0

В днешно време хората завързват запознанства в социалните мрежи, влюбват се онлайн и връзките често се развиват публично за обществеността. Това важи и за късането в дигиталната ера. Когато една връзка приключи, винаги възниква въпросът какво да правим в социалните мрежи.

Подход

„Не искам да го блокирам в Instagram, все още можем да бъдем приятели“, е фраза, която чувам редовно от пациенти“, казва психологът Арола Поч пред испанския „Ел Паис“. Според нея прекъсването на всички контакти е стъпка, която често улеснява преодоляването на тъгата от раздялата. Продължаването да виждате историите на вашия бивш партньор в Instagram ви кара да се чувствате по-близо до този човек, докато сте свидетел на всекидневния му живот. Съществува и рискът да тълкувате погрешно публикации, като си мислите, че те съдържат намек към вас, което кара човек да се чувства объркан относно собствените си чувства и чувствата на другия.

„Когато двама души са споделили много силна връзка, препоръчително е да спрат да се следват един друг в социалните медии“, допълва Поч. Според нея прекъсването на контакта е задължително за период, който е различен за всеки човек. Едва след като емоциите от случилото са се успокоили, се препоръчва възстановяване на контактите, когато двамата замесени са готови да възстановят чисто приятелски взаимоотношения. В крайна сметка както сприятеляването, така и разприятеляването и блокирането в социалните мрежи са обратими.

История

Ако имате връзка с някого, вероятно ще имате общи снимки в Instagram и други социални медии. Когато връзката приключи, не трябва да забравяме хубавите моменти от нея. Но някои избират да изтрият всяка следа от това щастие. Според специалистите в това има смисъл, тъй като помага за обръщането на страницата. Това е т.нар. дезинфекция, която включва изтриване на снимки, направени от бившия партньор, публикации, които напомнят за него или нея, заглушаване на общи приятели, така че да не попадате на снимки на тях с бившия партньор, изтриване на музикални плейлисти, направени с бившия... Това обаче не трябва да се прави с ненавист, а с идеята, че правите нещо добро за себе си, съветват специалистите. Раздялата в дигиталната ера идва със своите особености.