0

Р язката смяна на температурата е стрес за организма. Ето защо разликата между помещението вътре и вън не трябва да бъде повече от 7-10 градуса, ако не искате да настинете през лятото или да настъпи схващане. В противен случай е твърде вероятно да се изнежите и да боледувате по-често.

При излизане от студеното помещение навън може да се усетят редица неприятни симптоми като замаяност, премаляване, сънливост, а при влизане от горещината в твърде студено помещение – най-различни, причинени от настинка от климатик симптоми.

iSTOCK

Подлагайки организма на шок от рязката промяна на температурата, създаваме благоприятна среда за развитие на множество от типичните за сезона инфекции на дихателните пътища. Затова ако навън е 35 градуса, следва да поддържаме климатика на 25, за да се чувстваме добре и да не подлагаме тялото си на голяма температурна разлика.

Температурната разлика е стресова, особено за пациентите със сърдечносъдови заболявания, тъй като кръвоносните съдове променят своя тонус от топло към студено. Ако излезете или влезете от топлото на студеното, се получава така наречената климатична треска.

От друга страна се създават условия за промяна на кръвното налягане точно поради промяна на тонуса на кръвоносните съдове. Много е важно накъде ще е насочена студената струя на климатика. Ако тя е към работното място, където човек преседява около 8 часа, тогава е много опасно, защото може да доведе до схващания, болки по мускулите, ставите и човек да не се чувства комфортно на работното си място.

Филтри

Също така е важно да почиствате често филтрите на климатика, защото в тях се задържат различни микроби, които при пускане на климатика се разнасят във въздуха. Това може да доведе до алергия, хрема, кашлица, кихане или зачервено гърло.

Ползата от климатиците през лятото пък е, че намаляват значително случаите на топлинни удари. Но пък привикването към климатика пречи на организма да се справя по естествен път с големите горещини.

Климатиците силно изсушават въздуха и водят до изсушаването на кожата и косата. Затова е препоръчително да не стоите твърде много време на място с климатик или поне да поставяте съд с вода в близост до него, за да се овлажнява въздухът. Също така е добре да използвате йонизатор в помещението.

Симптоми

Когато сте настинали от климатик, температурата ви най-вероятно ще остане нормална, а ще имате типичните за настинка от климатик симптоми – хрема, болки в гърба и врата, чувство за схващане на гръбнака и врата, болки в гърлото, запушен нос. Високата температура, кашлицата и други симптоми в повечето случаи означават вирусна или бактериална инфекция, а не просто настинка от климатик.
Когато сте в колата, не позволявайте климатикът да ви духа във врата или гърба, защото това също може да ви докара схващане или плексит. Ако климатикът позволява да настройвате градусите, отначало сложете температура само с 4-5 градуса по-ниска от тази навън. В този момент можете да включите и режим на рециркулация на въздуха в купето - това ускорява охлаждането на салона. Чак след 10-15 минути, когато организмът се адаптира, можете да понижите температурата още малко.