0

А мериканската космическа агенция НАСА през седмицата се похвали с успешен първи етап от мисията „Артемида 1“ - безпилотен полет в орбита около Луната. Полетът до Луната се смята за генерална репетиция за полет до Марс, който да превози хора до Червената планета.

Приказката, че Марс е пътят за спасение на хората от мръсната и пренаселена Земя обаче, може да се превърне в кошмар, тъй като в изследването на Червената планета вече са допуснати многобройни груби грешки, които могат да имат фатални последици, твърдят експерти.

Замърсяване

Човечеството вече е изпратило около 30 космически кораба и спускаеми апарата на Червената планета от началото на космическата ера. Сега имаме информация за микроби, които са оцелели след пътуването, казва генетикът Кристофър Мейсън пред Би Би Си. Има огромна възможност, ако бъде открит живот на Марс, това да са мутирали организми, долетели с космическите мисии от Земята.

Докато четете това, Perseverance – марсоходът с размерите на автомобил, който кацна на Марс на 18 февруари тази година, обикаля със скорост 152 м/ч и изследва повърхността на планетата с широк набор от инструменти, които вече са в основата на някои новаторски постижения. На борда на дългия три метра марсоход е включена машина, която превръща богатия на въглероден диоксид марсиански въздух в кислород. Но има още нещо, което е изхвърлено в атмосферата и дошло от Земята.

Опасност

Още при мисиите от по-далечното минало е било установено, че изследването не е напълно стерилно. Има много богат набор от бактерии и спори, които не само са оцелели по време на космическото пътуване, но са достигнали до Марс и са започнали да се размножават и адаптират. Проблемът е, че никой не може да каже със сигурност накъде ще тръгне тяхната еволюция и докъде ще стигне. Засега се смята, че замърсяването на Марс с микроорганизми от Земята е малко като мащаб и почти безобидно, но това бързо се променя.

НАСА и нейните инженери в Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) имат точни и задълбочени протоколи за минимизиране на броя на организмите, които биха могли неволно да се качат на автостоп с космическа мисия.

Международно договорените стандарти посочват колко строги трябва да бъдат тези протоколи и НАСА ги спазва, а в някои случаи и надхвърля. И все пак две скорошни проучвания подчертават, че някои организми са оцелели въпреки процеса на почистване и стерилизация. 

Почти невъзможно е да се стигне до нулева биомаса на космическия кораб, смятат специалистите. Микробите съществуват на Земята от милиарди години и са навсякъде. Те са вътре в нас, по телата ни и около нас. 

В миналото тестовете за биологично замърсяване са разчитали на способността за отглеждане, често наричано култивиране на живот от проби, взети от оборудването. При по-новите методи, използвани от Мейсън и неговите колеги, се взима дадена проба, извлича се цялата ДНК и след това я секвенират. 

Ковид-19

Заради липсата на координирани действия между различните агенции се допуска пътуване на по-развити организми, някои от които са смъртоносни. Подобрен е широкият набор от вирусни проби.

Става въпрос за вируси с известно развитие и въздействие в земните условия. Такъв е Covid-19 SARS-CoV-2, познат като коронавирус. Същият съвсем наскоро предизвика пандемия, която бе овладяна след милиони жертви и стотици милиарди долари разходи. 

Пътешествието на Covid-19 до Марс е с благородна цел. Смята се, че в специфичните космически условия и на Марс може да бъде открит по-прецизен начин, чрез който да бъде ликвидиран този и още много други вируси. Крайният резултат би трябвало да бъде откриване на съвършени и безотказни лекарства за редица болести, които в момента са нелечими.
Според генетиците обаче многократно нараства рискът от усложнения при обратния процес.

Разбита ДНК

Казано с други думи, след като веднъж ДНК е разбита на милиарди микрочастици, тя трябва отново да бъде “сглобена”. Но какво ще се случи след това сглобяване, никой не се наема да прогнозира. Възможно е вирусите и бактериите да бъдат тотално разбити и победени, но не са изключени еволюционни аномалии. Едно е сигурно - всички организми, които пътешестват до Марс, няма да се завърнат в първоначалния си вид.

Оказва се, че чистите стаи на изследователите могат да служат като еволюционен процес на подбор на най-издръжливите организми, които след това могат да имат по-голям шанс да оцелеят при пътуване до Марс. Тези констатации имат отражение върху формата на планетарна защита, наречена "предаващо замърсяване".

Това е мястото, където можем да донесем нещо (случайно или нарочно) на друга планета. Важно е да се гарантира безопасността и запазването на всеки живот, който може да съществува другаде във Вселената, тъй като новите организми могат да предизвикат хаос, когато пристигнат в нова екосистема.

Хората имат лош опит на нашата планета. Едрата шарка например се е разпространявала върху одеяла, дадени на коренното население на Северна Америка през 19-и век. А през 2020 г. не успяхме да овладеем бързото разпространение на вируса, който причинява Ковид-19.

Прякото заразяване на друга планета е нежелателно и от научна гледна точка. Учените искат да са сигурни, че всяко откритие на живот на друга планета наистина е родено там, а не отгледано от Земята замърсяване.

Микробите потенциално биха могли да стигнат до Марс на автостоп, дори след почистване преди изстрелване и излагане на радиация в Космоса. Техните геноми може да се променят толкова много, че да изглеждат наистина извънземни. Наскоро бе разпространена информация, че на Международната космическа станция са се развили нови видове микроби.

Едно е сигурно – през 2028 г. излита космическа мисия за Марс. Тя трябва да се върне през 2032 г. Остава да чакаме да видим кой или какво ще се завърне.