0

С туденото време влияе върху кожата на лицето и ръцете, които в повечето случаи са изложени на външните условия. Освен че е неприятно и кожата се изсушава и напуква, някои хора развиват и така наречената студова алергия, която предизвиква силен дискомфорт.

Този вид алергия е причинена от конкретен дразнител. Студът не се смята за алерген, но при много хора се наблюдава този здравословен проблем, който се изразява в някои неразположения - зачервяване на кожата, обриви и др.

Причините за поява на студова алергия не са напълно изяснени. Някои смятат, че човек е генетично предразположен. Според други източници причините за поява са нарушения в имунната система и имунитета на човек като прекарани инфекции, заболявания на стомашно-чревния тракт или наличие на други алергии.

Симптоми

Студовата алергия може да има както леки и почти незабележими симптоми, така и някои доста тежки проявления. Най-общо можем да наблюдаваме кожни проблеми, зачервявания или някакъв друг тип реакция към студа. При симптомите, свързани с кожни проявления, най-често влиза студовата уртикария. Тя се случва вследствие бързото освобождаване на хистамините. Студовата уртикария може да засегне не само откритите участъци от тялото, но и закритите такива. Също така често обривите може да се появят не веднага, след като кожата е изложена на студ.

Към кожните проблеми трябва да причислим зачервявания на различни участъци от кожата. При някои хора може да бъде само зачервяване и сърбеж, при други, които са с по-чувствителна кожа, може да се появят и ситни пъпчици. Например ръцете ви може да станат много сухи. Това показва, че имат нужда от хидратация. В противен случай кожата започва да се лющи. Често се случва организмът да реагира и по други начини на студовата алергия чрез обичайни симптоми като главоболие, запушен нос, синузит, кашлица, сълзене на очите и други.

Студовата алергия може да се отключи основно от студена вода, вятър и много ниски температури. Заболяването може да се появи дори през топлите месеци, защото основният причинител е контрастът между много студено и топло.

Превенция

За да се предпазим от студовата алергия, особено ако сме чувствителни на ниски температури, да се погрижим за това крайниците ни да са топли – ръцете с ръкавици, краката с топли чорапи и обувки, винаги да носим шал и шапка. Също така откритите части като лицето трябва да са добре намазани с мазен крем. Също така преди излагането на ниски температури е добре да се приемат хистамини.

Тук няма как да не споменем нуждата от консумиране на храни, в които има богато съдържание на витамини и микроелементи. Такива храни през студените месеци са моркови, спанак, цитруси, цвекло и други.

Добре е, ако страдате от студова алергия, да се допитате до дерматолог, който ще ви предпише медикаменти за облекчаване на симптомите. Външното третиране на участъците е задължително.

Зелен чай срещу дискомфорт

Алтернативните терапии при студова алергия включват топли компреси на засегнатите участъци и топла вана. Приемът на зелен чай може също да облекчи симптомите на студовата алергия, тъй като чисти токсините в организма. Бадемовото масло може да облекчи сърбежа и дискомфорта върху кожата. Алое вера е чудесна билка, която може да ви бъде в помощ при различни кожни проблеми, включително и кожна алергия.

Маслена баня за ръце

Налейте студено пресован зехтин или друго предпочитано базово масло в дълбок съд, но с плоско дъно, което да побира ръцете до китките. Затоплете дотолкова, че да е приятно за ръцете, т.е. телесна температура. Изцедете половин лимон и прибавете една ампула витамин А от аптеката. Разбъркайте добре и потопете ръцете за колкото време можете, но поне 10 минути. След това извадете ръцете си, изчакайте да се изцедят и размажете останалото по тях като крем, леко и с масажни движения.