1

Д растично завишение на летни вируси у нас отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Данните сочат, че за предходната седмица има 210 регистрирани случая на гастроентерит и ентероколити. Според специалистите причината е в топлото време, а не в качеството на морската вода. 

„Типично за сезона е и очаквам случаите тепърва да се увеличават. Няма връзка с водата, защото тогава щеше да има огнище и да се заразят много хора от едно място. Това се разбира веднага“, обясни пред „Телеграф“ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че морската вода в курортите ни това лято е по-чиста дори от предишни години, но това не е гаранция за състава й.

„На външен вид е така, но химични и биологични замърсявания няма как да се видят на пръв поглед. Само че наистина показателите на водата са много добри това лято“, заяви той. По думите му е имало леко завишение на някои норми на Офицерския плаж във Варна, и то преди около месец.

Храна

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова предупреди от своя страна туристите да внимават с храната, която консумират, когато са на почивка. Това важи особено за царевицата и сладоледа, които се предлагат на плажа. За да се предпазим и от ентероколити, е особено важна хигиената - както нашата, така и на търговците.

Хигиена

„Не бива да се храним с немити ръце. Трябва да внимаваме и как се обработва храната, дали е била изложена на слънце и не е съхранявана добре. Това създава риск от салмонелоза, която се развива в храните от животински произход - мляко, яйца и др.“, каза проф. Христова.

Доц. Ангел Кунчев също препоръча добра хигиена, за да се предпазим от летните вируси. На въпрос кога ще отпадне карантината срещу COVID-19, държавният главен инспектор заяви, че най-вероятно ще се съберат няколко промени, докато в парламента се стигне до гласуването на закона.