нея сядат да хапнат и да пийнат и много ВИП персони, които иначе отдъхват в тузарските хотели в зимната столица на Балканите - Банско. Кръчмата, основана през 1990 г. в малко помещение с камина и няколко маси около нея, но с вкусна храна и семеен уют, днес е емблема на Добринище и най-известната в района. Механата е с капацитет до 230 души във вътрешната си част и до 230 човека в китната си градина. Тя е резултат от един семеен бизнес, предаван от поколение на поколение, който през годините се разширява и предлага на гостите си все повече удобства и вкусотии, но в обстановката на същия топъл уют и добро отношение, както от самото й основаване. В града има десетки къщи за гости, почти всеки втори печели от туризъм. Изградени са и няколко хотела, някои от които са четиризвездни. Хотелските комплекси предлагат СПА процедури - класическа сауна, парна баня, вътрешно и външно джакузи, тангенторна вана. Правят се и различни отпускащи процедури, ароматерапии и масажи. Цените на нощувките варират в широк диапазон - от 20-25 лева на човек в къщите за гости до 100 лева на човек в най-скъпите хотели.

Походи

Добринище е изходна точка за прекрасни планински преходи в Пирин планина. Хижа „Гоце Делчев“ е на 12 км от града, намира се на 1485 метра надморска височина. Построена е на широката поляна в местността Логовете, заобиколена от борова гора, през 1950-1951 г. Днес това е една от най-хубавите хижи в Пирин, изцяло реновирана. Работи целогодишно и предлага топлина, гостоприемство, вкусна храна и уют.
До нея се стига от град Добринище по асфалтиран и поддържан през всички сезони път. Съществува и стара пътека, която почти се е изгубила поради по-рядкото си използване от туристите. Пеша разстоянието се взима за 2 часа и половина. Хижата е на два етажа и партер, където е разположена малка столова. За туристите с лични автомобили, които предприемат по-дълги планински преходи или нощуват на хижа „Безбог“, е подсигурен денонощно охраняем паркинг .

Лифт

В близост се намира начална станция на седалковия лифт, който изкачва желаещите до хижа „Безбог“ за 30 минути. Тази хижа е доста високо в планината -

3 на 2240 метра надморска височина, в сърцето на Пирин. Разположена е на брега на езеро сред панорама от високи планински върхове. През лятото тя е възлова точка за много кратки и по-дълги туристически маршрути. Мястото е подходящо както за почитателите на спортове, така и за хора, които желаят да релаксират далеч от напрежението на града. Много от нашенците и чужденците идват тук заради минералната вода. Други пък карат ски по дългата 5 километра писта, цената на картата за ден е 30 лева. Има и по-малко трасе, което е за начинаещи и деца. Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски там. По-евтино е и в механите. „Българи и чужденци идват заради минералните извори. На плажа има топъл басейн. Винаги има хора в него. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. Наши инвеститори също се редят на опашка да строят тук, но има свободни само частни терени, а цените са високи. Няма да позволим застрояване”, твърдят жители на Добринище. Легловата база е 3000 легла, максимумът за населеното място е 5000. Обществената баня тук също е с минерална вода. Къпалнята се намира сред прекрасен парк, който бе ремонтиран и открит преди няколко години. Хората идват да лекуват болежки в басейните и ваните. Насам на баня идват чак от Неврокопския край.

Местните хора вярват, че тук ще идват все повече туристи и курортът ще посреща гости през цялата година. Защото знаят как да направят престоя им приятен, а другото им е дала природата - минералната вода и Пирин планина.

Те се надяват, че ще се приеме новият План за управление на Национален парк „Пирин”. В него са предвидени още писти в планината и смяна на стария двуместен лифт, който е още от 1989 г. и е много бавен. За да идват още повече туристи в Добринище.

Уникален Гергьовден честват в града


Няма свободно легло в хотелите и частните квартири на курорта Добринище в последните години за Гергьовден. Защото тук се провежда уникален празник. Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, участват в автентичния ритуал „Топене на китки”. Обичаят е важен и почитан и в четирите махали на населеното място. Той започва вечерта преди празничния ден. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет - синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопяват китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на 6 май малко момиченце взема една по една китките и нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината. Детето не знае коя китка на коя мома е. Те научават какво ги чака през годината - коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест. „Почти всички жители участват в тържеството, аз ходих до Благоевград, за да си купя народна носия. Препоръката ни към гостите от страната и чужбина, които ще дойдат, е да бъдат в народни носии”, казва млад мъж от Добринище.

Всенародното веселие стартира навръх Гергьовден още в 08,30 часа и продължава цял ден. На сцената и на площада се вият дълги и кръшни народни хора.