0

Н апоследък отново се заговори за птичия грип, а наскоро дори беше обявено огнище на птичи грип в Хасковско. Това е вид грип, вирулентен при птиците. Днес ще разкажа за някои интересни факти за птичия грип.

История

Описан е за първи път в Италия през 1878 г. като „птича чума“, а през 1955 г. става ясно, че е разновидност на грипните вируси и понастоящем е известно, че съществува по целия свят. Причинител е вирусът на птичия грип (ПГ). Всички ПГ вируси принадлежат към рода на грипния вирус А от семейство Orthomyxoviridae и са сегментирани РНК вируси с отрицателна верига. Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражненията.

Носители

Дивите птици често изпълняват ролята на резистентни носители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и чрез заразена храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка. Котките също се смятат за възможни вектори на заразата за H5N1 щамовете птичи грип. Инкубационният период е от 3 до 5 дни. Симптомите при животните варират, но вирулентните щамове могат да причинят смърт в разстояние от няколко дни.

личен архив

Случаи

От януари 2004 всички известни случаи на птичи грип при хора са се появили в Югоизточна Азия. Има сведения за около 120 случая. Около половината от пациентите в тези случаи са починали. В почти всички случаи е установено, че заразяването с вируса е станало от пилета. H5N1 е високопатогенна форма на птичи грип. От 1997 г. нашествия на H5N1 са предизвикали смъртта или бракуването на десетки милиони птици. Над 100 души са били заразени с H5N1 при смъртност от около 50%. H5N1 е причина за силно безпокойство поради заплахите, че щамът H5N1 може да еволюира до форма, способна да предизвика глобална пандемия сред хората.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов