0

И грачки от модерната за времето разтегателна хартия красели елхите в русенските домове преди повече от век. Хората си ги правели сами, защото стъклени топки в България все още не се произвеждали, но пък всеки използвал въображението си, за да стане коледното му дърво наистина красиво.

Малко такива хартиени играчки са достигнали до наши дни, но във фонда на Регионалния исторически музей в Русе има няколко, които са постъпили като дарения от граждани. Подредени са в специална витрина, за да могат посетителите да се запознаят с коледната украса в русенските домове от началото на ХХ век до 70-те – 80-те години, когато социалистически предприятия вече са произвеждали стъклени играчки и любимите на децата кукли – Дядо Мраз и Снежанка.

„От Англия са се внасяли листове с изрисувани глави на ангелчета, балеринки, палячовци, които хората изрязвали и с помощта на разтегателна хартия, също внос от чужбина, създавали фигурките.

Криза

В периоди на криза са увивали орехчета, изработвали са сами хартиени гирлянди от цветна хартия, окачвали нанизи от пуканки, гевречета, така че да има настроение за празника“, обясни етнографът Искра Тодорова.

Сред подредената във витрината украса е и една елхичка, произведена в СССР, дарена от Венета Камбурова, правнучката на видния русенец Стефан Камбуров, някогашен собственик на прочутата Къща на Калиопа. През годините на социализма от СССР са се внасяли у нас много стъклени играчки и украса, но не за Коледа, а за Нова година. Децата тогава казвали на приказния белобрад старец Дядо Мраз.

„След като идва победата на социализма, в СССР празнуването на Коледа като религиозен празник е забранено. През 1936 г. вече има решение на политическото ръководство елхата и подаръците за Коледа да се върнат като вариант за празнуване, но то е изместено към Нова година. Това се случва и у нас и всъщност играчките, които сега показваме, са били новогодишни играчки за елха, а не коледни, както ги наричаме сега“, обясни Тодорова.

Дарение

Част от експонатите са от къщата на Ангел Панов, наследник на стара русенска фамилия. Той е дарил на музея целия си имот на ул. „Иван Вазов“ заедно с покъщнината. Сред предметите специалистите открили и коледна украса – свещички на щипки, които също в миналото хората са слагали на елхите. Коледни играчки са дарени на музея и от кардиолога Емил Михайлов.

Тодорова обясни, че у нас коледното дърво в домовете навлиза след Освобождението под влияние на традициите в западните държави. Сладкишите постепенно се заменяли с по-модерна украса, а стъклените играчки, които започнали да произвеждат в Германия, постепенно навлезли и у нас.